Multipla skinntaggar

Definition

Kutana hudtaggar är små, oftast ofarliga (benigna) hudutväxter.

Alternativa namn

Hud taggar, acrochordons, fibroepithelial polyper.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Kutana taggar är mycket vanliga hudutväxter. De uppträder vanligtvis efter medelåldern och är oftast ofarliga och godartade (benigna). Taggen sticker ut i huden, och kan ha en kort, smal stjälk ansluten till ytan på huden.

Kutana taggar är vanligen smärtfria förändras eller växer inte. De kan dock bli irriterade från gnidning av kläder eller andra material. kutana hud taggar är vanligare hos människor som är överviktiga eller har diabetes. De tros uppstå genom att hud gnids mot hud, så de bildar ofta i hudveck.

Symptom

Det enda symptomet är en tillväxt på huden. tillväxten (taggen) är vanligtvis liten, även om vissa kan vara upp till en halv tum lång.

Andra egenskaper är:

  • Placerad på hals, armhålor, bål, hudveck eller andra områden
  • Kan ha en smal stjälk
  • Oftast hudfärgade, ibland mörkare

Tecken och tester

Diagnosen bygger främst på hudens utseendetillväxt. Ibland kan en biopsi behövas för att diagnostisera en ovanlig utväxt.

Behandling

Behandling är vanligtvis inte nödvändig om inte kutana taggarna är irriterande eller är kosmetiskt misshagliga. Dessa utväxter kan avlägsnas genom operation, genom frysning (kryoterapi), eller genom att elektrisk bränna bort dem.

Förväntningar (prognos)

Kutana taggar är i allmänhet godartade och brukar inte vara besvärande. De kan bli irriterad eller kosmetiskt misshagliga. Vanligtvis finns det ingen återväxt eller ärrbildning efter att kutana taggar tas bort, även om nya utväxter kan visas på andra ställen på kroppen.

Komplikationer

Det finns vanligtvis inga komplikationer. Ibland kan irritation och obehag uppstå. De kan blöda mycket. De kan vara kosmetiskt missprydande.

Ring din vårdgivare

Ring din vårdgivare om du har hud-taggar och du vill ha bort dem, eller om utseendet på en kutan tagg förändras.