Oregelbundna menstruationer

Definition

Medicinska ordböcker definieras oligomenorré som sällan eller mycket ljus menstruation. men läkare gäller normalt en smalare definition, begränsa diagnosen oligomenorré att kvinnor vars perioder regelbundet etablerade innan de utvecklat problem med ovanliga flöde. med oligomenorré, menstruationen inträffar med intervall på mer än 35 dagar, med endast fyra till nio perioder på ett år.

Beskrivning

Sant oligomenorré kan inte ske förrän en ung kvinnas menstruation har fastställts. i USA har 97,5 procent av kvinnorna börjat normal menstruationscykel efter ålder 16. fullständig frånvaro av menstruation (menstruationer aldrig startat eller de slutade efter att ha varit etablerad) kallas amenorré. oligomenorré kan omdefinieras som amenorré om menstruation stannar i sex månader eller mer, men det finns ingen allmänt överenskommen brytpunkten eller tidslinjen.

Det är ganska vanligt att kvinnor i början och slutet av deras reproduktiva liv att missa perioder eller få dem med oregelbundna mellanrum. denna variation är normalt och är vanligen en följd av bristfällig samordning mellan hypotalamus, hypofysen och äggstockarna. utan uppenbar anledning, ett fåtal kvinnor menstruerar (med ägglossningen inträffar) på ett regelbundet schema så sällan som en gång varannan månad. för dem att schemat är normalt och inte en orsak till oro.

Kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) är också sannolikt att drabbas av oligomenorré. PCOS är ett tillstånd där äggstockarna blivit fylld med små cystor. kvinnor med PCOS visar oregelbunden menstruation som sträcker sig från oligomenorré och amenorré till mycket tung och oregelbunden menstruation. PCOS drabbar omkring 6 procent av premenopausala kvinnor och är relaterat till överskott androgen produktionen.

Andra fysiska och emotionella faktorer orsakar också en kvinna att missa perioder. Dessa omfattar följande:

 • Emotionell stress
 • Kronisk sjukdom
 • Dålig nutritionsstatus
 • Såsom ätstörningar som anorexia nervosa
 • överdriven träning
 • Utsöndrar östrogen tumörer
 • Avvikelser i strukturen i livmodern eller livmoderhalsen att hindra utflödet av mensvätska
 • Olaglig användning av anabola steroider droger att öka prestationsförmågan

Professionell balett dansare, gymnaster, och skridskoåkare is är särskilt utsatta för oligomenorré eftersom de kombinerar ansträngande fysisk aktivitet med en diet som syftar till att hålla vikten nere. oregelbunden menstruation är kända för att vara en av de tre sjukdomar som utgör så kallade "kvinnliga friidrottare triad," den andra sjukdomar som ätstörningar och benskörhet. triaden var först formellt benämns vid det årliga mötet för American College of Sports Medicine 1993, men läkarna var medvetna om att kombinationen av ben mineral förlust, frakturer stress, ätstörningar och deltagande i damidrott i flera decennier innan triaden var heter. kvinnors tränare har blivit alltmer medvetna om problemet sedan början av 1990-talet och är uppmuntrande kvinnliga idrottare att söka läkare.

Demografi

Per definition är oligomenorré ett hälsoproblem bara för kvinnor. Det uppskattas att cirka 5 procent av kvinnorna i USA i barnafödande ålder upplever en episod av oligomenorré varje år. Denna procentandel verkar vara konstant över ras och etniska grupper.

Oligomenorré relaterade till den kvinnliga idrottare triaden är vanligare i denna grupp av kvinnor än i den allmänna kvinnliga befolkningen. en studie vid University of California i San Francisco fann att 11 procent av femalemarathon löpare hade amenorré eller oligomenorré. även om exakta uppgifter är svårt att få eftersom många idrottare med triaden försöker dölja sina symptom från andra, ätstörningar och menstruation oegentligheter har uppskattats att köra så hög som 62 procent av kvinnliga idrottsutövare på högskolenivå, med 4 procent till 39 procent uppfyller kriterierna för anorexia nervosa eller bulimia nervosa enligt den fjärde upplagan av Diagnostic and Statistical Manual av psykiska störningar eller DSM-IV.

Orsaker

Oligomenorré som förekommer hos ungdomar är ofta orsakas av omognad eller bristande synkronisering mellan hypotalamus, hypofysen och äggstockarna. hypothalamus är den del av hjärnan som styr kroppens temperatur, metabolismen, och sådana basfunktioner som aptit för mat, sömn / vakenhet cykel, och reproduktion. hypothalamus utsöndrar också hormoner som reglerar hypofysen.

Hypofysen är då stimuleras att producera hormoner som påverkar tillväxt och fortplantning. i början och slutet av en kvinnas reproduktiva liv, kan vissa av dessa hormon meddelanden inte synkroniseras, vilket resulterar i oregelbunden menstruation.

Oligomenorré i PCOS tros vara orsakad av olämplig nivåer av både kvinnliga och manliga hormoner. manliga hormoner produceras i små mängder av alla kvinnor, men hos kvinnor med PCOS, nivåer av manligt hormon (androgener) är något högre än i andra kvinnor. Vissa forskare hypotes är att äggstockarna hos kvinnor med PCOS är onormala i andra avseenden. 2003, rapporterade en grupp forskare i London att det finns grundläggande skillnader mellan utvecklingen av ägg folliklar i normala äggstockar och follikelutveckling i äggstockarna hos kvinnor med PCOS.

Hos idrottare, modeller, skådespelerskor, dansare, och kvinnor med anorexia nervosa, förekommer oligomenorré eftersom kroppsfettet blir för låg i förhållande till vikt. emotionell stress i samband med prestationsångest kan också vara en faktor i oligomenorré hos dessa kvinnor.

Symptom

Kvinnor med oligomenorré kan ha följande symptom:

 • Menstruationen intervall på mer än 35 dagar
 • Ovanligt ljus menstruation
 • Oregelbunden menstruation perioder med oförutsägbara flöde
 • Svårigheter att bli gravid

Unga kvinnor vars oligomenorré är associerad med den kvinnliga friidrottare triad kan ha en sådan andra symptom av triaden som frekvent stressfrakturer, särskilt i benen i höfterna, ryggraden eller underben, onormala ätmönster eller extremt restriktiva dieter, och onormal rytmer hjärta eller lågt blodtryck.

När att ringa doktorn

En ung kvinna ska se hennes läkare så snart hon märker att en tidigare regelbundna menstruationsmönster har blivit oregelbunden, det är inte nödvändigt att vänta sex månader eller längre för att ha oligomenorré undersökts. en gemensam regel är att konsultera läkare efter tre missade perioder.

Anamnes och klinisk undersökning

Diagnos av oligomenorré börjar med patienten informera läkaren om ovanliga perioder. Läkaren kommer att be om en detaljerad beskrivning av problemet och ta en historia av hur länge det har funnits och några mönster patienten har observerats. en kvinna kan hjälpa läkaren att diagnostisera orsaken till oligomenorré genom att hålla ett register över tid, frekvens, längd och mängd av blödning. Hon bör också berätta för läkaren om några nya sjukdomar, inklusive långvariga sjukdomar som diabetes mellitus. Läkaren kan också fråga om patientens kost, mönster motion, sexuell aktivitet, preventivmedel, aktuella mediciner, eller tidigare kirurgiska ingrepp.

Läkaren kommer då utföra en fysisk undersökning för att utvärdera patientens vikt i förhållande till sin höjd, för att kontrollera om tecken på normal sexuell utveckling, att se till att hjärtrytmen och andra vitala tecken är normala, och att palpera (känna) sköldkörteln för tecken på svullnad.

När det gäller kvinnliga idrottare, kan läkare behöva etablera en förtroendefull relation med patienten innan du frågar om sådana frågor som kost, praktik och scheman träning, och användning av sådana läkemedel som steroider eller efedrin. förekomsten av stressfrakturer hos unga kvinnor bör utredas. I vissa fall kan läkaren ge patienterna ätstörningar inventering (EDI) eller något liknande screening frågeformulär för att avgöra om patienten är i riskzonen för att utveckla anorexi eller bulimi.

Laboratorietester

Efter att ha tagit den unga kvinnans historia, gör gynekolog eller familjeläkare ett bäcken undersökning med cellprov. för att utesluta specifika orsaker till oligomenorré, kan läkaren också beställa ett graviditetstest i sexuellt aktiva kvinnor och blodprover för att kontrollera nivån av sköldkörtelhormon. baserat på den initiala testresultat kan läkaren vill utföra ytterligare tester för att fastställa nivån av andra hormoner som spelar en roll i fortplantningen.

Som 2003 hade mer känsliga monoklonala analyser har utvecklats för att mäta hormonnivåer i blodet serum hos kvinnor med PCOS, så att tidigare och mer korrekt diagnos.

Avbildande

I vissa fall kan läkaren för ett ultraljud undersökning av bäckenregionen för att kontrollera om anatomiska avvikelser eller röntgenstrålning eller en skelettscintigrafi för att leta efter benbrott. i några fall kan läkaren för en MR för att utesluta tumörer som påverkar hypotalamus eller hypofysen.

Behandling

Behandling av oligomenorré beror på orsaken. hos ungdomar och kvinnor nära menopaus, behöver oligomenorré vanligtvis ingen behandling. för vissa idrottsmän, kan förändringar i utbildning rutiner och matvanor vara tillräckligt för att återlämna kvinna till en regelbunden menstruationscykel.

De flesta patienter som lider av oligomenorré behandlas med p-piller. andra kvinnor, även de med PCOS, behandlas med hormoner. föreskrivna hormoner är beroende av vilka särskilda hormoner är bristfällig eller ur balans. när oligomenorré är associerat med en ätstörning eller kvinnliga atlet triaden, måste den underliggande orsaken behandlas. samråd med en psykiater och dietist är vanligtvis nödvändigt att hantera en ätstörning. kvinnliga idrottare kan kräva sjukgymnastik eller rehabilitering också.

Alternativ behandling

Som med konventionella medicinska behandlingar, finns alternativa behandlingar på grundval av orsaken till tillståndet. Om en hormonell obalans avslöjas av laboratorietester, är hormon ersättare som är mer "naturligt" för kroppen (inklusive tri-östrogen och naturligt progesteron) rekommenderas. glandulära terapi kan hjälpa till att åstadkomma en balans i de körtlar som deltar i den reproduktiva cykeln, inklusive hypotalamus, hypofys, sköldkörtel, äggstockar och binjurar.

Eftersom homeopati och akupunktur arbete på djupa, energisk nivåer för att balansera kroppen, kan dessa två former av terapi vara till hjälp vid behandling oligomenorré. västerländsk och kinesisk växtbaserade läkemedel också kan vara mycket effektiva. örter används för att behandla oligomenorré omfatta dong quai (Angelica sinensis), silverax (Cimicifuga racemosa) och kysk träd (Vitex agnus-castus). naturläkemedel som används för att föra på menstruation kallas emmenagogues. för en del kvinnor, meditation, guidade bildspråk, och visualisering kan spela en roll vid behandling av oligomenorré genom att befria känslomässig stress.

Näringsmässiga oro

Kost och tillräcklig näring, däribland tillräckligt med protein, essentiella fettsyror, fullkorn och färska frukter och grönsaker är viktiga för varje kvinna, särskilt om brister finns eller om hon regelbundet övningar mycket ihärdigt. kvinnliga idrottare på gymnasiet eller högskolan nivå bör konsultera en dietist för att säkerställa att de äter en välbalanserad kost som är tillräcklig för att behålla en hälsosam vikt för sin längd. flickor som deltar i dans eller sport som betonar viktkontroll eller en smal kropp typ (gymnastik, friidrott, simning och cheerleading) löper större risk att utveckla ätstörningar än de som är inblandade i sporter som softball, styrketräning, eller basket. i vissa fall idrottsutövaren kan ges kalcium eller vitamin D för att minska risken för osteoporos.

Prognos

Många kvinnor, även de med PCOS, är framgångsrikt behandlas med hormoner för oligomenorré. de har mer frekventa perioder och börja ägglossning under menstruationscykeln, återställa deras fertilitet.

För kvinnor som inte svarar på hormoner eller som fortsätter att ha en underliggande sjukdom som orsakar oligomenorré är utsikterna mindre positiv. kvinnor som har oligomenorré som tonåringar kan ha svårt att bli gravid och kan få fertilitet droger. avsaknad av tillräcklig östrogen ökar risken för benskörhet, upprepade benfrakturer, och hjärt-kärlsjukdomar senare i livet. kvinnliga idrottare som utvecklar benförlust eller osteoporos i övre tonåren eller i början av tjugoårsåldern löper ökad risk att utveckla artros när de blir äldre. kvinnor som inte har regelbunden mens också är mer benägna att utveckla livmodercancer. oligomenorré kan bli amenorré som helst, ökar chansen att få dessa komplikationer.

Förebyggande

Oligomenorré är förebyggas endast kvinnor vars låga kroppsfett i förhållande till vikt är att hålla dem från att upprätthålla en regelbunden menstruationscykel. tillräckligt med näring och mindre kraftfull scheman utbildning för kvinnliga idrottare som normalt hindrar oligomenorré. när oligomenorré orsakas av hormonella faktorer, är det emellertid inte att förebygga, men är oftast behandlingsbara.

Föräldrarnas oro

Oligomenorré i tonårsflickor som har först nyligen börjat menstruera är vanligtvis inte en orsak till föräldrarnas oro, särskilt om flickans utveckling under puberteten har normalt eller om det finns i släkten oligomenorré. oligomenorré i en tonåring bör utredas, men om flickan är djupt engagerad i friidrott eller om hon är annars löper risk att utveckla en ätstörning. ett sätt som föräldrar kan hjälpa college-åldern idrottare är att vara tillgiven och känslomässigt stöd för deras dotter, som flickor som är hemifrån för första gången eller som är "ensamvargar" är speciellt i riskzonen för att utveckla den kvinnliga friidrottare triad under sin första år.

Nyckelbegrepp

Amenorré-avsaknad av eller onormala nedläggning av menstruationer.

Anorexia nervosa-en ätstörning som präglas av en orealistisk rädsla för viktökning, själv-svält, och snedvridning av kroppsuppfattning. Det uppstår oftast i unga kvinnor.

Cysta-en onormal säck eller sluten hålighet i kroppen fylld med flytande eller delvis fast material. hänvisar också till en skyddande, muromgärdade-off kapsel i vilken en organism ligger vilande.

Emmenagogue-en typ av medicin som ger på eller ökar en kvinnas menstruation.

Kvinnliga friidrottare triad-en kombination av störningar ofta i kvinnliga idrottare som inkluderar ätstörningar, benskörhet och oligo-eller amenorré. triaden var första officiellt namnet 1993.

Osteoporos-bokstavligen betyder "poröst ben", detta inträffar när benen förlora alltför mycket av deras protein och mineraler, särskilt kalcium. över tiden, benmassa och styrka minskas vilket leder till ökad risk för frakturer.

Böcker

Diagnostisk och statistisk manual över psykiska sjukdomar, 4th ed., text översyn. Washington, DC: American Psychiatric Association, 2000.

"Menstruella störningar och onormal uterin blödning." 18 §, kapitel 235 i Merck Manual för diagnos och terapi, redigerad av Mark H. öl och Robert berkow. Whitehouse Station, NJ: Merck Research Laboratories, 2002.

Pelletier, Kenneth R. det bästa alternativ medicin, del II "cam behandlingar för specifika villkor. menstruella symptom, klimakteriet, och PMS" New York: Simon & Schuster, 2002.

Tidskrifter

Gourlay, ml, och sa brun. "Kliniska överväganden hos premenopausala osteoporos." Archives of Internal Medicine 164 (22 mars 2004): 603-14.

Klentrou, P., och M. plyley. "Puberteten menstruation frekvens och kroppsfett i elit rytmiska gymnaster jämfört med normala kontroller." British Journal of Sports Medicine 37 (december 2003): 490-94.

Milsom, SR, et al. "LH-nivåer hos kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom: har modern analyser gjort dem irrelevant?" Blackwell tidskrift för obstetrik och gynekologi 110 (augusti 2003): 760-64.

Suliman, am, et al. "Frekventa fel diagnos och misskötsel av hyperprolactinemic patienter före införandet av macroprolactin screening: tillämpning av en ny sträng laboratorium definition av macroprolactinemia." klinisk kemi 49 (september 2003): 1504-1509.

Webber, LJ, et al. "Bildande och tidiga utveckling av folliklar i polycystiskt ovariesyndrom." lancett 362 (september 27, 2003): 1017-1021.

Organisationer

American Academy of barn-och ungdomspsykiatrin. 3615 Wisconsin Avenue, NW, Washington, DC 20016-3007. webbplats:.

American College of Sports Medicine (ACSM). 401 West Michigan gata, Indianapolis, IN 46202-3233. webbplats:.

Polycystiskt ovariesyndrom förening. PO Box 80517, Portland, OR 7280. webbplats:.

Webbplatser

Barrow, Boone. "Kvinnliga friidrottare triad." emedicine den 17 juni 2004. tillgänglig online på(Nås november 30, 2004).

Chandran, latha. "Menstruation störningar." emedicine, augusti 9, 2004. tillgänglig online på(Nås november 30, 2004).

Nelson, Lawrence M., Vladimir bakalov, och Carmen pastor. "Amenorré." emedicine, 24 September 2004. tillgänglig online på(Nås november 30, 2004).

Tish Davidson am.