Tandröta

Definition

Hålrum är hål, eller strukturella skador, i tänderna.

Se också: tidig barndom karies.

Alternativa namn

Karies, tandlossning, hål - tand.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Tandröta är en av de vanligaste av alla sjukdomar, andra bara för att en vanlig förkylning. Det uppträder vanligen hos barn och unga vuxna, men kan påverka en person. Det är en vanlig orsak till tandlossning hos yngre människor.

Bakterierna finns normalt i munnen. bakterierna konvertera alla livsmedel - särskilt socker och stärkelse - till syror. bakterier, saliv-syra, matrester, och kombinera i munnen för att bilda en klibbig substans som kallas plack som fäster på tänderna. Det är mest framträdande på baksidan molarer, strax ovanför tandköttskanten på samtliga tänder, och vid kanterna av fyllningar. plack som inte avlägsnas från tänderna mineralizes till tandsten. plack och tandsten irritera tandköttet, vilket resulterar i gingivit och slutligen parodontit.

Plack börjar bygga upp tänder inom 20 minuter efter att ha ätit (den tid då de flesta bakteriella aktiviteten inträffar). Om detta plack inte tas bort noggrant och rutinmässigt, kommer karies inte bara börja, men blomstra.

Syror i plack upplösa emalj på tandens yta och skapa hål i tanden (karies). hålrum är oftast smärtfria tills de blir väldigt stora och påverkar nerver eller orsaka en tand fraktur. om de lämnas obehandlade, kan en tand abscess utvecklas. obehandlade hål i tänderna förstör även de inre strukturerna i tanden (pappersmassa) och slutligen orsakar förlust av tanden.

Kolhydrater (socker och stärkelse) ökar risken för karies. klibbiga livsmedel är mer skadliga än nonsticky livsmedel eftersom de stannar kvar på ytan av tänderna. frekvent småätande ökar den tid som syror är i kontakt med ytan av tanden.

Symptom

  • Tandvärk - särskilt efter söt, varm eller kall mat och dryck
  • Synliga gropar eller hål i tänderna

Tecken och tester

De flesta hålrum upptäcks i ett tidigt skede under rutinkontroller. ytan på tanden kan vara mjuk när probed med ett vasst instrument. smärta kan inte finnas förrän avancerade stadier av tandröta. dental röntgen kan visa några hålrum innan de är synliga för ögat.

Behandling

Behandling kan förhindra tand skador leder till karies.

Behandling kan innebära:

  • Fyllningar
  • Kronor
  • Rotkanaler

Tandläkare fylla tänder genom att ta bort vissna tand material med en borr och ersätta det med ett material som silver legering, guld, porslin eller komposit. porslin och komposit närmare matcha den naturliga tanden utseende, och kan vara att föredra för framtänder. Många tandläkare anser silveramalgam (legering) och guld för att bli starkare, och dessa material används ofta på bakre tänderna. Det finns en tendens att använda höghållfast kompositfyllningsmaterial i ryggen tänderna också.

Kronor eller "utsläppstak" används om tandröta är omfattande och det finns begränsat tandsubstans, som kan orsaka försvagade tänder. stor fyllningar och svag tänder öka risken för tanden att bryta. den skämda eller försvagade området tas bort och repareras. en krona är monterad över resten av tanden. kronor är ofta gjorda av guld, porslin eller porslin knutna till metall.

En rotfyllning rekommenderas om nerven i en tand dör från förfall eller skada. mitten av tanden, inklusive nerv och blodkärl vävnad (massa), tas bort tillsammans med skämda delar av tanden. Rötterna är fyllda med en tätande material. tanden är fylld, och en krona får släppas ut över tanden om det behövs.

Förväntningar (prognos)

Behandling räddar ofta tanden. Tidig behandling är mindre smärtsam och billigare än behandling av omfattande förfall.

Du kan behöva bedövande medicin (lidokain), dikväveoxid (lustgas), eller andra receptbelagda läkemedel för att lindra smärta under eller efter borrning eller tandvård.

Lustgas med Novocaine kan vara att föredra om du är rädd för tandvårdsbehandling.

Komplikationer

  • Obehag eller smärta
  • Brutna tand
  • Oförmågan att bita ner på tand
  • Tand abscess
  • Tand känslighet

Ringer din vårdgivare

Ring din tandläkare om du har tandvärk.

Beställa tid hos din tandläkare för en rutinmässig rengöring och undersökning om du inte har haft en under de senaste 6 månader till 1 år.

Förebyggande

Munhygien är nödvändig för att förhindra karies. Denna består av regelbundna professionell städning (var 6 månader), borstning minst två gånger om dagen, och tandtråd åtminstone dagligen. röntgenbilder kan tas årligen för att upptäcka eventuella hål utveckling i högriskområden i munnen.

Sega, klibbiga mat (t.ex. torkad frukt eller godis) är bäst om äts som del av en måltid snarare än som ett mellanmål. om möjligt, borsta tänderna eller skölja munnen i vatten efter att ha ätit dessa livsmedel. minimera småätande, vilket skapar en ständig tillförsel av syra i munnen. undvika ständiga smutta av söta drycker eller täta suger på godis och myntverk.

Tandvård tätningsmedel kan förhindra hål i tänderna. tätningsmedel är tunn plast-liknande beläggning appliceras på tuggytor kindtänderna. denna beläggning förhindrar ansamling av plack i de djupa spåren på dessa utsatta ytor. tätningsmedel är vanligen tillämpas på tänderna av barn, kort efter kindtänderna utbrott. äldre människor kan också dra nytta av användningen av tand tätningsmedel.

Fluorid rekommenderas ofta att skydda mot karies. det har visats att personer som intar fluor i dricksvattnet eller genom fluortillskott har färre karies. fluor intas när tänderna utvecklas är införlivad med struktur emalj och skyddar den mot inverkan av syror.

Aktuell fluorid rekommenderas också att skydda ytan av tänderna. Detta kan innefatta en fluortandkräm eller munvatten. Många tandläkare omfatta tillämpning av aktuella fluorid lösningar (appliceras på en lokal område i tänderna) som en del av rutin besök.