Ligga

På din födelsedag, stickat din moster du en tröja som är, tja, rent av ful. du berätta för henne: 1) Jag skulle gå ut i en armé filt innan du använder det, 2) det skulle se bättre ut på en påfågel i värme, eller 3) Det är vackert, moster Sylvia! Jag behöver verkligen en tröja.

Om du väljer den tredje svar, ja, du är en lögnare. tycker inte illa, dock. om sanningen ska fram, de flesta av oss ligger till viss del, särskilt när de ställs inför ett alternativ som såra känslorna hos fattiga, godhjärtad moster Sylvia.

Vissa av oss dock ligga så ofta att vi slutar att inse det. Det är då det blir den typ av problem som måste hanteras, kanske med professionell hjälp. experter har några användbara råd för att hjälpa dig att avgöra skillnaden mellan att vara diplomatisk och att vara vilseledande.

Den vanligaste lögner är relativt ofarliga sådana. de är mindre undanflykter berättade att undvika att såra någons känslor eller att undvika konflikt ("naturligtvis, jag är inte arg du var 40 minuter sent."). beteendemässiga experter verkar vara överens om att dessa "vita lögner" är acceptabla i måtta för att bevara den sociala freden.

Den hemska sanningen

Verkligen vill många av oss inte att höra den hemska sanningen varje gång. säga att någon frågar dig hur hon ser ut. hon vill nog att höra att hon ser bra ut. om hon inte, och vi inte berätta en lögn, vi skapar en konflikt och måste ta itu med resultatet.

Här måste du fråga dig själv hur mycket du har investerat i förhållandet. Till exempel, om det är din fru och hon kommer till en viktig intervju, kanske du vill spendera ansträngningen för konstruktiv feedback och hantera sina känslor. om det är någon på kontoret som du inte känner väl, kan du välja att inte riskera en konfrontation.

Problemet uppstår när människor rationalisera att "icke-vita lögner" är acceptabelt och nödvändigt också. människor som gör detta försöker uppnå mål och inte tänka på konsekvenserna, säger experterna. fastna i en lögn ofta förstör relationer.

Kom ihåg, experter säger, liggande är inte en godartad aktivitet. För de flesta människor säger att du är ledsen aldrig gör det. när någon får reda på att du har ljugit, det påverkar hur personen behandlar dig för evigt. om din make ligger, kanske du kan fixa det i terapi, men en arbetsgivare inte kommer att förlåta.

Och även om du kan övertyga dig själv en lögn är ok, det fortfarande bryter mot diktat samvete. du lever en lögn och väntar på den andra skon för att släppa. Detta är psykologiskt ohälsosamt, säger experterna.

Märk väl, är ingen säger att du bör berätta för din mamma orolig att du har en 102-graders feber, eller din kollega som du tror hennes kläder att hon ser ut som ett bargain-källaren shopper. Det finns många överväganden som spelar in när man beslutar om ärlighet är den bästa politiken.

Vad man bör tänka

Här är några frågor att ställa dig själv:

 • Skulle någon skadas om jag undanhålla en bit av sanningen?

 • Kan någon förändras och växa från min ärlig feedback, eller är jag bli onödigt trubbiga genom att ge en ärlig åsikt som är sårande?

 • Hur skulle det kännas om någon undanhållit sanningen för mig under samma omständigheter?

 • är att undvika sanningen i denna situation en feg handling, eller medkänsla?

  Om du ofta hitta dig själv som vilseledande med familj och vänner för att kringgå besvärande frågor, kan du behöva för att stärka din sociala kompetens. det huvudsakliga skälet till att folk ljuger är låg självkänsla. De vill imponera, behaga och berätta för någon vad de tror att de vill höra.

  Till exempel osäkra tonåringar ligger ofta för att få social acceptans. Här bör föräldrar betona att deras barn konsekvenserna av att ljuga. de skulle säga att ljuga orsakar ilska och sårad, och att folk inte kommer att gilla dem när de får veta.

  När ligger ett problem som motiverar professionell hjälp? Om du har svårt att kontrollera det. patologiska lögnare definieras som de som ljuger ständigt och utan någon uppenbar anledning. de behöver för att diskutera sina problem med en terapeut.

  Men för de flesta av oss, osanningar vi yttrar är inte Whoppers. de är lögner som hjälper fett hjulen på vardagliga sociala interaktioner. om du känner dig skyldig eller obekväm över att inte säga som det är dock överväga att söka hjälp från en mental hälso-och sjukvårdspersonal eller registrerar sig för en tvärsäkerhet utbildning. Ibland talar sanning tar lite praktiken.

  Ursäkta mig

  Anta att du missar en deadline eller inte återgår ett telefonsamtal. Du kan känna dig skyldig att erbjuda en anledning - troligen en halvsanning - om varför du inte som förväntat. Detta är den ursäkt, en lillasyster av lögn, och det är psykologiskt hälsosamt med måtta, säger experterna.

  Ursäkt beslutsfattandet är nödvändigt ibland för att skydda vår självbild. med ursäkter, vi avstånd från ett dåligt resultat.

  Vara din egen lögndetektor

  Gillar låten säger, kan du inte dölja dem liggande ögon. ja, alla utom de härdade lögnare upplever symptom på nervsystemet upphetsning när ljuga. lögndetektorer bygger på teorin att våra kroppar reagerar fysiskt när vi inte svarar sanningsenligt.

  Experter rekommenderar att du tittar för kluster av signaler från listan nedan när du försöker att upptäcka en lögnare:

  • Undviker ögonkontakt eller skift ögonen.

  • Kan stamma, pausa eller rensa halsen.

  • Förändringar tonfall eller volym.

  • Erbjuder flera ursäkter för en situation, istället för bara en.

  • Står i en defensiv hållning med armarna i kors över bröstet.

  • Blir rött något i ansiktet eller på halsen.

  • Gnuggar, slaganfall eller drar på näsan.

  • Gör en felsägning men samtidigt neka något.

  • Avleder uppmärksamheten från frågan.

  • Verkar obehagligt.

Innehåll:
 1. Den hemska sanningen
 2. Vad man bör tänka
 3. Ursäkta mig
 4. Vara din egen lögndetektor

Symptom

Ligga


På engelska

Lying


Sjukdomar med symptomet