Ödem

Definition

ödem är ett tillstånd av onormalt stor vätskevolymen i blodkärlen eller i vävnader mellan kroppens celler (interstitiella rummet).

Beskrivning

Normalt upprätthåller kroppen en balans av vätska i vävnaderna genom att se till att samma mängd vatten som kommer in i kroppen också lämnar den. Cirkulationsorganen transporterar vätska i kroppen via sitt nätverk av blodkärl. Vätskan, som innehåller syre och näringsämnen som cellerna behöver, flyttar från blodkärlens väggar in till kroppens vävnader. Efter att dess näringsämnen används upp, går vätska tillbaka in i blodkärlen och återvänder till hjärtat. det lymfatiska systemet (ett nätverk av kanaler i kroppen som bär lymfan, en färglös vätska som innehåller vita blodkroppar för att bekämpa infektioner) upptar också och transporter denna vätska. I ödem flyttas antingen för mycket vätska från blodkärl till vävnader, eller inte tillräckligt med vätska flyttar från vävnaderna tillbaka till blodkärlen. Denna vätskeobalans kan orsaka mild till kraftig svullnad i en eller flera delar av kroppen.

Orsaker och symptom

Många vanliga faktorer kan rubba balansen av vätska i kroppen för att orsaka ödem, inklusive:

 • Orörlighet. Benmusklerna kontraherar normalt och komprimerar blodkärl för att främja blodflödet när man går eller springer. När dessa muskler inte används, kan blod samlas i venerna, vilket gör det svårt för vätska att gå från vävnaderna tillbaka till venerna.
 • Värme. Varma temperaturer gör att blodkärlen utvidgar sig och det blir lättare för vätska att ta sig över i omgivande vävnader. Hög luftfuktighet förvärrar också situationen.
 • Läkemedel. Vissa läkemedel, såsom steroider, hormonella läkemedel, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), och en del blodtrycksmediciner kan påverka hur snabbt vätska lämnar blodkärlen.
 • Intag av salt mat. kroppen behöver en konstant koncentration av salt i sin vävnad. När för mycket salt intas späder kroppen ut det genom att behålla vätska.
 • Menstruation och graviditet. Förändrade nivåer av hormoner påverkar den takt med vilken vätska går in och ut i vävnaderna.

Vissa medicinska tillstånd kan också orsaka ödem, inklusive:

 • Hjärtsvikt. När hjärtat inte kan upprätthålla tillräckligt blodflöde i hela cirkulationssystemet, kan det leda till en omfördelning av vätska till interstitiella utrymmen. Vänstersidig hjärtsvikt kan orsaka lungödem, då vätska flyttas in i lungorna. Patienten kan ha snabba, grunda andetag, andnöd och hosta. Högersidig hjärtsvikt kan orsaka pittingödem, en svullnad i vävnaden under huden i nedre delen av ben och fötter. Att trycka på denna vävnad med fingertoppen leder till en märkbar tillfällig inbuktning.
 • Njursjukdom. Minskningen av natrium- och vattenutsöndring kan leda till vätskeretention och överbelastning.
 • Sköldkörtel- eller leversjukdom. Dessa villkor kan ändra koncentrationen av protein i blodet, vilket påverkar vätskerörelse in och ut i vävnaderna. I framskriden leversjukdom, är levern förstorad och vätska kan byggas upp i buken.
 • Undernäring. Proteinnivåer sänks i blodet, och i ett försök att upprätthålla en balans av koncentrationer, flyttas vätska från organ och orsakar ödem i vävnadens utrymmen.

Vissa förhållanden som kan orsaka svullnad på bara ena benet är:

 • Blodproppar. Blodproppar kan orsaka ansamling av vätska och kan åtföljas av missfärgning och smärta. I vissa fall behöver blodproppar inte orsaka någon smärta.
 • Försvagade ådror. Ã…derbråck, eller vener vars väggar är svaga, kan medföra att blodet ansamlas i benen. Detta är ett vanligt tillstånd.
 • Infektion och inflammation. infektion i benets vävnader kan orsaka inflammation och öka blodflödet till området. Inflammatoriska sjukdomar, såsom gikt eller artrit, kan också leda till svullnad.
 • Lymfödem. Blockerade lymfkanaler kan orsakas av infektion, ärrvävnad, eller ärftliga förhållanden. Lymfa som inte kan rinna av ordentligt resulterar i ödem. Lymfödem kan uppträda efter cancerbehandling, när lymfsystemet är nedsatt efter kirurgi, strålning eller cellgifter.
 • Tumör. onormala tumörer kan komprimera benets vener och lymfkanaler, vilket påverkar graden av vätskerörelse.

Symptomen varierar beroende på orsaken till ödem. I allmänhet kan viktökning, svullna ögonlock och svullnad i benen uppstå som ett resultat av överflödig vätskevolym. Puls och blodtryck kan vara förhöjda. Hand och hals venerna kan observeras som fylligare.

Diagnos

Ödem är ett tecken på ett underliggande problem, snarare än en sjukdom i sig. En diagnostisk förklaring bör eftersträvas. Anamnes och symptom som kan förekomma tillsammans med laboratorieundersökningarna av blod, om det anges, bistå hälso-och sjukvårdspersonal för att fastställa orsaken till ödem.

Behandling

Enkla steg för att minska vätskeansamling kan omfatta följande:

 • Minska natriumintaget
 • Upprätthålla tillräcklig vikt
 • Träning
 • Upphöjning av benen
 • Användning av stödstrumpor
 • Massage
 • Raster under resor och gå upp och gå med jämna mellanrum vid flygresor.

Näringsmässig terapi

En naturläkare eller en nutritionist kan rekommendera följande dietförändringar:

 • Minskning av saltintag, inklusive salt mat som oliver, soja, eller inlagd gurka. Att skära ner mängden natrium man äter kan bidra till att minska ödem.
 • Begränsad användning av alkohol, koffein, socker och mejeriprodukter.
 • Ökad konsumtion av fullkornslivsmedel, gurkor, äpplen, potatis, vindruvor, lök, kål och apelsiner.
 • Dagliga vitamin-och mineraltillskott.

Växtbaserad behandling

Urindrivande örter kan också hjälpa till att lindra ödem. En av de bästa örter för detta ändamål är maskros (Taraxacum mongolicum), eftersom den utöver sin diuretiska effekt, är en rik källa av kalium. (Diuretika spolar kalium från kroppen, och det måste ersättas för att undvika kaliumbrist.)

Hydroterapi

Hydroterapi använder dagligen kontrastapplicering av varma och kalla (antingen kompresser eller nedsänkning) kan också vara till hjälp.

Andra alternativa behandlingar

Andra alternativa terapier kan också minska ödem. De omfattar traditionell kinesisk medicin, ayurveda, juiceterapi och koppning. Traditionell kinesisk medicin och akupunktur har en detaljerad diagnostik för att avgöra mönstret som orsakar ödem. Alltså resulterar behandling, om det görs på rätt sätt, inte bara i att avlägsna vätska, men också med en korrigering av problemet.

Allopatisk behandling

Diuretika, digitalis och kostförändringar förskrivs ofta för medicinska tillstånd som leder till överflödig vätskevolym. Diuretika är läkemedel som främjar urinering av natrium och vatten. digoxin är ett digitalis preparat som ibland behövs för att minska hjärtfrekvensen och öka styrkan i hjärtats sammandragningar. En dietrekommendation omfattar mindre natrium i syfte att minska vätskeretention. Hänsyn till lämpligt proteinintag görs också.

För patienter med lymfödem, kan en kombination av behandlingar vara effektivt. Kombinerad t.ex. användning av manuell lymfdränage (MLD), kompressionsbandage och sjukgymnastik.