Nagel faller sönder

Paronyki. onychomycosis. säkert, detta är namnen på sex beväpnade grekiska monster som angriper Jason och argonauterna.

I själva verket är de mikroskopiska monster som gärna vill attackera din naglar - och kan göra skada om du inte gör något åt dem.

Sällan gör folk håller anföranden om tillståndet hos sina naglar medan medarbetarna är samlade runt på kontoret kaffepannan. men spik problem orsakar stor smärta och skam.

"Så många som en av fem äldre vuxna kan förvänta sig lida av en svampinfektion i tånaglar, en gemensam källa av spik problem, säger Philip fleckman, MD, docent, Avdelningen för dermatologi vid University of Washington.

Ungefär hälften av personer med spik problem har svampinfektioner. för vissa av dessa människor kan nya anti-svamp mediciner hjälper. de mediciner kan ha biverkningar, dock, och de är inte lämpliga för alla.

Innan man överväger någon behandling för dina naglar är det viktigt att bekräfta att spiken problemet är i själva verket orsakas av en svampinfektion, säger Dr. fleckman. människor med något tvivel om sina naglar bör rådgöra med en hudläkare. ibland spik problem är tecken på allvarliga sjukdomar i andra delar av kroppen.

Gemensamma problem

  • Akut paronyki är en svullnad och rodnad i huden runt nageln, ses oftare i naglarna än tånaglar. Det kan orsakas av en skada på huden runt nageln, eller genom att dra eller tugga nagelband. Den kan också orsakas av hangnails. paronyki underliggande orsaken är bakterier, så kan din läkare föreslå en antibakteriell salva eller föreskriva ett antibiotikum med munnen. kronisk paronyki är en mer gradvis utveckling av rodnad och svullnad runt naglarna och är oftast orsakas av en svamp. personer med diabetes eller som arbetar med händerna i vatten eller kemiska lösningsmedel dagligen har en högre risk att utveckla kronisk paronyki och kan ha mer än ett finger påverkas. behandling är vanligtvis med en aktuell svampdödande kräm. Du kan undvika paronyki genom att bära gummihandskar över bomullsvantar samtidigt som man gör hushållsarbete, eller när du utsätts för kemikalier. Undvik också att dra på eller tugga på nagelbanden eller huden runt naglarna. plocka inte eller tugga hangnails, trimma dem med spik Clippers.

  • Onykolys är ett tillstånd där spiken plattan separerar från vävnaden under den, oftast vid spetsen på spiken. det är mer vanliga i naglarna än tånaglar. du kommer att märka det normala vita spetsen på spiken börjar förlänga mot nagelbanden. separationen mellan nagelplattan och nagelbädden ger smuts en trevlig plats att gömma sig, och ger en bördig hem för svamp och bakterier. de vanligaste orsakerna till onykolys aretrauma, Â när någon, kanske spela en sport, oavsiktligt tårar spiken plattan från sängen eller när någon röjer alltför aggressivt under den fria kanten av nageln. Kontinuerlig exponering av vatten och kontakt med kemikalier kan också leda till onykolys. I vissa fall kan det avspegla systemisk eller hudsjukdom (hypertyreos eller psoriasis). Ett tips för att undvika problem: klipp naglarna korta för att minska risken för att riva.

  • Onychomycosis är när svampangrepp naglarna. Det uppträder vanligen med fotsvamp. nagelplattan och säng separat. I många fall spiken plattan tätnar. gränsen av spiken kan smulas sönder. spiken färg kan variera från gul till brun. bland orsakerna till onychomycosis: skador på naglarna, upprepade stress på naglarna på grund av idrottslig verksamhet, betonar mekaniska skapad av ben förändringar i fötterna när de blir äldre, och nerv-och cirkulationssystemet förändringar som orsakas av åldrande. personer med diabetes har en ökad risk för svampinfektion spik infektioner.

    Att förhindra en tånagel infektion, torka mellan tårna efter bad. inte gå barfota runt offentliga pooler, duschar eller omklädningsrum. ändra dina strumpor ofta, kanske flera gånger om dagen, om du svettas mycket.

Innehåll:
  1. Gemensamma problem

Symptom

Nagel faller sönder


På engelska

Nails Crumble


Sjukdomar med symptomet