Löss

Definition

En löss angrepp eller pediculosis, orsakas av parasiter som lever på mänsklig hud. löss är små, vinglösa insekter med sugande mouthparts som livnär sig på blod och lägga ägg på kroppsbehåring eller i kläder. löss biter orsaka intensiv klåda.

Beskrivning

Det finns tre närstående arter av mänskliga löss:

 • Huvudlöss, Pediculus humanus capitis
 • Kroppen löss, pediculosis humanus corpus
 • Blygdbenets löss, phthirus pubis, vanligen kallat flatlöss

Pediculosis capitis är ett angrepp av huvudlöss. en kropp löss angrepp kallas pediculosis corporis. pediculosis palpebrarum eller phthiriasis palpebrarum, som orsakas av flatlöss, är ett angrepp av könshår.

Huvudlöss live och krypa i hårbotten och suger blod var tredje till sex timmar. klorna är anpassade för att hålla fast vid hår eller kläder. vuxna huvudlöss kan silvervit till rödbrun. de är ungefär storleken av ett sesamfrö. kvinnliga löss lägger sina ägg i säckar som kallas gnetter som är ungefär 0,04 i (1 mm) lång och limmas på axlarna av hår nära hårbotten. under sin en månad livslängd en hona kan lägga mer än 100 ägg. nymferna kläcks i tre till 14 dagar och måste livnära sig på blod inom en dag. nymfer är mindre och ljusare i färgen än vuxna och blir könsmogna efter nio till 12 dagar.

Kroppen löss lägger sina gnetter i kläder eller sängkläder. ibland nits bifogas kroppsbehåring. kroppen löss gnetter är ovala och gul till vit i färgen. De får inte lucka i upp till 30 dagar. nymfer mogna i ungefär sju dagar.

Blygd löss har stora framben och ser ut som små krabbor. Honorna är större än hanarna. nits kläcks i ungefär en vecka och nymferna mogna i cirka sju dagar.

Växellåda

Löss är endemisk i mänskliga populationer sprider sig genom personlig kontakt eller kontakt med angripna kläder eller andra personliga saker. de kan överföras när opåverkade kläder lagras av smittade objekt. bland barn huvudlöss är allmänt överförs av utbyte av hattar, kammar, borstar, hår accessoarer, hörlurar, kuddar, och stoppade leksaker. blygd löss är sexuellt överförbara, men då och då de kan överföras genom angripna sängkläder, handdukar, eller kläder.

Löss hoppar inte, hop, eller flyga, men inte bor på husdjur. huvudlöss kan inte överleva utan en mänsklig värd för mer än några dagar. kroppen löss kan leva withouthuman kontakta för upp till 10 dagar. blygd löss kan överleva i en till två veckor utan mänsklig kontakt.

Demografi

Huvudet löss är mycket vanligare bland barn i skolor, barnomsorg, läger och lekplatser. de är den näst vanligaste smittsamma hälsoproblem hos barn, efter förkylning, och verkar vara på uppgång. några 6 till 12.000.000 amerikanska barn få huvudlöss varje år. i utvecklingsländerna mer än 50 procent av befolkningen kan vara smittat. men alla kan få huvudlöss, barn i åldern tre till tio och deras familjer påverkas mest. flickor och kvinnor är mer mottagliga än pojkar och män. Även om amerikanska svarta barn är mycket mindre sannolikt att ha huvudlöss än vitt eller spansktalande barn, är förekomsten ökar, särskilt i svarta barn med tjockt hår, hårförlängningar, eller omslag. i Afrika huvudlöss har anpassat sina klor till lockigt, elliptiska hår axlar av svarta. varken frekvent tandborstning eller schamponering eller hårlängd påverkar sannolikheten för en chef löss angrepp.

I allmänhet kroppen löss förekommer i trånga, ohälsosamma anläggningar, såsom fängelser och militära eller flyktingläger. de brukar förknippas med dålig personlig hygien, som kan inträffa under krig eller naturkatastrofer eller i kallt klimat. de är vanliga bland de hemlösa.

Orsaker och symptom

Löss kännetecknas av intensiv klåda som orsakas av en allergisk reaktion av ett toxin i löss saliv. Klådan kan störa sömnen och koncentration. upprepade bett kan leda till generaliserade hudutslag eller inflammation. svullnad eller inflammation i halsen körtlar är vanliga komplikationer av huvudlöss.

Kroppen löss biter visas först som små röda finnar eller märken punktering och orsaka ett generaliserat hudutslag. intensiv klåda kan resultera i djupa repor runt axlarna, flankerna, eller hals. om angrepp inte behandlas, kan komplikationer utvecklas, bland annat huvudvärk, feber och hud-infektion med ärrbildning.

När att ringa doktorn

En läkare kan behöva skilja mellan kropp löss och skabb (en sjukdom orsakad av hud kvalster) och mellan blygd löss och eksem (en hudsjukdom). läkare bör konsulteras om komplikationer utvecklas från en löss angrepp eller om ett barn kontrakt en bakteriell infektion från att repa biter.

Diagnos

Löss brukar diagnostiseras av klåda, men klåda kan inte inträffa förrän flera veckor efter angrepp, om alls. den kittlande förorsakas av rörliga löss kan vara märkbara. definitiv diagnos kräver identifiering av löss eller gnetter deras.

Huvudlöss kan leda till irritabilitet hos barn och irritationer i hårbotten eller sår kan förekomma. huvudlöss hos barn är oftast begränsade till hårbotten. En vuxen lus kan synas som rörelse i hårbotten, särskilt runt öronen, nacken, och mittlinjen på kronan, de varmaste delarna av huvudet. eftersom mindre än 20 mogen löss kan vara närvarande vid en given tidpunkt under angrepp, äggen är ofta lättare att upptäcka. nits varierar i färg från gråvit till gul, brun eller svart. de är synliga vid basen eller på axeln av individuella hårstrån. ansöker om 10 oz (280 GM) av isopropyl (gnugga) alkohol i håret och gnugga med en vit handduk i ungefär 30 sekunder släpper löss på handduken för identifiering.

Kroppen löss likna huvudlöss, men de gräver i huden och ses sällan utom på kläder när de lägger sina gnetter i sömmarna. över tiden kroppen löss kan leda till en förtjockning och missfärgning av huden runt midjan, ljumskarna och låren.

Blygd löss debuterar vanligen först på genital hår, även om de kan spridas till andra organ hår. hos små barn blygd löss brukar ses på ögonbrynen eller ögonfransarna. blygd löss vara brun eller grå flytta prickar på huden. finns det vanligtvis bara ett fåtal levande löss är närvarande och de flyttar mycket snabbt bort från ljus. deras vita äggen kan ses på håret axlar nära huden. Även köns löss ibland producera små, kallade blåaktiga fläckar maculae ceruleae på bålen eller låren, vanligen är det lättare att upptäcka repor märken. små, mörkbruna fläckar av löss utsöndring kan vara synliga på underkläder.

Sedan pediculicides (läkemedel för behandling av löss) vanligtvis starka insektsmedel med potentiella biverkningar är det viktigt att utesluta andra orsaker till repor och hudinflammation. ovala huvudlöss gnetter kan skiljas från mjäll eftersom de är limmade i vinkel på hårstrået, medan platta, oregelbundet formade flingor av mjäll skaka lätt.

Re-angrepp

Nytt angrepp sker ofta med alla typer av löss på grund av följande:

 • Ineffektiva eller ofullständig behandling
 • Kemikaliebeständiga löss
 • Underlåtenhet att ta bort levande nits
 • Underlåtenhet att behandla alla smittade medlemmar i hushållet och lekkamrater
 • Underlåtenhet att ta bort nits från kläder, sängkläder, handdukar eller andra objekt
 • Nytt angrepp från en annan källa

Huvudlöss nytt angrepp kan förhindras genom följande:

 • Upprepade löss kontroller och nit avlägsnande dagligen tills det inte längre finns
 • Anmälande skola, läger, eller dagis, och föräldrar till lekkamrater
 • Kontroll och behandling av hushållsmedlemmar, lekkamrater, skolkamrater, skola eller dagis personal och andra i nära kontakt med barnet
 • Behandling av kammar och borstar med tvättsprit, Lysol, eller såpvatten över 130a ° F (54a ° c)
 • Tvättning alla sängkläder, kläder, huvudbonader, halsdukar och rockar med såpvatten vid 130a ° F (54a ° C) och torkning med hög värme i minst 20 minuter
 • Tvätt eller dammsugning uppstoppade djur och andra leksaker
 • Dammsugning alla hjälmar,, mattor mattor, madrasser, kuddar, stoppning och bilsäten (är besprutningar permetrin för att behandla madrasser, möbler och andra objekt rekommenderas inte.)
 • Ta bort dammsugare påse efter användning, tätning i en plastpåse och placeras i utanför soporna
 • Kemtvätt icke tvättbara objekt eller tätning dem i en plastpåse för upp till fyra veckor
 • Upprepa behandlingen om så behövs

Nytt angrepp med kroppen eller blygd löss kan förebyggas genom tvättning underkläder, nattkläder, sängkläder och handdukar diskmedel i varmt vatten och torka med hög värme i minst 20 minuter. kläder infekterade med kroppen löss bör strykas under hög värme.

Prognos

Löss är normalt inte farliga. trots närvaron av kemiskt resistenta löss och grundlighet som krävs för att förhindra nytt angrepp är alla löss utrotas så småningom.

Förebyggande

Förebyggande av löss angrepp beror på god personlig hygien och konsekvent att inte dela kammar, borstar, tillbehör hår, hattar, handdukar eller sängkläder. hår bör kontrolleras varje vecka för löss och gnetter.

Regelbundna kontroller löss i skolorna och "inga nit" politik återinträde har inte visat sig vara effektiva. American Academy of Pediatrics, Harvard School of Public Health, och National Association of skolsköterskor rekommenderar att eliminera dem, även om många vårdpersonal oense.

Föräldrarnas oro

Oftast barn inte tillåtas återvända till dagis eller skola tills de är löss-och IT-fri. upptäckten av huvudlöss kan orsaka lidande för barnen och deras familjer. föräldrar bör vara lugn och förklara för barnet:

 • Vad huvudlöss är och hur de överförs
 • Att löss är mycket vanliga och att många-om inte de flesta-barn har dem någon gång
 • Att det är inget att skämmas eller skämmas över
 • Att angrepp inte är barnets fel

Repas eller skrapa på löss biter kan orsaka nässelfeber nötning som kan leda till bakteriella hudinfektioner. i utvecklingsländer huvudet löss är en betydande orsak till smittsam bakterieinfektioner. kroppen löss kan bära och överföra sjukdomsframkallande organismer. Även köns löss inte är sjuka, ofta är de som påträffas tillsammans med andra sexuellt överförbara sjukdomar. flatlöss hos barn kan vara en indikation på sexuell aktivitet eller missbruk.

Nyckelbegrepp

Krabbor-en informell eller slanguttryck för blygd löss.

Endemisk naturliga eller utmärker en viss plats, befolkning, eller klimat.

Insektsmedel varje ämne som används för att döda insekter.

Lindan-a bensen förening som används för att döda kropp och blygd löss. lindan absorberas i lus centrala nervsystem och orsakar kramper och död.

Malation-ett insektsmedel som kan användas i 1% pulverform att desinficera kläder av patienter med kroppen löss.

Nervgift-ett gift som verkar direkt på centrala nervsystemet.

Nits-ägg som har producerats av huvudet eller blygd löss, gråaktiga vanligen vit till färgen och synliga vid basen av håret axlar.

Pediculicide-ett ämne som dödar löss.

Pediculosis-en löss angrepp.

Permetrin-en medicin som används för att befria hårbotten av löss. permetrin verk av förlamande lössen, så att de inte kan foder inom 24 timmar efter kläckningen som krävs för överlevnad.

Vaselin eller salva-vaselin, en geléartad substans som erhållits från olja som används som ett skyddande förband.

Piperonyl butoxid-en vätska organisk förening som ökar aktiviteten av insekticider.

Pyrethrin, pyretroid-en naturligt förekommande insekticid utvunna ur Chrysanthemum blommor. Den paralyserar löss så att de inte kan mätta.

Böcker

Derkazarian, Susan. du har löss! Danbury, CT: skolastiska bibliotek publicering, 2005.

Grossman, Leigh b. infektionskontroll i daghem och förskola. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilson, 2003.

Tjänsteman patientens Sourcebook på huvudet löss angrepp. San Diego, CA: ikon Group International, 2002.

Tidskrifter

Blenkinsopp, Alison. "Huvudlöss." primärvården 13 (oktober 2003): 33-4.

Burgess, om "mänskliga löss och deras kontroll." årliga översynen av entomologi 49 (2004): 457.

Elston, dm läkemedelsresistenta löss. " arkiv dermatologi 139 (2003): 1061-4.

Evans, Jeff. "Pediatrisk dermatologi: enkla metoder ofta bäst. Löss, myggor, vårtor" husläkare nyheter 34 (15 januari 2004): 56.

Flinders, David C. och Peter de Schweinitz. "Pediculosis och skabb." amerikansk familj läkare 69 (15 januari 2004): 341-52.

Heukelbach, Jörg, och Hermann feldmeier. "Ektoparasiter-den underskattade rike." lancett 363 (13 mars, 2004): 889-91.

Kittler, R., et al. "Molekylär evolution av Pediculus humanus och uppkomsten av kläder." Current Biology 13 (19 augusti 2003): 1414-1417.

"Rekommendationer som avses back-to-school huvudlöss problem." Vård-och medicin vecka (6 oktober, 2003): 329.

Yoon, KS, et al. "Permetrin-resistenta mänskliga huvudlöss Pediculus capitis, och deras behandling." arkiv dermatologi 139 (augusti 2003): 994-1.000.

Zepf, Bill. "Behandling av huvudlöss. Terapeutiska alternativ" amerikansk familj läkare 69 (1 februari 2004): 655.

Organisationer

American Academy of Dermatology (AAD). PO Box 4014, Schaumburg, IL 60168-4014. webbplats:.

American Academy of Pediatrics (AAP). 141 nordväst punkt boulevard, Elk Grove Village, il 60.007-1.098. webbplats:.

Centers for Disease Control och prevention. nationellt centrum för smittsamma sjukdomar, uppdelning av parasitsjukdomar. 1600 Clifton Road, Atlanta, GA 30333. webbplats:.

Nationella pediculosis Association (NPA), inkl. 50 Kearney väg, Needham, MA 02494. webbplats:.

Webbplatser

"Löss". mayoclinic.com, augusti 5, 2002 Tillgänglig online på(Nås december 29, 2004).

"Lindan schampo och lindan lotion frågor och svar." centrum för läkemedelsutveckling utvärdering och forskning, oss Food and Drug Administration, den 15 april 2003. tillgänglig online på(Nås december 29, 2004).

Rebecca J. Frey, PhD

Margaret Alic, PhD