Kolik

Definition

Nästan alla bebisar går igenom en kinkig period. när gråter varar längre än cirka tre timmar per dag och orsakas inte av ett medicinskt problem (till exempel ett bråck eller infektion), kallas det kolik. detta fenomen förekommer i nästan alla bebisar. det enda som skiljer är graden.

Alternativa namn

Kolik hos spädbarn.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Kolik slår oftast mot slutet av en lång dag, när barnet är bara om i den ålder då din sömn har verkligen börjat ställa in ditt barn slutar att vara det tysta, fridfulla, mirakel baby och börjar skrika varje kväll. det är inte konstigt att föräldrar kan bli frustrerad, modfälld, och deprimerad.

Barnet med kolik brukar vara ovanligt känsliga för stimulans. vissa barn uppleva större obehag av tarmluft. vissa gråter av hunger, andra från övergödning. vissa barn som ammas är intoleranta för livsmedel i sina mödrars kost. några flaskuppfödda spädbarn är intoleranta av proteinerna i formeln. rädsla, frustration, eller ens spänning kan leda till magbesvär och kolik. när andra människor omkring dem är oroliga, ängsliga eller deprimerad, får bebisar gråter mer, vilket i sin tur gör dem runt omkring dem ännu mer orolig, ängslig eller deprimerad.

Cirka 20% av bebisar gråter nog att uppfylla definitionen av kolik. tidpunkten varierar, men kolik drabbar oftast barn som börjar vid ca 3 veckors ålder och en topp någonstans mellan 4-6 veckors ålder.

Kolik kommer inte för evigt! efter ca 6 veckors ålder, det brukar börjar förbättras sakta men säkert, och är allmänt gått 12 veckors ålder. när kolik fortfarande är going strong vid 12 veckor, är det viktigt att överväga en annan diagnos (t.ex. reflux).

Symptom

Kolik ofta men inte alltid, börjar vid ungefär samma tidpunkt varje dag. för de flesta spädbarn de mest intensiva kinkighet är på kvällen. attacken börjar ofta plötsligt. benen kan dras upp och magen utspänd. händerna kan vara knutna. episoden kan pågå i minuter eller timmar. det ofta slingrar sig ner när barnet är uttömda, eller när gas eller avföring är förbi.

Trots uppenbara buksmärtor, kolik spädbarn äta gott och gå upp i vikt normalt.

Tecken och tester

Kolik diagnostiseras vanligen av moderbolaget beskrivning av gråt. en noggrann fysisk undersökning är klokt att vara säker på att barnet inte har ett bråck, intussusception, ett hår stas, ett hår i ögat, eller annan medicinskt problem som behöver åtgärdas. Om diagnosen är oklar, får ytterligare testning behövs.

Behandling

Hjälpa ett barn med kolik är främst en fråga om experiment och observationer. Om du kan identifiera och eliminera en utlösande faktor för kolik, som är bäst. även om du inte kan ta reda på vilka åtgärder som mest trösta barnet.

Möjliga triggers.

  • Livsmedel - om du ammar, undvika stimulantia som koffein och choklad. försöka eliminera mejeriprodukter och nötter i några veckor, eftersom dessa kan orsaka allergiska reaktioner i barnet. andra livsmedel kan också irritera barnet.
  • Formel - byte formler är inte bra för de flesta barn, men är mycket viktigt för vissa.
  • Medicin - vissa läkemedel mamma kan ta kan också leda till gråt.
  • Utfodring - Om en flaskmatning tar mindre än 20 minuter får hål i bröstvårtan vara för stor. undvika övergödning barnet eller utfodring alltför snabbt.

Människor hör ofta att amning mammor bör undvika broccoli, kål, bönor och andra gasproducerande livsmedel. Men det finns inte mycket bevis för att dessa livsmedel är en faktor.

Tips för tröstande barnet.

Ta pauser. varenda en av er kan ta ansvar för att befria de andra. tid för sig själv är en viktig del av den nya familjen dynamiska. du kommer att kunna betala mer kärleksfull uppmärksamhet åt ditt barn när du har haft en chans att komma utvilad.

Förväntningar (prognos)

Kolik är ett godartat tillstånd som barnet vanligen outgrows vid tre till fyra månaders ålder.

Komplikationer

Det finns vanligtvis inga.

Ringer din vårdgivare

Ring din lakare om du har frågor. det viktigaste att tänka på är att inte misdiagnose ett allvarligt tillstånd och kalla det kolik. Om ditt barns beteende eller gråta förändringar mönster plötsligt eller om gråt är förknippad med feber, kraftiga kräkningar, diarré, blodig avföring, eller andra onormala verksamhet eller symptom, kontakta din läkare omedelbart.

Var inte rädd att söka hjälp omedelbart om du känner dig överväldigad och är rädd att du kan skada ditt barn.

Förebyggande

En kinkig period är sannolikt oavsett vad förebyggande metoder genomförs. får dock bra utfodring tekniker (som bistås av en amning konsult, om du ammar), god rapningar, och tidig identifiering av eventuella allergier i barnets eller moderns diet hjälpa till att förebygga kolik. Prova olika komfort tekniker innan kolik utvecklas för att identifiera ditt barns behov och önskemål. Detta kan hjälpa till att stoppa kinkig period blir så intensiv.