Läkning av hud

Huden är kroppens största organ. Den skyddar dig mot bakterier, virus, smuts, vind, värme och kyla. och det fungerar som en "fönster" på kroppen, varnar läkare när något är fel.

Din hud behöver en stadig tillförsel av nya celler för att skydda organen mot infektion, elementen och andra inkräktare. nya hudceller, som tillverkas i överhuden, migrera en toa det yttre lagret av huden. en kvadratcentimeter hud innehåller miljontals celler, blodkärl, nervändar och svettkörtlarna.

Huden reglerar också värme. blodkärl i huden vidgas när det är varmt, indunstning svett och kyla kroppen. de smala när din kropp är kall, vilket minskar mängden värme du förlorar genom kroppens största organ.

Din hud är verkligen består av tre olika lager: överhuden, dermis och subkutan vävnad.

Epidermis

Specialiserade celler producerar här ämnen som kallas keratin och melanin. keratin täcker huden med en pappersbaserad tunt lager som är kroppens första försvar mot inkräktare. melanin ger huden dess pigment, eller färg, för att skydda oss mot solens ultravioletta (UV) strålar.

Dermis

Detta andra lager är elastiskt och fibrer, som innehar ett nätverk av blodkärl som ger näring och stödja andra lager av hud, hår, naglar, svettkörtlar och nerver.

Subkutan vävnad

Detta djupaste nivån består främst av fett som kroppen använder som kudde. ett nätverk av blodkärl och nerver går igenom detta lager under epidermis och dermis.

Att skydda huden

Det bästa sättet att hålla huden frisk är att skydda den när du är utomhus. bära en solkräm med en solskyddsfaktor på minst 15A som skyddar mot både UVA-och uvb strålar, en hatt med ett brätte och skyddskläder, säger American Academy of Dermatology (AAD). begränsa din tid i solen, i synnerhet från 10:00 till 03:00

även med de bästa skyddet, men vår hud förändringar när vi blir äldre. det blir torrare och rynkigare. den förlorar sin förmåga att sträcka och blir tunnare och mindre knubbig söker. gravitation väger också in, dra huden nedåt och orsakar att den sviktar.

Torr hud som flingor och kliar kan behandlas med en fuktighetskräm precis efter ett bad eller dusch, medan huden fortfarande är fuktig, säger AAD. och även solskadad hud kan dra nytta av ett lager av solskyddsmedel när du vågar sig utanför.

Innehåll:
  1. Epidermis
  2. Dermis
  3. Subkutan vävnad
  4. Att skydda huden

Symptom

Läkning av hud


På engelska

Thin build


Sjukdomar med symptomet