Kraftig hårväxt hos kvinnor

Definition

Kraftig tillväxt av ansikts-eller kroppsbehåring hos kvinnor kallas hirsutism.

Beskrivning

Hirsutism är inte en sjukdom. Tillståndet utvecklas oftast under puberteten och blir mer uttalad allt eftersom åren går. Men en ärftlig tendens, överproduktion av manligt könshormon (androgener), medicinering eller sjukdom, kan orsaka att det ska visas i alla åldrar.

Kvinnor som har hirsutism har vanligtvis oregelbunden menstruationscykel. de har ibland små bröst och djupa röster, och deras muskler och könsorgan kan bli större än kvinnor utan villkor.

Typer av hirsutism

Idiopatisk hirsutism är förmodligen ärftlig, eftersom det finns oftast en familj av sjukdom. kvinnor med idiopatisk hirsutism har normala menstruationscykeln och inga tecken på något av villkoren i samband med sekundär hirsutism.

Sekundär hirsutism är oftast förknippas med polycystiskt ovariesyndrom (en ärftlig hormonell sjukdom som kännetecknas av oregelbunden menstruation, avvikelser biokemiska och fetma). denna typ av hirsutism kan även orsakas av:

  • Funktionsbortfall i hypofysen eller binjurarna
  • Användning av manliga hormoner eller minoxidil (loniten), ett läkemedel som används för att vidga blodkärlen
  • Binjurarna eller ovarialtumörer

Orsaker och symptom

Hirsutism är sällan orsakas av en allvarlig underliggande sjukdom. graviditeten stimulerar ibland dess utveckling. hirsutism utlöses av tumörer är mycket ovanligt.

Hårsäckar brukar bli utvidgat, och håren själva blir större och mörkare. en kvinna vars hirsutism orsakas av en ökning av manliga hormoner har ett mönster av hårväxt liknar en man. en kvinna vars hirsutism inte är hormon-har långa, fina hår på hennes ansikte, armar, bröst och rygg.

Diagnos

Diagnosen bygger på en familjehistoria av hirsutism, en personlig historia av menstruation oegentligheter, och maskulina drag. laboratorietester inte behövs för att bedöma status för patienter vars menstruationscykler är normala och som har milda, gradvis utvecklas hirsutism.

En husläkare eller endokrinolog kan beställa blodtester för att mäta hormonnivåer hos kvinnor med långvariga menstruella problem eller strängare hirsutism. datortomografi scannar (CT-scan) ibland för att utvärdera sjukdomar i binjurarna. ytterligare diagnostiska procedurer kan användas för att bekräfta eller utesluta underliggande sjukdomar eller störningar.

Behandling

Primära hirsutism kan behandlas mekaniskt. mekanisk behandling innebär blekning eller fysiskt ta bort oönskat hår genom:

  • Skärning
  • Elektrolys
  • Rakning
  • Tweezing
  • Vaxning
  • Hjälp hårborttagningsapparater krämer (hårborttagningsmedel)

Lågdos dexametason (ett syntetiskt adrenokortikal steroid), p-piller, eller mediciner som hämmar manliga hormoner (till exempel spironolakton) kan förskrivas till patienter vars tillstånd beror på hög androgen nivåer.

Behandling av sekundär hirsutism bestäms av den underliggande orsaken till tillståndet.

Prognos

P-piller dödar detta villkor för att stabilisera i en av varannan patienterna och att förbättra i en av 10.

När spironolakton (Aldactone) förskrivs att undertrycka hårväxt, 70% av patienterna upplever förbättring inom sex månader. När kvinnor också ta p-piller, menstruationscykeln bli regelbunden och hårväxt är undertryckt ännu mer.

Böcker

Harrisons principer för intern medicin. ed. Anthony S. Fauci, et al. New York: McGraw-Hill, 1997.

Organisationer

American Society for reproduktionsmedicin. 1209 Montgomery Highway, Birmingham, AL 35216-2809. (205) 978-5000..

Andra

"Hirsutism och hyperandrogenism hos kvinnor." avancerad fertilitet centrum Chicago. 26 april 1998.

Maureen Hägglund.

Nyckelbegrepp

Idiopatisk-en term för en sjukdom utan känd orsak, från den grekiska stammar idio (egendomliga eller separat) och pati (sjukdom).