Kräkningar

Definition

Kräkningar är kraftiga utsläpp av maginnehåll genom munnen.

Beskrivning

Kräkningar, även kallad kräkning, är ett symptomatisk svar någon skadlig triggers. Kräkningar är ett kraftfullt utsläpp av maginnehåll, och skiljer sig från sura uppstötningar som är maginnehåll som bara når till halsens mynning. Även om de är obehagliga, är kräkning en viktig funktion eftersom den frigör kroppen från skadliga ämnen.

Kräkningar är en komplicerad process som följer av ett samordnat arbete av hjärna, nervbanor samt muskler i mag-tarmkanalen. Det primära området i hjärnan som är kopplat till kräkningar kallas postrema. Denna struktur reagerar på kemikalier i blodet och cerebrospinalvätskan (den vätska som finns i hjärnan och ryggmärgen). Vetenskapliga studier har visat att stimulering av området postrema av en mängd olika läkemedel samt bakterietoxiner, strålning och fysiologiska villkor inducerar kräkningar.

Vissa nervbanor (så kallade afferenta nervbanor) framkallar kräkning när den utlöses av rörelse, öroninflammation eller tumörer. Även lukter, visuella stimulering, smärta och dålig smak kan framkalla kräkning. Andra nervbanor (perifera afferenta nervbanor) kan signalera kräkning som svar på irriterande ämnen i, buk i tarmarna och gallvägar eller som svar på bukinflammation eller hjärtinfarkt (hjärtattack).

Den fysiska reflexen bakom kräkningar styrs av flera platser i hjärnstammen. När de aktiveras, skickar dessa strukturer signaler till halsen, mellangärdet, och magmusklerna. Dessa signaler resulterar i en samtidig kontraktion av dessa muskler, vilket innebär att maginnehållet trycks upp genom matstrupen (röret mellan magen och halsen) och ut i munnen. Under kräkning, inhiberas andningen, med undantag för kortare andetag mellan utsläppen. Bradykardi (minskning av hjärtfrekvensen) och förändringar i blodtrycket kan ske vid kväljningar och kräkningar.

Orsaker och symptom

Illamående förknippas ofta med kräkningar. Kräkningar kan föregås av kväljningar, där musklerna som ansvarar för kräkningar kontraherar men utan utsläpp av maginnehållet. Patienten kan hyperventilera (andas snabbt och djupt) och dregla innan kräkningarna börjar. Patienter bör rådfråga en läkare omedelbart om det finns blod i kräkningen.

Andra symptom i samband med kräkningar beror på orsaken. Gastrointestinal infektion skulle också orsaka feber, muskelvärk och diarré. Patienter med magsår, förstoppning, kolecystit eller pankreatit (inflammation i gallblåsan eller bukspottkörteln) kan uppleva buksmärtor i samband med kräkning. Meningit symptom är nackstelhet, huvudvärk, synförändringar, och förändringar i mentala processer.

Diagnos

Kräkningar kan diagnostiseras av en intern specialist eller en gastroenterolog. En detaljerad anamnes tas och kommer att innehålla detaljerad information om de kräkning, inklusive frekvens, en beskrivning av kräkningen, varaktighet, hur snart efter måltid kräkning uppstår, och alla andra symptom. Historien ensam kan hjälpa läkaren att begränsa orsaken. Patientens buk kan palperas (känas igenom med händerna) för att upptäcka eventuella avvikelser. Vitala funktioner kommer att vidtas för att identifiera eventuella avvikelser i hjärtfrekvens, blodtryck, eller temperatur.

Även om sjukdomshistoria och fysisk undersökning oftast räcker för att fastställa orsaken till kräkningar, kan vissa laboratorietester också utföras. Blodprover kan utföras för att kontrollera om uttorkning, anemi (minskat antal röda blodkroppar eller järnbrist), och elektrolytobalans (blodkemikalier) samt särskilda tester för att bekräfta den misstänkta diagnosen.

I vissa fall kan mer avancerade tester krävas. Dessa omfattar röntgenstrålning, endoskopi (en smal kamera som används för att visualisera inre organ), magnetisk resonanstomografi (MRT), ultraljud (med ljudvågor för att visualisera inre organ) och datortomografi (CT) scanning. Dessutom finns det tester som mäter magtömningen och trycket och motilitet i magen och tarmen.

Behandling

Alternativa behandlingar kan vara effektiva vid behandling av kräkning, men inte den bakomliggande orsaken. Läkare bör konsulteras om kräkningar är återkommande och / eller varar mer än ett par dagar.

Dietförändringar

Den bästa kosten är att äta mat som snabbt kan passera magen. Livsmedel som innehåller mycket fett spjälkas långsamt och medför en risk för ytterligare kräkningar. Intag av en kost med låg fetthalt, huvudsakligen flytande diet och som intas vid täta små måltider kan lindra kräkningar. Det är viktigt att fylla på vätskan som förloras genom kräkningar. Det kan vara bra att dricka en juice gjord på färsk ingefära, äpplen och morötter. Tillskott av vitamin B6 har konstaterats minska symptom på illamående på morgonen hos gravida kvinnor.

Örter mot kräkningar

De örter som är effektiva för att lindra illamående och kräkningar är:

 • Äppelträdsbarkte (Pyrus malus)
 • Bergamott (Monarda citriodora) te
 • Bosyska (Ballota nigra) infusion
 • Fattigmans ginseng (Codonopsis pilosula) avkok
 • Galangarot (Alpinia officinarum) infusion
 • Ingefära (Zingiber officinale) infusion
 • Citrongräs (cymbogen citratus) olja eller te
 • Muskot (Myristica fragrans) kapslar
 • Gurkmeja (Curcuma longa) infusion

Kinesisk medicin

Utövare av traditionell kinesisk medicin använder akupunktur, öronakupunktur, ört, och mediciner patent vid behandling av kräkning. Patentskyddade kinesiska läkemedel för behandling av kräkningar är: HUO Xiang Zheng Qi WAN (för att rätta till QI), Yu Shu Dan (jade pivot piller), Zuo jin wan och Bao han wan.

Homeopati

Homeopatiska medel väljs utifrån de särskilda uppsättning av symptom som visas av patienten. Ipecac väljs för stark illamående och kräkningar. vismut eller fosfor vid kräkning orsakas främst av vätskor. Tabacum används för kräkningar som orsakas av rörelse. Veratrum album är indicerat för patienter med illamående, kräkningar och diarré. Arsenicum rekommenderas för patienten med våldsamma kräkningar, diarré, buksmärtor, trötthet, rastlöshet, och törst. Bryonia rekommenderas för gastroenterit (inflammation av slemhinnor i mag-tarmkanalen).

Ayurveda

Ayurvedisk läkare tror att kräkningar orsakas av hög pitta i magen. bot mot kräkningar är:

 • Yoghurt som innehåller kardemumma och honung
 • Varm mjölk som innehåller kardemumma och muskot
 • Te framställs av kummin och muskot
 • Färsk ananas (1 kopp med en nypa ingefära och svartpeppar och 0,5 tsk socker) tre gånger under en fastedag
 • Vatten med 10 droppar lime, 0,5 tsk socker, och 0,25 tsk bakpulver
 • Kardemumma frön (tuggas)
 • Ingefära saft och lök saft (1 tsk vardera)
 • Vatten som innehåller rosenblad pulver (0,5 tsk), sandelträ pulver (0,25 tsk)

Andra behandlingar

Olika andra behandlingar för kräkningar inkluderar:

 • Aromaterapi. Eterisk olja av pepparmynta är en av kurerna mot kräkningar.
 • Akupressur. Akupressurpunkter P5 och P6 som ligger på inre underarmarna är effektiv vid behandling av kräkning. Ett armband som trycker mot handleden har visat sig vara effektivt för att minska illamående och kräkningar.
 • Beteendemässiga interventioner. beteendeterapier som hyposensibilisering, distraktion, bildspråk, avslappning och självhypnos har visat sig vara effektiva vid behandling mot kemoterapi-inducerad kräkning.
 • Hydroterapi. magbesvär kan behandlas genom att dricka ett glas vatten som innehåller aktivt kol pulver.
 • Zonterapi. Att behandla punkterna för solar plexus, bröst, lungor, mellangärde, matstrupe, lever, magsäck, gallblåsa och sköldkörtel och hypofys och binjure på fötterna kan hjälpa mot kräkningar.
 • Transkutan elektrisk nervstimulering (En mild elektrisk ström leds genom elektroder på huden för att stimulera nerver och blockera smärtsignaler). Tiotals kan vara effektiva för att minska postoperativt kräkning.

Allopatiska behandling

Behandling av kräkning beror på orsak och svårighetsgrad men kan innefatta kostförändringar, mediciner och kirurgi. Att ersätta förlorade vätskor är en viktig del av behandlingen. Sjukhusvistelse kan krävas i vissa fall. Kirurgi kan behövas för att behandla inflammatoriska tillstånd (såsom kolecystit) och fysiska abnormaliteter (t.ex. blockering).

Läkemedel används för att behandla kräkningar kallas antiemetika. Skopolamin och dimenhydrinat (Dramamine) används för att behandla åksjuka, prometazin (mepergan, Phenergan) används för att behandla postoperativt illamående, Meclizine (antivert, bonine) används för att behandla inflammation i innerörat och proklorperazin (Stemetil) används vid gastroenterit, strålning, mediciner och andra orsaker till kräkning. Andra läkemedel som riktar den underliggande orsaken till kräkning kan användas.

Nyare läkemedel som har utvecklats för att behandla postoperativt eller postchemotherapy illamående och kräkningar inkludera ondansetron (Zofran) och granisetron (kytril). Annan behandling som har visat sig minska risken för illamående efter operation är intravenös administrering av extra vätska innan operationen.

Förväntade resultat

De flesta fall av kräkningar upphör spontant. Komplikationer av kräkningar inkluderar uttorkning, undernäring, viktminskning, och avvikelser i blodkemikalier (inklusive elektrolyter, pH, och kalium). Kräkning hos medvetslösa patienter kan leda till aspiration (inandning av maginnehåll), som kan påverka lungorna.

Innehåll:
 1. Definition
 2. Beskrivning
 3. Orsaker och symptom
 4. Diagnos
 5. Behandling
 6. Dietförändringar
 7. Örter mot kräkningar
 8. Kinesisk medicin
 9. Homeopati
 10. Ayurveda
 11. Andra behandlingar
 12. Allopatiska behandling
 13. Förväntade resultat

Symptom

Kräkningar


På engelska

Vomiting


Sjukdomar med symptomet