Kondylom vaselin

Obs: latex kondomer kan skydda mot genitala vårtor. men kondomer inte omfattar alla de områden som kan bli smittad. Det innebär kondomer kan inte skydda dig helt.

genitala vårtor (även kallade kondylom) orsakas av ett virus som ofta överförs sexuellt. Viruset är känt som humant papillomvirus (HPV). vårtor är ofta så små att de är svåra att se. men även små vårtor kan orsaka stora problem, speciellt hos kvinnor. Kondylom kan orsaka cellförändringar som kan leda till genitala cancerformer som livmoderhalscancer. vårtor kan även skickas till barn under förlossningen.

symtom

genitala vårtor kan vara plan. eller de kan tas upp och ser ut som små blomkålshuvuden. de kan växa på penis, vagina eller cervix. De kan också växa i och runt ändtarmen, och även i halsen. Du kan ha virus i många månader innan vårtor visas. eller du kanske har viruset men aldrig utvecklas synliga vårtor. gång vårtor form, är de ofta för små för att synas. Det är därför du behöver regelbundna prov av din vårdgivare. han eller hon kan hitta små vårtor och kan kontrollera dina celler för förändringar som innebär viruset finns.

behandling

genitala vårtor tenderar att växa med tiden. ju mindre vårtor är, desto lättare är de att ta bort. så inte dröjsmål. vårtor är oftast bort med kemikalier. ibland de är frysta bort med flytande kväve. vårtor kan också tas bort med värme eller laser. mer än en behandling kan behövas. Försök aldrig att behandla genitala vårtor själv.

förebyggande

för att förhindra genitala vårtor, vet din partners sexuella historia. även om någon inte har synliga vårtor, kan han eller hon överför fortfarande viruset. skyddar dig genom att använda latex kondomer. och få regelbundna läkarundersökningar. hos kvinnor, kan regelbundna cellprov hjälpa till att upptäcka förändringar orsakade av genitala vårtor och fånga några tecken på livmoderhalscancer tidigt.

resurs

CDC nationella STD hotline 800-227-8922, www.cdc.gov / nchstp / dstd

Innehåll:
  1. symtom
  2. behandling
  3. förebyggande

Symptom

Kondylom vaselin


På engelska

Condyloma Latum


Sjukdomar med symptomet