Torrhet i slidan

Alternativa namn

Alternativa behandlingar för vaginal torrhet.

Information

Fråga:

Finns det en drogfri behandling för vaginal torrhet?

Svar:

Eftersom det finns många orsaker till torrhet i slidan, det finns många potentiella behandlingar. före själv behandla, bör du vara säker på vaginal torrhet inte orsakas av en infektion, främmande kropp eller tumör (en sällsynt orsak till vaginal torrhet).

En mycket vanlig orsak till vaginal torrhet är brist på hormonet östrogen. (Se: atrofisk vaginit) om tillämpning av en vaginal östrogenbaserade kräm kan lindra denna torrhet. vattenbaserade glidmedel är också effektiva för att lindra vaginal torrhet. smörjmedel kommer fukta vaginala slemhinnan i flera timmar, och effekten av en vaginal kräm kan pågå i upp till en dag.

Sojabönor innehåller växtbaserade ämnen som kallas isoflavoner som svagt efterliknar effekten av östrogen. en kost rik på sojaprodukter skulle därför förväntas förbättra symptom på vaginal torrhet. forskningsstudier på isoflavoner pågår, men än så länge den ideala källor eller dos är fortfarande okänd. sojalivsmedel inkluderar tofu, sojamjölk, och hela sojabönor (även kallad edamame).

Många kvinnor hävdar att krämer innehållande wild yam lindra deras symptom på vaginal torrhet. har dock inga väldesignade forskning utvärderat dessa krämer och extrakt av vild jams har inte visat sig ha östrogen-progesteron eller-liknande aktiviteter. några av de produkter kan ha syntetiska medroxiprogesteronacetat (MPa) till. MPA är ett derivat av progesteron, och används även i p-piller. Liksom alla tillägg, MPA-innehållande produkter bör användas med försiktighet.

Silverax är en ört som säljs som kosttillskott för att lindra klimakteriebesvär. finns det inga tydliga bevis för att denna ört lindrar torrhet i slidan.