Självdestruktivt beteende

Definition

Självstympning är en allmän term för en rad olika former av avsiktliga självskador utan en önskan om att dö. skär en hud med rakblad eller knivar är det vanligaste mönstret för självstympning. andra inkluderar bita, slå, eller blåmärken själv, plocka eller dra i huden eller håret, bränna sig själv med tända cigaretter eller amputering av kroppsdelar.

Beskrivning

Självstympning har blivit ett stort folkhälsoproblem som förekomsten tycks ha ökat sedan början av 1990-talet. en källa uppskattar att 0,75% av den allmänna praxis amerikanska befolkningen självstympning. förekomsten av självstympning är högst bland tonåriga flickor, diagnostiserade patienter med borderline personlighetsstörning, och patienter med diagnosen en av dissociativa störningar. över hälften av själv-mutilators var sexuellt utnyttjade som barn, och många lider av ätstörningar.

Självstympning ska inte förväxlas med nuvarande trender för tatueringar och piercing. I vissa fall kan det emellertid vara svårt att skilja mellan ett intresse för dessa modenycker och de första tecknen på en sjukdom.

Förhållandet mellan självstympning till självmord är fortfarande debatteras även om statistiken visar att nästan 50% av individer som skadar sig själva också försöker begå självmord någon gång i sitt liv. många forskare tror att självmordsförsök speglar känslor av avslag eller hopplöshet, medan självstympning resultat från känslor av skam eller ett behov av att lindra spänningen.

Orsaker och symptom

Flera olika teorier har föreslagits för att förklara självstympning:

  • Självstympning är ett utlopp för starka negativa känslor, speciellt ilska eller skam, att personen är rädd för att uttrycka i ord eller diskutera med andra.
  • Självstympning representerar ilska på någon annan riktad mot sig själv.
  • Självstympning lindrar outhärdlig spänning eller ångest. många egenföretagare mutilators göra lättnad rapport känsla efter en episod av själv-skärning eller annan skada.
  • Självstympning är en teknik för att utlösa kroppens biokemiska reaktioner på smärta. stress och trauma frigöra endorfiner, som är kroppens naturliga smärtstillande substanser.
  • Självstympning är ett sätt att stoppa en dissociativa episod. dissociation är en process där sinnet spricker av, eller dissocierar, vissa minnen och tankar som är för smärtsamt att hålla i medvetandet. Vissa människor rapporterar att de känner sig "Numb" eller "död" när de tar avstånd, och självskadebeteende tillåter dem att känna sig "levande."
  • Självstympning är en symbolisk utagerande av de större kulturens misshandel av kvinnor. denna teori är ibland erbjuds att förklara varför det stora flertalet (cirka 75%) av själv-mutilators är flickor och kvinnor.

Symptomen på självstympning ingår normalt klädd i lång ärm eller baggy kläder, även i varmt väder, och en ovanlig behovet av integritetsskydd. själv mutilators ofta tvekar att byta kläder eller klä av sig runt andra. i de flesta fall personen har också visat tecken på depression.

Diagnos

Självstympning diagnostiseras vanligen av en psykiater eller psykoterapeut. en familj läkare eller sjuksköterska som märker ärr, blåmärken eller andra fysiska bevis på att skada sig själv kan hänvisa personen till en specialist för utvärdering.

Behandling

Personer som stympa sig bör söka behandling hos en terapeut med några specialiserad utbildning och erfarenhet av detta beteende. mest själv-mutilators behandlas som öppenvård, även om det finns några slutenvård program såsom säker, för unga kvinnor. ett antal olika behandlingsmetoder används med inbyggd mutilators, inklusive psykodynamisk psykoterapi, gruppterapi, journalföring och beteendeterapi.

Det finns inga mediciner specifikt för självstympning, är antidepressiva ofta, särskilt om patienten uppfyller de diagnostiska kriterierna för en depression.

Alternativ behandling

Mindfulness utbildning, vilket är en form av meditation, har använts för att undervisa själv mutilators att observera och identifiera sina känslor för att ha viss kontroll över dem.

Prognos

Prognosen beror på förekomsten och svårighetsgraden av andra känslomässiga störningar, och en historia av sexuella övergrepp och / eller självmordsförsök. i allmänhet, tonåringar utan en historia av missbruk eller andra störningar har en god prognos. patienter med diagnosen borderline personlighetsstörning och / eller en historia av självmordsförsök anses ha sämst prognos.

Förebyggande

Något samhälle i hela faktorer som påverkar självstympning, såsom den höga sexuella övergrepp mot barn och media stereotyper av kvinnor, är svåra att ändra. i allmänhet, men ungdomar som har lärt sig att uttrycka sig i ord eller genom konst och annan kreativ verksamhet är mindre benägna att ta itu med smärtsamma känslor genom att skada sina kroppar.

Böcker

American Psychiatric Association. Diagnostisk och statistisk manual över psykiska sjukdomar, 4th ed. Washington, DC: American Psychiatric Association, 1994.

Eisendrath, Stuart J., MD, och Jonathan E. lichtmacher, MD. "Psykiska störningar". i nuvarande medicinsk diagnos och behandling 2001. 40. Upplaga, ed. LM Tierney, jr., md, et al. New York: Lange medicinska böcker / McGraw-Hill, 2001.

Pipher, Mary, PhD. återuppliva Ophelia: rädda själva för tonårsflickor. New York: Ballantine Books, 1994.

Organisationer

American Psychiatric Association. 1400 K Street, NW. Washington, DC 20005. (202) 682-6220..

Fokus ungdomar tjänster. (877) 362-8727..

National Institute of Mental hälsa. 5.600 fiskare körfält, Rockville, MD 20857. (301) 443-4513. fax: (301) 443-4513..

Rebecca J. Frey, PhD

Nyckelbegrepp

Borderline personlighetsstörning (BPD)-ett beteendemönster som kännetecknas av impulsiva handlingar, intensiv men kaotisk relationer med andra, problem identitet och känslomässig instabilitet.

Dissociation-uppdelningen av vissa mentala processer från medvetandet.

Dissociativa syndrom-en grupp av psykiska störningar där Dissociation är en framträdande symptomet. patienter med dissociativa syndrom har en hög grad av självstympning.

Endorfiner-smärtstillande ämnen som produceras i människokroppen och släpptes av stress eller trauma. En del forskare anser att människor som stympa sig försöker plötsligt frisätter endorfiner.