Sängvätning

Definition

Sängvätning är ofrivillig urinering hos barn över 5 till 6 år gamla. Det kan inträffa när som helst på dagen eller natten. Denna artikel fokuserar på natten sängvätning.

Se även: inkontinens.

Alternativa namn

Enures.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Barn utvecklar fullständig kontroll över sin blåsa vid olika åldrar. nattvätning är oftast den sista etappen av toalett lärande. när barn kissar i sängen mer än två gånger per månad efter ålder 5 eller 6, kallas det sängvätning eller nattvätning.

Sängvätning är vanligt. mer än 5 miljoner barn i oss kissar i sängen på natten.

Barn som var torra i minst 6 månader och därefter började blöta igen har sekundär enures. Det finns många anledningar att barn kissar i sängen efter att ha fullt toalett utbildas. det kan vara fysiska, känslomässiga, eller bara en förändring i sömn.

Barn som aldrig varit genomgående torrt på natten har det primära enures. Detta inträffar oftast när kroppen gör mer urin under natten än blåsan kan hålla och barnet inte vaknar när blåsan är full. barnets hjärna har inte lärt sig att svara på signalen att blåsan är full. det är inte barnets eller föräldrarnas fel.

Fysiska orsaker är sällsynta, men kan innefatta nedre ryggmärgen skador, medfödda missbildningar av könsorganen tarmkanalen, infektioner i urinvägarna, eller diabetes.

Sängvätning går starkt i familjer.

Ca 9% av pojkarna och 6% av flickorna fortfarande kissar i sängen vid 7 års ålder. siffrorna sjunka något efter ålder 10. Även om problemet försvinner med tiden, många barn och även ett litet antal vuxna fortsätter att ha sängvätning episoder.

Symptom

det huvudsakliga symptomet är ofrivillig urinering, vanligtvis på natten, som sker minst två gånger per månad.

Tecken och tester

Ditt barns läkare kommer att diskutera historia sängvätning i detalj. Du kan hjälpa till genom att hålla en detaljerad dagbok som beskriver normal urinering och vätning episoder, vätska och födointag (inklusive tid för måltider), och tider sova.

En fysisk undersökning bör utföras för att utesluta fysiska orsaker. ett urinprov kommer att göras för att utesluta infektion eller diabetes.

Röntgen av njurar och urinblåsa och andra studier behövs inte om det inte finns anledning att misstänka några andra problem.

Behandling

Göra ingenting eller straffa barnet är både gemensamma svar på sängvätning. varken hjälper. Du bör försäkra ditt barn att sängvätning är vanligt och kan få hjälp.

Börja med att se till att ditt barn går på toaletten vid normala tider under dagen och kvällen och inte hålla urin under lång tid. vara säker på att barnet går till badrummet innan du somnar. Du kan minska mängden vätska barnet dricker ett par timmar innan läggdags, men enbart detta är inte en behandling för sängvätning. Du bör inte begränsa vätskor överdrivet.

Belöna ditt barn för torra nätter. vissa familjer använda ett diagram eller dagbok att barnet kan markera varje morgon. medan detta är osannolikt att lösa problemet helt, kan det hjälpa och provas innan läkemedel används. det är mest användbart hos yngre barn, cirka 5 till 8 år.

Sängvätning larm är en annan metod som kan användas tillsammans med belöningssystem. larmen är små och lätt tillgängliga utan recept på många butiker.

Larmet vaknar barnet eller föräldern när barnet börjar att kissa, så att barnet går upp och använda toaletten. Larmet utbildning kan ta flera månader att fungera korrekt. Du kan behöva träna ditt barn mer än en gång. sängvätning larm har ett bra resultat om de används konsekvent.

När ditt barn är torrt i 3 veckor, fortsätta att använda larmet i ytterligare 2 veckor och sedan sluta.

Ett receptbelagt läkemedel som kallas DDAVP (desmopressin) är tillgänglig för att behandla sängvätning. det kommer att minska den mängd urin som produceras på natten. DDAVP är lätt att använda och ger snabba resultat. den kan användas på kort sikt för en viktig sleepover, eller föreskrivs för långvarig användning i månader. Din läkare kan rekommendera att stoppa medicin vid olika tidpunkter för att se om sängvätning är borta.

Tricykliska antidepressiva (oftast imipramin) kan också hjälpa till med sängvätning. Dock kan biverkningar vara besvärande, och en överdos kan vara livshotande. Därför är dessa läkemedel används oftast när andra behandlingar har misslyckats.

Vissa källor tycker att sängvätning larm i kombination med medicin har den högsta antalet botemedel.

För barn med sekundära enures, kommer din läkare leta efter orsaken till sängvätning innan man rekommenderar behandling.

Förväntningar (prognos)

Villkor utgör inget hot mot hälsan av barnet om det finns någon fysisk orsak till sängvätning. Barnet kan känna förlägenhet eller har en förlust av självkänsla på grund av problemet. Det är viktigt att lugna barnet. de flesta barn svarar på någon typ av behandling.

Komplikationer

Komplikationer kan utvecklas om en fysisk orsak till sjukdomen är förbises. psykosociala komplikationer kan uppstå om problemet inte behandlas effektivt i rätt tid.

Ringer din vårdgivare

Vara säker på att nämna sängvätning till ditt barns vårdgivare. barn bör ha en fysisk undersökning och ett urinprov för att utesluta urinvägsinfektion eller andra orsaker.

Om ditt barn har smärta vid urinering, feber eller blod i urinen, kontakta ditt barns läkare.

Förebyggande

Få massor av sömn och att gå på toaletten på regelbundna tider under dagen och natten kan hjälpa till att förebygga vissa aspekter av sängvätning.