Plattfot

Definition

Pes planus är ett tillstånd där båge eller vristen av foten kollapsar och kommer i kontakt med marken. Hos vissa personer utvecklar denna båge aldrig under de växer.

Alternativa namn

Pes planovalgus, platta fötter, fallit valv, pronation av fötter.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Platta fötter är ett vanligt tillstånd. hos spädbarn och småbarn, är bågen inte utvecklat och platta fötter normala. bågen utvecklas i barndomen. av vuxen ålder har de flesta människor utvecklas normalt valv.

När platta fötter kvarstår är de flesta anses varianter av normalt. de flesta fötter är flexibla och en båge visas när en person står på hans eller hennes tår. stel, stel, eller smärtsamma platta fötter kan vara förknippade med andra villkor och kräver uppmärksamhet.

Smärtsamma platta fötter hos barn kan orsakas av ett tillstånd som kallas böjd koalition. i böjd koalitionen, två eller flera av benen i foten smälter samman. Detta begränsar rörelse och leder ofta till en platt fot.

De flesta platta fötter inte orsakar smärta eller andra problem. platta fötter kan vara förenat med pronation, där fotleder luta inåt mot mittlinjen. när skorna för barn som pronerar är placerade sida vid sida, kommer de att luta sig mot varandra (efter att de har slitna tillräckligt länge för foten möjlighet att omforma sin tunga).

Foten smärtar, fotled smärta eller underben smärta (särskilt hos barn) kan vara ett resultat av platta fötter och bör utvärderas av en vårdgivare.

Vuxna kan utveckla en platt fot när de är 60 - 70 år gammal. denna typ av platt fot är oftast på ena sidan.

Symptom

  • Avsaknad av mul valv när man står
  • Mul smärta
  • Häl lutar bort från mittlinjen av kroppen mer än vanligt

Tecken och tester

En undersökning av foten är nog för vårdgivare att diagnostisera platt fot. dock skall orsaken fastställas. Om en båge utvecklas när patienten står på hans eller hennes tår, är den platta foten kallade flexibla och ingen behandling eller ytterligare arbete upp är nödvändigt.

Om det finns smärta i samband med foten eller om bågen inte utvecklas med tå-stående, röntgen är nödvändiga. Om en böjd koalition misstänks, en datortomografi är ofta beställs. Om en bakre tibialnerven senskada skada misstänks, kan din vårdgivare rekommendera en MRI.

Behandling

Flexibel platta fötter som är smärtfria inte kräver behandling. om du har ont på grund av flexibel platta fötter, kan en ortos (arch-stöd in i skon) lindra. med det ökade intresset för löpning, många skoaffärer bära skor för normal fötter och pronerad fot. skor avsedda för pronerad fötter gör långdistanslöpning enklare och mindre tröttande eftersom de rätta för abnormitet.

Styva eller smärtsamma platta fötter kräver utvärdering av en vårdgivare. behandlingen beror på orsaken till platta fötter. för böjd koalitionen börjar behandlingen med vila och eventuellt en rösterna. om detta misslyckas att förbättra smärta, kan operation bli nödvändig.

För problem med bakre tibial senan kan behandlingen börja med vila, antiinflammatoriska mediciner, och infogar sko eller vrist hängslen.

I mer avancerade fall kan operation behövas för att rengöra eller reparera senor, eller säkring några av lederna i fot i en korrigerad position.

Platta fötter hos äldre vuxna kan behandlas med smärtstillande, ortoser, och ibland kirurgi.

Förväntningar (prognos)

De flesta fall av platta fötter smärtfritt och inte orsakar några problem. utsikterna för smärtsamma platta fötter beror på orsaken till tillståndet. vanligtvis behandlingen är framgångsrik, oavsett orsak. Några orsaker till platta fötter kan behandlas framgångsrikt utan kirurgi Om det upptäcks tidigt, men ibland är operation det sista alternativet för att lindra smärta.

Personer med fusioner kommer att ha en viss förlust av fotled rörelse, speciellt när du vrider foten inåt och utåt. annat är dessa patienter rapporterar enorm förbättring av smärtan och funktion.

Komplikationer

Platta fötter är inte riktigt förknippade med några komplikationer förutom smärta.

Även om kirurgi är oftast lyckas det ibland inte leder till tillfredsställande resultat. Vissa patienter har långvarig smärta. andra möjliga kirurgiska komplikationer är infektion och misslyckande med smält ben att läka.

Ringer din vårdgivare

Ring din vårdgivare om du upplever ihållande smärta i fötterna eller ditt barn klagar över foten smärta eller underben smärta.

Förebyggande

De flesta fall inte förebyggas.