Rädsla

Vem är rädd för den stora, stygga vargen? När du var 4 eller 5 år gammal, var du förmodligen det. Om du har barn i denna ålder kan du räkna med sin uppvisar rädsla för vilda djur, monster och mörkret.

Rädsla är en normal del av deras utveckling, säger experterna. Du behöver erfarenhet av att bemästra rädsla som barn för att vara behörig som vuxen. Om du tänker på sportframgång som ett resultat av övning, då är det lätt att förstå varför att övning i att hantera din rädsla är bra.

Studier visar att nästan alla barn uppger att de är rädda i olika situationer. Några av de vanligaste farhågorna är insekter eller spöken, och studier har visat att barn är rädda för ungefär samma saker oavsett var de bor i världen.

Vad är de vanligaste rädslorna, och när dyker de vanligtvis upp i barnens liv?

 • Spädbarn 5 till 12 månader gamla är rädda för föremål som kommer mot dem och för plötsliga ljud. De har också en avvaktande inställning mot främlingar, även om det beror på familjesituation och hur mycket de är runt andra människor.

 • Småbarn uppvisar rädsla för att bli lämnade ensamma. De inser att de är sårbara.

 • För barn i åldern 3 och 4 är det rädslan för djur, ormar, mörker och monster som är vanligast. I denna ålder kan de inte alltid separat vad som är verklighet och vad som är fantasi, om de drömt det, eller om det verkligen har hänt. Detta är den ålder när mardrömmar ofta inträffar.

 • För de flesta barn, finns det en betydande nedgång i rädsla vid ca 5 års ålder men som ökar igen runt 6 års ålder,men då handlar deras rädsla mer om självuppfattning och relationer. Kommer andra barn att vara som jag?

  Typisk rädsla för äldre barn

  • Vid 7 års ålder växer rädslor ur föreställningar som TV och filmer, resultat i skolan eller så finns rädsla för mörka utrymmen.

  • I åldrarna 8 och 9 kan det vara rädsla för personligt misslyckande, förlöjligande och sjukdom..

  • I åldrarna 10 till 12 år har barn ofta rädsla för höjder, brottslingar, äldre barn, föräldrarnas ilska, katastrofer och misslyckad skolgång.

  • Äldre tonåringar tenderar att uttrycka rädsla för förändringar i sina kroppar, isolering och händelser i världen.

   Tvinga inte barn att möta en rädsla om de inte vill. Det skulle vara fel, till exempel, att sätta ett barn som är rädd för ormar i ett rum fullt av ormar utan att förbereda barnet på upplevelsen.

   Om du vet i förväg om en situation som troligen kommer vara känslomässigt upprörande för ditt barn, planera framåt. Om du flyttar, introducera ditt barn till ert nya hem i förväg, om du kan. Om du går bort eller tar semester utan era barn, se till att barnvakten kommer till huset en tid innan ni åker.

   Omledning är en annan taktik för att klara av skrämmande situationer. Om ditt barn är rädd för att gå till tandläkaren, gör något roligt eller intressant på vägen hem. Eller ta med hans eller hennes favoritböcker så att den negativa upplevelsen kombineras med något positivt.

   Det viktiga är att hitta lösningar som är lämpliga för barnet. Några möjligheter: Ha en nattlampa, hålla dörren öppen, gör en "monster koll" eller hjälp ditt barn att utveckla en rutin för att hantera rädslan.

   Ett barns rädsla är någon annans förtjusning

   Föreställa dig en låda på ett bord. Blir du ombedd att nå in i boxen genom ett hål precis stort nog för din hand. du gör. något hugg din hand. Hur skulle du reagera?

   Som ett barn, skulle du förmodligen ha haft en av tre reaktioner när du upptäckte att det var en docka som tog din hand: du skulle vara helt förtjust och skratta, du skulle bli förskräckt men ändå lägga tillbaka handen och låta marionettdockan gripa den ingen, eller du skulle vara rädd och vägra att gå i närheten av lådan igen.

   Ofta är det en tunn gräns mellan förtjusning och rädsla. Vi blir som mest förtjusta när vi blir lite skrämda, men sedan upptäcker att det egentligen inte var något farligt.

   Varför har barn med liknande erfarenheter så olika svarsreaktioner? Kanske spelar reaktioner på tidigare händelser in. Om föräldern säger "att det måste ha varit skrämmande," så stärks barnets verklighet. Barnet kan också plocka upp andras reaktioner, d.v.s. om de ser någon bli jätterädd för en spindel ökar risken att de också blir rädda för spindlar.