Oligomenorré

Definition

Medicinska ordböcker definieras oligomenorré som sällan eller mycket ljus menstruation. men läkare gäller normalt en smalare definition, begränsa diagnosen oligomenorré att kvinnor vars perioder regelbundet etablerade innan de utvecklat problem med ovanliga flöde. med oligomenorré, menstruationen inträffar med intervall på mer än 35 dagar, med endast fyra till nio perioder på ett år.

Beskrivning

Sant oligomenorré kan inte ske förrän menstruationer har fastställts. i USA har 97,5% av kvinnorna börjat normal menstruationscykel efter ålder 16. fullständig frånvaro av menstruation, om menstruationen aldrig börja eller om de slutar efter att ha varit etablerad, kallas amenorré. oligomenorré kan bli amenorré om menstruation stannar i sex månader eller mer.

Det är ganska vanligt att kvinnor i början och slutet av deras reproduktiva liv att missa eller har oregelbunden mens. Detta är normalt och är vanligen en följd av bristfällig samordning mellan hypotalamus, hypofysen och äggstockarna. utan uppenbar anledning, ett fåtal kvinnor menstruerar (med ägglossningen inträffar) på ett regelbundet schema så sällan som en gång varannan månad. för dem att schemat är normalt och inte en orsak till oro.

Kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) är också sannolikt att drabbas av oligomenorré. PCOS är ett tillstånd där äggstockarna blivit fylld med små cystor. kvinnor med PCOS visar oregelbunden menstruation som sträcker sig från oligomenorré och amenorré å ena sidan att mycket tung, oregelbundna perioder å den andra. kravet påverkar cirka 6% av premenopausala kvinnor och är relaterat till överskott androgen produktionen.

Andra fysiska och emotionella faktorer orsakar också en kvinna att missa perioder. dessa inkluderar:

  • Emotionell stress
  • Kronisk sjukdom
  • Dålig kost
  • ätstörningar som anorexia nervosa
  • överdriven träning
  • Utsöndrar östrogen tumörer
  • Olaglig användning av anabola steriod droger att öka prestationsförmågan

Allvarliga balett dansare, gymnaster, och skridskoåkare is är särskilt utsatta eftersom de kombinerar tung verksamhet med en diet som syftar till att hålla vikten nere. en studie vid University of California San Francisco fann att 11% av de kvinnliga Ultramaraton löpare hade amenorré eller oligomenorré. Detta är en mycket högre takt än i den allmänna befolkningen. kvinnors tränare blir mer medvetna om problemet och är uppmuntrande kvinnliga idrottare att söka läkare. en gynekolog är läkaren mest erfarna i diagnostik och behandling oligomenorré.

Orsaker och symptom

Symptom på oligomenorré inkluderar:

  • Menstruationen intervall på mer än 35 dagar
  • Oregelbunden menstruation perioder med oförutsägbara flöde
  • En del kvinnor med oligomenorré kan ha svårt att bli gravid

Oligomenorré som förekommer hos ungdomar är ofta orsakas av omognad eller bristande synkronisering mellan hypotalamus, hypofysen och äggstockarna. hypothalamus är en del av hjärnan som styr kroppens temperatur, cellulära metabolismen och grundläggande funktioner som att äta, sova och reproduktion. Den utsöndrar hormoner som reglerar hypofysen.

Hypofysen är då stimuleras att producera hormoner som påverkar tillväxt och fortplantning. i början och slutet av en kvinnas reproduktiva liv, kan vissa av dessa hormon meddelanden inte att synkroniseras, vilket leder till oregelbunden menstruation.

I PCOS, är oligomenorré troligtvis orsakad av olämplig nivåer av både kvinnliga och manliga hormoner. manliga hormoner produceras i små mängder av alla kvinnor, men hos kvinnor med PCOS, nivåer av manligt hormon (androgener) är något högre än i andra kvinnor.

Hos idrottare, modeller, skådespelerskor, dansare, och kvinnor med anorexia nervosa, förekommer oligomenorré eftersom förhållandet mellan kroppsfett vikt blir för låg.

Diagnos

Diagnos av oligomenorré börjar med patienten informera läkaren om ovanliga perioder. kvinnor bör söka läkarvård efter tre missade perioder. Läkaren kommer att be om en detaljerad beskrivning av problemet och ta en historia av hur länge det har funnits och några mönster patienten har observerats. en kvinna kan hjälpa läkaren att diagnostisera orsaken till oligomenorré genom att hålla ett register över tid, frekvens, längd och mängd av blödning. Hon bör också berätta för läkaren om alla sjukdomar, inklusive långvariga tillstånd som diabetes mellitus. Läkaren kan också fråga om hennes kost, mönster motion, sexuell aktivitet, preventivmedel, aktuella mediciner, eller tidigare kirurgiska ingrepp.

Laboratorietester

Efter att ha tagit kvinnans historia, gör gynekolog eller familjeläkare ett bäcken undersökning och Pap-test. för att utesluta specifika orsaker till oligomenorré, kan läkaren också göra ett graviditetstest och blodprover för att kontrollera nivån av sköldkörtelhormon. baserat på den initiala testresultat kan läkaren vill göra tester för att fastställa nivån av andra hormoner som spelar en roll i fortplantningen.

Behandling

Behandling av oligomenorré beror på orsaken. hos ungdomar och kvinnor nära menopaus, behöver oligomenorré vanligtvis ingen behandling. för idrottare, kan förändringar i utbildning rutiner och matvanor vara tillräckligt för att återlämna kvinna till en regelbunden menstruationscykel.

De flesta patienter som lider av oligomenorré behandlas med p-piller. andra kvinnor, även de med PCOS, behandlas med hormoner. föreskrivna hormoner är beroende av vilka särskilda hormoner är bristfällig eller ur balans. när oligomenorré orsakas av en kronisk underliggande sjukdom eller sjukdom, såsom anorexia nervosa, måste den underliggande orsaken behandlas för oligomenorré att förbättra.

Alternativ behandling

Som med konventionella läkare, behandlingar, finns alternativa behandlingar på grundval av orsaken till tillståndet. Om en hormonell obalans avslöjas av laboratorietester, är hormon ersättare som är mer "naturligt" för kroppen (inklusive tri-östrogen och naturligt progesteron) rekommenderas. glandulära terapi kan hjälpa till att åstadkomma en balans i de körtlar som deltar i den reproduktiva cykeln, inklusive hypothalmus, hypofys, sköldkörtel, äggstockar och binjurar. eftersom homeopati och akupunktur arbete på djupa, energisk nivåer för att balansera kroppen, kan dessa två modaliteter som hjälp vid behandling oligomenorré. västerländsk och kinesisk växtbaserade läkemedel också kan vara mycket effektiva. örter används för att behandla oligomenorré omfatta dong quai (Angelica sinensis), silverax (Cimicifuga racemosa) och kysk träd (Vitex agnus-castus). kost och tillräcklig näring, däribland tillräckligt med protein, essentiella fettsyror, fullkorn och färska frukter och grönsaker är viktiga för varje kvinna, särskilt om brister finns eller om hon regelbundet övningar mycket ihärdigt. för en del kvinnor, meditation, guidade bildspråk, och visualisering kan spela en viktig roll vid behandling av oligomenorré.

Prognos

Många kvinnor, även de med PCOS, är framgångsrikt behandlas med hormoner för oligomenorré. de har mer frekventa perioder och börja ägglossning under menstruationscykeln, återställa deras fertilitet.

För kvinnor som inte svarar på hormoner eller som fortsätter att ha en underliggande sjukdom som orsakar oligomenorré är utsikterna mindre positiv. kvinnor som har oligomenorré kan ha svårt att bli gravid barn och kan få fertilitet droger. avsaknad av lämpliga östrogen ökar risken för benförlust (osteoporos) och hjärt-kärlsjukdom. kvinnor som inte har regelbunden mens också är mer benägna att utveckla livmodercancer. oligomenorré kan bli amenorré som helst, ökar chansen att få dessa komplikationer.

Förebyggande

Oligomenorré är förebyggas endast kvinnor vars låga kroppsfett i förhållande till vikt är att hålla dem från att upprätthålla en regelbunden menstruationscykel. tillräckligt med näring och en mindre kraftfull scheman utbildning som normalt hindrar oligomenorré. när oligomenorré orsakas av hormonella faktorer, är det inte förebyggas, men det är ofta behandlingsbar.

Böcker

Carlson, Karen J., stephanie a. eisenstat och terra ziporyn. "Menstruella förändringar." i Harvard av kvinnors hälsa. Cambridge, MA: Harvard University Press, 1996.

Organisationer

Polycystiskt ovariesyndrom förening. PO Box 80517, Portland, OR 7280. (877) 775-7267..

Andra

Klinisk forskning bulletin. vol. 1, nej. 14.

Maxwell, Tracey. "Polycystiskt ovariesyndrom." Ivanhoe sända nyheter. 1997..

Tish Davidson.

Nyckelbegrepp

Anorexia nervosa-en störning i kropp och själ där människor svälter sig själva i en önskan att vara smal, trots att den normala eller under normal kroppsvikt för sin storlek och ålder.

Cysta-en onormal säck innehållande vätska eller halvfast material.

Osteoporos-the kraftig förlust av kalcium från skelettet, vilket gör att benen i kroppen blir sköra och går lätt sönder. Kvinnor som inte mens är särskilt utsatta för detta villkor, eftersom östrogen, ett hormon som skyddar ben mot kalcium förlust, minskar drastiskt efter klimakteriet.