Skärsår

Definition

Nedskärningarna är sår som bryter genom huden, och ibland når det underliggande vävnad. repor är i regel ytliga sår där huden är skrapas av ett vasst föremål.

Beskrivning

Huden är en barriär mellan miljön och resten av kroppen. brukar det ger skydd mot invasionen av infektiösa organismer. Om huden är skadad genom att skära eller repas det finns en ökad risk för infektion, tillsammans med smärta och blodförlust. mest skärsår och repor är relativt små och svarar bra på huskurer. stora minskningar kan behöva medicinsk hjälp och reparation av huden med stygn för att läka ordentligt.

Orsaker och symptom

En klippa eller skrapa beror ofta på ett olycksfall eller avsiktligt våld. åldersrelaterade förändringar kan vara en bidragande faktor, eftersom huden blir mer tunt och bräckligt med åldern, och därmed mer mottagliga för nedskärningar och repor. infektion är en hjärtefråga i hanteringen av nedskärningar och repor. tecken på infektion inkluderar rodnad, smärta eller ömhet, lokal svullnad, värme, flytning från såret, feber, svullna lymfkörtlar, och röda strimmor breder ut sig från sårområdet.

Diagnos

Mindre skärsår och repor brukar inte kräva diagnos. Men om en infektion sätter in, kan såret behöva bedömas av en vårdgivare tar en historia av skadan och som utför en fysisk undersökning.

Behandling

Homeopatiska topikala preparat kan vara användbart vid behandling nedskärningar och repor. calendulaand Hypericum perforatum är örter som kan appliceras lokalt som kräm, gel eller salva. Hypericum 30c kan tas internt, liksom. Det är särskilt anges om den skurna är mycket smärtsam. staphysagria 30c är indicerat för djupa skärsår och sår hugg. Stormhatt 30c kan ges var 30 minuter för upp till tre till fem doser om en person är mycket angelägen samt skadade.

Ayurvedisk medicin rekommenderar flera enkla tillämpningar för mindre skärsår och repor. Dessa inkluderar färsk aloe vera gel, vanligt ghee, och kokosolja. lakrits (glycirrhiza glabra) och gurkmeja (Curcuma longa) kan.

Läggas på någon av dessa att göra en pasta som hjälper huden att läka.

Västra växtbaserade läkemedel som främjar läkning av skärsår och repor med en starkt te gjord av blommor Calendula officinale, som kan användas som en blöt eller en tvätt för sår, destillerat trollhassel (Hamamelis virginiana) som också kan stoppa blödning, goldenseal (hydrastis canadesis) pulver eller salva, en särskild för hud läkning, ett grötomslag av krossade groblad blad (Plantago spp.). och vallört rot salva (Symphytum officinale). rå honung kan också tillämpas direkt för att hjälpa desinficera ytliga sår och främja läkning. echinacea spp. tinktur kan även användas som desinfektionsmedel eller antimikrobiella till de drabbade platsen. alkoholen i tinktur kan orsaka sår sting. aktuella tillämpningar bör inte användas på ett djupt sår tills vissa inledande läkning skett.

Enligt aromterapi, kan en spray av utspädda eteriska oljor används som antiseptiskt medel. De kan också reparera skador på huden och uppmuntra till nya celltillväxt. tea tree, lavendel, myrra, benzoin, bergamott, ros kamomill, tea tree, eukalyptus, enbär, rosmarin, Helichrysum, eukalyptus, geranium, sandelträ och är alla lämpliga att använda på nedskärningar och repor. cirka 10 droppar av full styrka olja bör läggas var för sig eller blandade, till två uns av destillerat vatten och en halv ounce goldenseal tinktur eller alkohol. eterisk olja blandningen skakas väl före varje användning, och det kan då sprutas på två eller tre gånger per dag.

Vitamin E och A är nödvändiga för huden att läka bra och snabbt. dessa vitamin oljor kan pressas direkt från deras kapslar in de drabbade områdena flera gånger per dag. de kan tas oralt, samt, tillsammans med en multivitamin som innehåller vitamin A, C, E och B-komplex. läkning efter en skada är också påskyndas genom att komplettera genomförandet med aminosyrorna arginin och glycin.

Bromelain, mag-enzymet från ananas, kan tas mellan måltider som behövs för att minska inflammation.

Allopatiska behandling

Mest skärsår och repor är små och kan hanteras hemma. läkare bör rådfrågas om:

  • Snittet är mycket stora eller djupa.
  • Det finns okontrollerad blödning.
  • Det finns skador på muskler, nerver eller andra djupa vävnader.
  • Sårkanterna är väldigt ojämna eller inte verkar gå samman för att läka.
  • Sårområdet är mycket smutsig eller innehåller svåra att ta bort främmande material, t.ex. grus.
  • Det finns svaghet eller domningar nedanför skadan.
  • Snittet ligger på ansikte, bröst, fingrar, könsorgan, rygg, mage, handflatan, eller över en joint.
  • Det finns tecken på infektion.
  • Lymfkörtlarna svullnar.
  • Den skadade personen har en historia av diabetes, dålig blodcirkulation, mitralisklaffstenos framfall, en konstgjord hjärtklaff, eller en konstgjord höft.

En klippa eller skrapa ska tvättas med en mild tvål och vatten. pincett som har desinficerats genom tvättning i varmt vatten och diskmedel och blötläggning i tvättsprit kan användas för att avlägsna all smuts, glas eller grus kvar i såret. Trycket kan appliceras direkt på såret med rent kompress tills blödningen har slutat. såret kan skyddas medan det läker genom att täcka den med ett plåster. användning av antibiotika eller antiseptisk salva är valfritt. användningen av tvättsprit och väteperoxid rekommenderas inte för mindre skärsår och repor, eftersom de kan orsaka irritation i såret.

Acetylsalicylsyra, paracetamol eller icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), som ibuprofen, naproxen eller ketoprofen kan vidtas för att minska smärta. om det finns en hel del blödningar bör dock acetylsalicylsyra och NSAID-preparat undvikas eftersom de kan störa blodkoagulationen. hålla sårkanterna tillsammans kan hjälpa till att hålla smuts borta, hastigheter healing, och minskar ärrbildning. stygn hjälp i detta avseende, men också de kan orsaka ärrbildning. fjäril bandage eller Steri-Strips kan också användas för att hålla såret stängd. om en sänkning är mer än 0,5 i (1,25 cm) djup, kommer stygn behövs oftast.

Förväntade resultat

Mest skärsår och repor är ytliga, och läker inom några dagar. ibland keloider form, och dessa smärtfri ärr blir gradvis mindre framträdande och synliga under en period av månader till år. djupa nedskärningar kan leda till permanent minskat funktion. allvarliga skador kan också uppstå om ett infekterat sår lämnas obehandlad.

Förebyggande

Det är särskilt lätt att få skärsår och repor när du arbetar utomhus. skyddskläder och handskar rekommenderas därför för någon form av manuellt arbete utanför huset. med en fuktighetskräm på huden garanterar att det inte blir uttorkad. torr hud är mycket mer mottagliga för skärsår, repor och sprickor än fuktig hud. försiktighet bör vidtas för att undvika olyckor i hemmet. säkerheten i problemområden bör åtgärdas. till exempel, trägolv och trappor är ofta hal, som är lösa mattor och trasiga steg eller golvbrädor. också kan duschen vara en stor plats i hemmet skador. möbler kan behöva flyttas om det förekommer återkommande olyckor. överexponering för solens strålar bör undvikas, eftersom det är en viktig orsak skör hud leda till skada. Dessutom är en stelkrampsförstärkare skott rekommenderas var 10 år.

Böcker

Dollemore, Doug och förebyggande hälsovård böcker för seniorer personal. läkarna bok hem rättsmedel för seniorer. Emmaus, pa: rodale Press, Inc, 2000..

Kirchheimer, sid och förebyggande tidningen hälsa redaktörer bok. läkarna bok huskurer II: över 1.200 nya läkare testade tips och tekniker alla kan använda för att läka hundratals vardagliga hälsoproblem. Emmaus, pa: rodale Press, Inc, 1993..

Andra

Alternativa medicine.com. http://www.alternativemedicine.com.

Mothernature.com. http://www.mothernature.com.

Tålamod paradox.