Tvångsmässigt köpbeteende

Dessa dagar, är shopping lika mycket en form av underhållning som att gå på bio eller spelar videospel. mellan köpcentret kultur och bekvämt kredit, är det lätt att spendera tid att spendera pengar.

Shopping skift på högvarv runt helgerna. en del människor ser shopping som sport, en del som en syssla. För andra är säsongen bara ytterligare tillfälle att brottas med tvångsmässigt köpa - speciellt om de är stressade eller deprimerade.

För dessa folk, blotta tanken att besöka en butik som helst på året kan lindra ångest. en besatt och okontrollerbara handling av shopping, även utan att köpa, erbjuder dem flyktig spänning. en gång hem, tvångsmässiga shoppare som köper ofta känner ånger, med maxade ut kreditkort.

"Vår bästa uppskattning är att cirka 1,6 procent av den amerikanska befolkningen är tvångsmässiga köpare", säger Ron Faber, Ph.D., med föreningen för konsumentforskning i Minneapolis. "Generellt, det är människor benägna mot låg självkänsla, ångest och depression, liksom fantiserar, perfektionism och brist på tillräckligt sociala kontakter, säger han. shopping erbjuder dem "kontakt med säljare, en framgångsrik affär jakt eller en känsla av makt genom att kunna köpa."

Vem är drabbade?

Tvångsmässigt köpare inkluderar män och kvinnor i alla etniska, sociala eller ekonomiska grupp och ålder, med ökande förekomsten bland tonåringar och unga vuxna. "Minst 60 procent av barnen har kreditkort, trots att de inte har fått lära sig mycket om att hantera pengar, säger April Benson, Ph.D., redaktör för boken Jag handlar, alltså finns jag: tvångsmässigt köpa och sökandet efter Selfa och ledamot i styrelsen för Institutet för samtida psykoterapi i New York City.

Lätt kredit och media betoning på rikedom leda många människor att tro att de förtjänar att spendera pengar, även om de inte har det. lägga de ändlösa köpa möjligheter som TV-nät shopping och på webben, "och du har en kultur som tolererar och belönar folk för shopping," säger Dr. Benson.

Många tvångsmässiga köpare butiken inte nödvändigtvis för saker de vill ha eller behöver, utan att uppfylla mycket djupare känslomässiga behov. "Huruvida ett symptom på ett större problem eller en sjukdom i sig, vad som ligger bakom tvångsmässigt köper är ofta en inre tomrum att personen försöker fylla, säger hon.

Prislappen

När de handlar, tvångsmässiga shoppare få leenden från försäljning kontorister och känner framgångsrikt för utgifterna. men dessa känslor inte sista. tvångsmässigt köpare med hög skuldsättning kan stöta på finansiella, relation och juridiska problem. Detta gör dem mår så dåligt att de går och handlar igen - och cykeln fortsätter.

Det är en cykel som kan göra slut, säger Michael guiry, Ph.D., docent i Handelshögskolans State University of New York New Paltz. "Första, har personen att erkänna att han har ett problem och vill stanna. Då, han har att vidta aktiva åtgärder för att ändra beteende och få till roten av problemet."

Tillägger dr. Benson, "det finns alltid andra, mer konstruktiva sätt att möta behoven som motiverar dig, i första hand, att gå in i den butiken. tvångsmässigt köpare måste göra en bedömning av sig själva och frågar," vad är jag riktigt shopping för? " "

Är du en tvångsmässig köpare?

Dessa är tecken på tvångsmässigt köpbeteende:

 • Du tror mer än du vill handla.

 • Du föredrar att handla enbart för att undvika pinsamheter eller distraktion.

 • Du handlar för längre tid än du tänkt dig.

 • Du köper mer än du planerat.

 • Du köper saker du inte behöver eller vill ha.

 • Du döljer vad du köper, för att undvika konflikter i hemmet.

  Stoppa shopping

  Här finns idéer om hur man slut tvångsmässigt köper:

  • Erkänna att du har ett problem.

  • Söka professionell terapi.

  • Gå med gäldenärer anonym eller annan självhjälpsgrupp.

  • Söka professionell terapi.

  • Förstöra ditt kreditkort eller lämna dem hemma.

  • Hålla sig borta från butiker som lockar dig.

  • Butik med en kompis som ska begränsa impulsiv köpa.

  • Bestämma vad du vill köpa innan du går.

  • Undvika shopping efter upprörande händelser eller när du känner känslor som bränsle tvångsmässigt köpbeteende.

  • Hitta mer konstruktiva sätt att hantera negativa känslor. ta en konst klass, till exempel, eller ta en vandring.

Innehåll:
 1. Vem är drabbade?
 2. Prislappen
 3. Är du en tvångsmässig köpare?
 4. Stoppa shopping

Symptom

Tvångsmässigt köpbeteende


På engelska

Abnormal Compulsion


Sjukdomar med symptomet