Muntorsk

Definition

trast är en svampinfektion i slemhinnan slemhinnan i munnen och tungan.

Alternativa namn

Candidiasis - muntlig, muntorsk, svampinfektion - mun, Candide - oral.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Trast orsakas av former för en svamp som kallas Candida. en liten mängd av denna svamp liv i munnen större delen av tiden. det är oftast hålls i schack av immunförsvaret och andra typer av bakterier som också normalt lever i munnen.

Men när immunförsvaret är svagare, kan svampen växa, vilket leder till sår (lesioner) i munnen och på tungan. Följande kan öka dina chanser att få trast:

 • Med steroid läkemedel
 • Med en HIV-infektion eller aids
 • Får kemoterapi mot cancer eller droger för att undertrycka ditt immunförsvar efter en organtransplantation
 • är mycket gamla eller mycket unga
 • Att vara i dålig hälsa

Trast ses ofta hos spädbarn. det anses inte onormalt på spädbarn om det inte varar längre än ett par veckor.

Candida kan också orsaka svampinfektioner i slidan.

Människor som har diabetes och hade höga blodsockernivåer är mer benägna att få svampinfektion i munnen (muntorsk), eftersom det extra socker i din saliv fungerar som mat för Candida.

Med höga doser av antibiotika eller tar antibiotika under lång tid ökar också risken för muntorsk. antibiotika dödar några av de hälsosamma bakterier som hjälper dig att hålla candida från att växa för mycket.

Personer med dåligt anpassad proteser är också mer benägna att få trast.

Symptom

Trast visas som vitaktiga, sammetsliknande lesioner i munnen och på tungan. under vitaktiga materialet finns det röd vävnad som kan blöda lätt. lesioner kan sakta öka i antal och storlek.

Tecken och tester

Din läkare eller tandläkare kan nästan alltid diagnostisera trastar genom att titta på din mun och tunga. dessa svamp lesioner har ett distinkt utseende. om inte helt klart, kan ett av följande tester utföras för att leta efter candida organismer:

 • Mikroskopisk undersökning av mun avskrap
 • Kultur i munnen lesioner

Behandling

För torsk hos spädbarn, är behandlingen ofta inte nödvändig. det blir oftast bättre på egen hand inom 2 veckor.

Om du utvecklar en mild form av svampinfektion efter intag av antibiotika, äta yoghurt eller ta över disk acidophilus kapslar kan hjälpa.

Använd en mjuk tandborste och skölj munnen med en utspädd 3% väteperoxid lösning flera gånger om dagen.

God kontroll av blodsockernivån hos personer med diabetes kan vara allt som behövs för att rensa en trast infektion.

Din läkare kan ordinera ett svampdödande munvatten (nystatin) eller sugtabletter (klotrimazol) att suga på om du har ett svårt fall av svampinfektion eller ett försvagat immunförsvar. dessa produkter används vanligen för 5 - 10 dagar. om de inte fungerar, kan andra läkemedel ordineras.

Om infektionen har spridit sig i hela kroppen eller om du har hiv / aids, får starkare mediciner användas, såsom flukonazol (Diflucan) eller ketokonazol (Nizoral).

Förväntningar (prognos)

Torsk hos spädbarn kan vara smärtsamt, men är sällan allvarliga. på grund av obehag, kan det störa med att äta. om det inte lösa på egen hand inom 2 veckor, ring din barnläkare.

Hos vuxna kan trastar som sker i munnen botas. Dock är de långsiktiga utsikterna beroende på din immunstatus och orsaken till immun underskottet.

Komplikationer

Om du har ett försvagat immunsystem (till exempel om du är HIV-positiva eller kemoterapi), kan candida spridas över hela kroppen, som orsakar infektion i matstrupen (esofagit), hjärnan (meningit), hjärtat (endokardit), leder ( artrit) eller ögon (endoftalmit).

Ringer din vårdgivare

Kontakta din läkare om:

 • Ditt barn har haft skador i munnen förenligt med trast i minst 2 veckor.
 • Ditt barn äter dåligt på grund av skador.
 • Du är en tonåring eller en vuxen med lesioner som är förenliga med trast.
 • Du har smärta eller svårigheter att svälja.
 • Du har symptom på svampinfektion och du är HIV-positiv, en som behandlas med kemoterapi eller ta mediciner för att hämma ditt immunsystem.

Förebyggande

Om du ofta har utbrott av trastar, kan din läkare rekommendera att ta mot svamp medicin regelbundet för att undvika återkommande infektioner.

Om ett spädbarn med torsk ammar, tala med din läkare om olika sätt att förhindra framtida infektioner, såsom ett medel mot svamp medicin. sterilisera eller slänga bort något nappar. för flaskuppfödda spädbarn med torsk, kassera bröstvårtorna och köpa nya som barnets mun börjar tydlig.

Att förhindra spridning av HIV-infektion, följa säkert sex metoder och allmänna försiktighetsåtgärder vid arbete med blodprodukter.