Sexuell funktion smärtsam

Definition

Dyspareuni är smärtsamt samlag. samma term används om smärtan beror på en medicinsk eller en psykosocial problem. dyspareuni kan diagnostiseras på män och kvinnor, även om diagnosisis sällsynt hos män, när det inträffar hos män, är det nästan alltid orsakas av ett medicinskt problem.

Denna diskussion fokuserar bara på smärtan med samlag orsakas av psykosociala problem, och därför är bara kvinnors erfarenheter betonas i den här posten.

Den professionella handbok, den diagnostiska och statistiska handboken om psykiska störningar, fjärde upplagan, text reviderade (känd som DSM-IV-TR) klassificerar detta tillstånd som en sexuell dysfunktion.

Beskrivning

Dyspareuni är någon smärta upplevs som helst före, under eller efter samlag. smärtan kan finnas i könsorgan eller i bäckenet. Det är inte ovanligt för kvinnor ibland att uppleva smärta under samlag. Detta är inte sant dyspareuni.

En kvinna som har dyspareuni ofta också har vaginism. Detta är en ofrivillig skärpning av vaginala muskler som svar på penetration. den kan göra samlag smärtsamma eller omöjliga.

Orsaker

Någon av dessa faktorer kan orsaka smärtsamma kön. den drabbade personen kan då associera smärta med sex och få det ännu svårare att slappna av och bli upphetsad i framtiden.

Symptom

DSM-IV-trdiagnostic kriterierna för dyspareuni är följande:

 • återkommande eller ihållande smärta i genitalierna i samband med samlag som kan uppstå före, under eller efter samlag.
 • Den drabbade personen är bekymrad över den smärta, eller upplevelser relationsproblem som en följd av smärtan.
 • Smärtan orsakas inte enbart av vaginism eller brist på smörjning, är inte bättre med en annan sjukdom, och inte beror enbart till de direkta effekterna av ett läkemedel, medicin, eller en allmän medicinsk åkomma. dyspareuni kan inträffa med andra sexuella dysfunktioner.

Det vanligaste symptomet på dyspareuni från psykosociala orsaker är smärta vid slidöppningen som penis är inne i slidan. inträde kan vara svårt, och smärtan kan vara sveda eller skarp. Kvinnan kan ha en känsla av att vara "torrt". Smärtan kan fortsätta eller lätthet som sköt fortsätter.

Vasocongestion kan orsaka en värkande smärta i bäckenbotten som kvarstår i flera timmar efter samlag. smärta med orgasm eller smärta djupt i bäckenet med sticka, är mer sannolikt att vara ett tecken på ett medicinskt problem, men kan vara resultatet av brist på upphetsning och spänning.

En person som upplever smärta under sex kan känna sig generad eller skämmas. dyspareuni kan orsaka problem i relationer eller leda till den drabbade personen undviker relationer helt och hållet.

Demografi

Cirka 15% av kvinnor kan ha smärta med samlag någon gång i sitt liv. 1-2% har sant dyspareuni. förekomsten är mycket högre hos kvinnor som har våldtagits eller på annat sätt utsatta för sexuella övergrepp. som sagt, är dyspareuni hos män sällsynta och är nästan alltid orsakas av ett medicinskt problem.

Diagnos

Ca 30% till 40% av alla kvinnor som söker hjälp hos en sexuell rådgivare för dyspareuni visa sig har ett medicinskt problem som orsakar deras smärta. en fullständig läkarundersökning är nödvändig för att utesluta en möjlig medicinsk orsak. Detta inkluderar en bäcken examen och kan även omfatta en ultraljudsundersökning, liksom andra diagnostiska tester. Exempel på möjliga fysiska orsaker är infektioner, sexuellt överförbara sjukdomar (STD), brister östrogen, och vulva vestibulit.

Gång en medicinsk orsak är utesluten, kan en fullständig familj och sexuella historia lättare att precisera eventuella psykosociala orsaker. en psykologisk bedömning kan fastställa orsaken till problemet. kvinnor som har våldtagits eller missbrukas kan även drabbas av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) eller generaliserat ångestsyndrom.

Det finns två typer av dyspareuni. livslång eller primär dyspareuni innebär att villkoret har funnits under hela sexualliv den drabbade personen. denna typ är vanligtvis förknippas med höjs att tro att sex är dåligt, sexuella övergrepp, rädsla för sex, eller ett smärtsamt första sexuella erfarenhet. förvärvat eller sekundär dyspareuni börjar efter en period av normal sexuell funktion. Det har ofta en medicinsk orsak, men kan vara ett resultat av något slags trauma, till exempel våldtäkt.

Behandlingar

Rådgivning är ofta värdefullt att identifiera och omformulera negativa känslor om sex. par therapycan bidra till att förbättra kommunikationen mellan partner och lösa problem som kan vara en faktor i det sexuella förhållandet. kvinnor som har utsatts för övergrepp eller våldtagna kan ha nytta av rådgivning tekniker avsedda för att bidra till att övervinna rädsla och problem som orsakats av traumatiska upplevelser.

Sexterapi kan erbjudas att tillhandahålla information om de fysiska aspekterna av upphetsning och orgasm. en sexterapeut kommer också att erbjuda förslag på hur man kan förbättra sexuell teknik. till exempel att öka tid för förspel och låta kvinnan styra när och hur penetration sker kan hjälpa henne att slappna av och bli upphetsad lättare.

Kvinnor som också har vaginism kan ges ett antal enheter som de kan använda hemma för att vidga öppningen till slidan. drabbade kvinnor börjar med en mycket liten enhet samt successivt arbeta upp till en penis-storlek anordning, gå vidare till en större storlek bara när de kan använda den mindre utan smärta eller rädsla. detta retrains de vaginala musklerna och hjälper ofrivilliga muskelsammandragningar skärpning av vaginism.

Användning av en vaginal smörjmedel, åtminstone tillfälligt, kan vara till hjälp i vissa kvinnor för att minska ångest om möjliga smärta.

Det finns inga specifika läkemedel som behandlar dyspareuni. läkemedel som ökar blodflödet eller slappna av musklerna kan vara till hjälp i vissa fall.

Prognos

Med behandling, är chansen att övervinna dyspareuni och med en trevlig sexualliv bra. behandling kan ta flera månader, särskilt i fråga om överlevande från en våldsam trauma som våldtäkt.

Se också erektil dysfunktion, posttraumatiskt stressyndrom.

Böcker

Hales Robert E., Stuart C. yudofsky, och John A. Talbott, eds. American Psychiatric pressen lärobok i psykiatri. 3rd ed. Washington DC: American Psychiatric Press, 1999.

Sadock, Benjamin J. och Virginia a. sadock, eds. Kaplan & sadock omfattande lärobok i psychiatry.7th ed. Philadelphia: Lippincott Williams och Wilkins, 2000.

Jody Bower, MSW

Innehåll:
 1. Definition
 2. Beskrivning
 3. Orsaker
 4. Symptom
 5. Demografi
 6. Diagnos
 7. Behandlingar
 8. Prognos
 9. Böcker

Symptom

Sexuell funktion smärtsam


På engelska

Sexual Function Painful


Sjukdomar med symptomet