Skolios

definition

skolios är en curving i ryggraden. ryggraden kurvor från mitten eller åt sidan.

alternativa namn

spinal krökning, skolios

orsaker, förekomst och riskfaktorer

Det finns tre allmänna orsaker till skolios:

 • kongenital (medfödd) skolios beror på ett problem med bildandet av ryggraden ben (kotor) eller smält revben under utvecklingen i livmodern eller tidigt i livet.
 • neuromuskulära skolios orsakas av problem såsom dålig muskelkontroll eller muskelsvaghet eller förlamning på grund av sjukdomar som cerebral pares, muskeldystrofi, ryggmärgsbråck och polio.
 • idiopatisk skolios är skolios av okänd orsak. idiopatisk skolios hos ungdomar är den vanligaste typen.

Vissa människor kan drabbas av svängda i ryggraden. de flesta fall inträffar hos flickor. kurvor i allmänhet förvärras under tillväxt sprutar. skolios hos spädbarn och små barn är mindre vanliga och ofta påverkar pojkar och flickor lika.

symtom

en läkare kan misstänka skolios om ena axeln verkar vara högre än den andra, eller bäckenet tycks vara lutas. otränade observatörer ofta inte av den krökta under de tidigare stadierna.

Andra symptom kan omfatta:

 • ryggvärk eller ländryggsbesvär
 • trötthet
 • axlar eller höfter ojämn
 • ryggraden kurvor onormalt på sidan (i sidled)

det kan finnas trötthet i ryggen efter längre tids sittande eller stående. smärta kommer att bli bestående om det finns irritation i mjukdelar och slitage i ryggraden ben.

Obs: skolios innebär också onormal framsidan till baksidan krökning, med en "rundad rygg" utseende. se: kyfos

skyltar och tester

vårdgivaren kommer att utföra en fysisk undersökning, som inkluderar en böjning framåt test som hjälper läkaren att definiera kurvan. graden av kurvan kan ses på en tenta kan underskatta den faktiska kurvan kan ses på en röntgenbild, fann så alla barn med en kurva kommer sannolikt att hänvisas för en x-ray. vårdgivaren kommer att utföra en neurologisk undersökning för att leta efter eventuella förändringar i styrka, känsla, eller reflexer.

tester kan omfatta följande:

 • scoliometer screening (en enhet mäter krökning av ryggraden)
 • ryggraden röntgenbilder (tas framifrån och från sidan)
 • MRT (om det finns några neurologiska förändringar noteras på tentan eller om det finns något ovanligt i x-ray)

behandling

behandling beror på orsaken till skolios, storlek och placering av kurvan, och hur mycket mer växande patienten förväntas göra. de flesta fall av de unga idiopatisk skolios (mindre än 20 grader) kräver ingen behandling, men bör kontrolleras ofta, ungefär var 6 månader.

som kurvor bli värre (över 25 till 30 grader i ett barn som växer fortfarande), är stärkande rekommenderas vanligen att hjälpa bromsa utvecklingen av kurvan. Det finns många olika typer av använt hängslen. Boston Brace, Wilmington Brace, Milwaukee brace och charleston ortos namngivna för centrum där de utvecklades.

 • varje stag ser annorlunda ut. Det finns olika sätt att använda varje typ korrekt. val av en tandställning och det sätt på vilket det används beror på många faktorer, inklusive de specifika egenskaperna hos kurvan. den exakta stag kommer att beslutas av patient och vårdgivare.
 • ett stag tillbaka inte vända kurvan. I stället används den påtryckningar för att hjälpa till räta ut ryggraden. bygeln kan justeras med tillväxt. stärkande fungerar inte i medfödda eller neuromuskulär skolios, och är mindre effektivt i infantila och juvenil idiopatisk skolios.

valet av när man ska opereras kommer att variera. efter skelettets ben slutar växa, bör kurvan blir inte mycket värre. på grund av detta kan kirurgen vill vänta tills ditt barns ben slutar växa. men ditt barn kan behöva operation före detta om kurvan i deras ryggrad är svår eller förvärras snabbt. kurvor på 40 grader eller mer kräver oftast kirurgi.

kirurgi innebär korrigera kurvan (även om inte hela vägen) och smälta benen i kurvan tillsammans. benen hålls på plats med en eller två metallstavar hålls nere med krokar och skruvar tills benet läker ihop. ibland kirurgi görs genom ett snitt i ryggen, på magen, eller under revbenen. ett stag kan behövas för att stabilisera ryggraden efter operationen.

de begränsningar som behandlingarna ofta känslomässigt svårt och kan hota självbild, särskilt tonåringar. emotionellt stöd är viktigt.

sjukgymnaster och orthotists (ortopedisk specialister) kan bidra till att förklara de behandlingar och se till att bygeln sitter bekvämt.

stödgrupper

se: skolios - stödgrupp

förväntningar (prognos)

resultatet beror på orsaken, plats, och svårighetsgraden av kurvan. desto större kurvan, desto större chans kurvan kommer att förvärras efter tillväxt har stannat.

desto större ursprungliga kurvan i ryggraden, desto större chans att skolios kommer att bli värre efter tillväxt är klar. svår skolios (kurvor i ryggraden mer än 100 grader) kan orsaka andningssvårigheter.

lindriga fall behandlas med stärkande ensam göra mycket bra. människor med dessa typer av villkor tenderar att inte ha långsiktiga problem, förutom en ökad frekvens av låg ryggsmärta när de blir äldre. personer med kirurgiskt korrigeras idiopatisk skolios kan göra mycket bra och kan leva aktiva, friska liv.

patienter med neuromuskulära skolios har en annan allvarlig sjukdom (som cerebral pares eller muskeldystrofi) så deras mål är mycket olika. ofta målet med operationen är helt enkelt att låta ett barn ska kunna sitta upprätt i en rullstol.

barn med medfödd skolios har ett brett utbud av underliggande fosterskador. hantering av denna sjukdom är svårt och kräver ofta många operationer.

komplikationer

 • emotionella problem eller sänkt självkänsla kan uppstå som en följd av sjukdomen eller dess behandling (närmare bestämt bär ett stag)
 • misslyckande med ben att gå samman (mycket sällsynt i idiopatisk skolios)
 • korsryggen artrit och smärta som vuxen
 • andningsbesvär av svår kurva
 • ryggmärgen eller nervskada från kirurgiskt ingrepp eller allvarligt, okorrigerad kurva
 • ryggraden infektion efter operation

ringer din vårdgivare

ring din lakare om du misstänker att ditt barn kan ha skolios.

förebyggande

rutinmässig screening skolios görs nu i mitten och högstadieskolor. på grund av screening, många fall som skulle ha gått tidigare oupptäckta tills de var mer avancerade, har fått diagnosen på ett tidigare stadium.

Innehåll:

Symptom

Skolios


På engelska

Scoliosis


Sjukdomar med symptomet