Insulinresistens

Definition

Insulinresistens är ett tillstånd där celler, särskilt sådana med muskler, fett, och levervävnad, visa "motstånd" mot insulin genom att inte ta upp och använda glukos för energi och ämnesomsättning (insulin normalt främjar ta upp och utnyttjande av blodglukos från i blodet). i ett tidigt skede, är villkoret asymptomatisk, men kan utvecklas till typ II diabetes. även om det finns flera etablerade riskfaktorer, är den underliggande orsaken okänd.

Det har beräknats att 30 till 33.000.000 amerikaner är insulinresistenta och antalet verkar öka.

Beskrivning

Insulinresistens är initialt asymptomatiska, och på ett tidigt stadium kan upptäckas endast genom laboratorietester. dessa tester kommer att visa ett onormalt högt blodsocker (glukos) nivå, men inte tillräckligt hög för att anses prediabetic eller diabetiker. medan tillståndet inte alltid leder till ytterligare problem, de flesta människor som når pre-diabetes nivå fortsätta att utveckla diabetes typ II (tidigare kallad diabetes mognad debut.

Orsaker och symptom

Orsaken till insulinresistens är okända, men villkoret har sett att gå i släkten, vilket visar att det finns en genetisk förening. övervikt och brist på motion är också associerade med insulinresistens, även om förhållandet är inte klart. riskfaktorer för insulinresistens är:

 • Med en diabetes i släkten
 • Med låg HDL (goda kolesterolet) nivå-och hög lipider i serum
 • Har högt blodtryck
 • Har en historia av diabetes under graviditeten, eller har fött ett barn som väger mer än 9 pounds
 • Vara medlem i en av de rasliga grupper som verkar ha en hög förekomst av insulinresistens (African American, Native American, spansktalande american / latino, eller Asian American / Stillahavsområdet)
 • Med syndrom x
 • Bli överviktiga

Vid den lindrigaste formen, ger upphov till insulinresistens inga symptom, och det är bara att känna igen sig på laboratorieförsök. I svårare fall kan det finnas mörka fläckar på nacken eller ens en mörk ring runt halsen. den mörka fläckar kallas acanthosis nigricans och kan även orsaka mörkfärgning av huden färg i armbågar, knän, knogar, och armhålor.

Det är en konstellation av symptom nu kallas metabolt syndrom eller insulinresistens syndrom som är kopplat till insulinresistens. detta syndrom kallades tidigare syndrom X. metabola syndromet definieras av National Cholesterol Education Program som förekomst av tre av följande villkor:

 • övervikt runt midjan (midjemåttet är större än 40 inches för män och mer än 35 inches för kvinnor)
 • Höga halter av triglycerider (150 mg / dl eller högre)
 • Låga nivåer av HDL, eller "bra" kolesterol (under 40 mg / dl för män och under 50 mg / dl för kvinnor)
 • Högt blodtryck (130/85 mm Hg eller högre)
 • Höga fasta blodsockernivåer (110 mg / dl eller högre)

Observera att siffrorna är hämtade från en expertpanel sammankallas av National Institutes of Health 2001. andra paneler av liknande kvalificerade experter som har gett något olika definitioner.

Diagnos

Det enda sättet för diagnostisering av insulinresistens är laboratorietester. medan det finns flera tester som kan utföras, de två vanligaste screeningtester är fasteblodsocker testa och glukostoleranstest.

Fasteblodsocker mäter blodsockernivån efter en 12-timmars fasta (ingen mat). en normal nivå, enligt förenta staters nationella institutet för diabetes och mag-och njursjukdomar (NIDDK), bör vara lägre än 100 mg / dl (milligram glukos i varje deciliter blod. ett värde i n 100 till 125 mg / dl sortiment anses bevis för insulinresistens, och anses prediabetic. ett värde på 126 mg / dl anses diabetiker. (blodsocker nivåer efter en 12 tim snabb är vanligtvis lägre än detta, och styrs av pankreas insulinsekretion som transporterar blod glukos från blodet och in i muskler, hjärna, organ och andra vävnader.)

Glukostoleransen testet utförs efter att patienten har haft annat än vatten i 10 till 16 timmar. patienten har sin blodprov för aa baslinjen blodsockernivå. nästa, patienten dricker en särskild sötad test dryck som innehåller exakt 75 gram glukos (gravida kvinnor ges normalt 100 gram glukos.) blod dras igen på en halv timme och var och en av de kommande sex timmar att jämföra blodsockernivåerna och titta på deras mönster som svar på söt dryck. normalt blodsocker är lägre innan drycken, stiger snabbt under de första timmarna, och sakta sjunker igen. insulinresistens, stiger blodsockret utan står onormalt hög eftersom den är resistent mot avlägsnas från blodet till vävnader genom insulin. högt blodsocker från livsmedel eller testet glukos dricka stimulerar bukspottkörteln att utsöndra insulin i blodet. Men i insulinresistens, är insulin utsöndras, men bara delvis upp av vävnaderna. enligt den nationella diabetes information clearinghus (ndic) en normal nivå skulle vara under 140 mg / dl 2 timmar efter drink. om det är i 140 till 199 mg / dl rad 2 timmar efter att ha druckit lösningen, är diagnosen nedsatt glukostolerans (IGT) eller prediabetes. en nivå på 200 eller högre, om de bekräftas, utgör en diagnos av diabetes.

Behandling

Bland det viktigaste behandlingsmöjligheter är kost och motion, viktminskning om fetma, endokrina hormon korrigering om obalanserad. 2001, avslutade National Institutes of Health programmet förebyggande av diabetes (DPP), en klinisk prövning för att hitta de mest effektiva sätten att förebygga typ 2-diabetes hos överviktiga personer med prediabetes. Forskarna fann att livsstilsförändringar minskar risken för diabetes med 58 procent. också visade många personer med prediabetes en återgång till normala blodsockernivåer.

Enligt DDP resultaten kan endast en halv timmes rask promenad eller cykling fem dagar i veckan minskar avsevärt risken att utveckla typ 2 diabetes. patienter bör använda kost och motion för att minska deras BMI (BMI) på 25 eller lägre.

Rökning har förknippats med insulinresistens, samt med några av de mer allvarliga problemen i samband med diabetes. avbryta rökning bör ha högsta prioritet.

En hälsosam kost, förutom hjälp med viktminskning kan minska serumlipider och minska några av de riskfaktorer för diabetes. en studie rekommenderade Medelhavsdieten som det mest fördelaktiga för personer med insulinresistens. diet förbättringar är att minska godis, desserter och högt glykemiskt måltider, äta balanserade måltider som innehåller protein, komplexa kolhydrater, fibrer greener och hälsosamma oljor, äta på regelbundna tider, och undvika överskott skräpmat och socker.

Inga gratis eller alternativa behandlingar har visat att bota insulinresistens. även om flera naturläkemedel har traditionellt använts för behandling av diabetes, har ingen tillräckligt dokumenterat effektiva. bland medicinalväxter visat sig hjälpa till att sänka förhöjt blodsocker är den asiatiska bitter melon och Navaho kaktus optunia. sådana växtbaserade bitter som maskros rot och gul docka kan förbättra matsmältningen styrka och ibland hjälpa, men ingen naturläkemedel ensam "kurer" insulinresistens eller diabetes. guarkärnmjöl, glukomannan, och psyllium frö alla har visat en viss förmåga att sänka blodsockret i insulinresistens eller diabetes, men ingen har visat sig vara tillförlitligt effektivt för användning i behandling av människor.

Allopatiska behandling

Insulinresistens normalt inte kräver läkemedelsbehandling, men har vissa studier visat att läkemedel som används för att behandla typ 2-diabetes kan fördröja utvecklingen av diabetes. två klasser av läkemedel som nu används för att behandla diabetes verka genom att öka insulinkänsligheten, det biguanider och tiazolidindioner, den andra läkemedel för behandling av diabetes agera på olika sätt.

Även läkemedel från båda klasserna har varit effektiva i behandling av insulinresistens, har varken droger varit så effektiva som en regim av diet och motion. båda dessa kategorier av läkemedel har potential för mycket allvarliga biverkningar. De är inte heller godkänt av FDA för kontroll av insulinresistens, även läkare kan ordinera dem för denna användning om villkoret tycks vara sämre utan läkemedelsbehandling. I en studie minskade perorala läkemedel av olika mekanismer som bidrar till att minska förhöjda glukos blod blod frekvensen för sjukdomsprogression från insulin resistens mot diabetes med cirka en tredjedel under en treårsperiod.

Förväntade resultat

I milt asymptomatisk insulinresistens, kan korrekt behandling leda till en fullständig omsvängning, med normalisering av blodsocker.

även om en fullständig normalisering är möjlig, skall behandling leda till att kontrollen av villkoret, och en avsevärd minskning av dess hastighet av progression till diabetes.

Förebyggande

Insulinresistens, är förebyggande åtgärder bättre än behandling. bibehålla en normal vikt, äta en balanserad kost, och hålla upp ett regelbundet program för aerob träning är de bästa förebyggande åtgärder.

Böcker

öl, mh, och R. berkow, eds. The Merck Manual för diagnos och terapi, 17 ed. Whitehouse Station, New Jersey. Merck och co, 2004.

Blumenthal, M., ed. den kompletta tyska provision e monografier. Austin, TX: American Botanical Council, 1999.

Blumenthal, M., ed. örtmedicin. Austin, TX: American Botanical Council, 2000.

Hart, CR, och mk Grossman. insulinresistens kost. Chicago: samtida böcker, 2001

Tidskrifter

Brame, L., s. Verma, t. Anderson, A. lteif, och K. Mather. "Insulinresistens som ett terapeutiskt mål för förbättrad endotelfunktion. Metformin" curr läkemedelsmål Cardiovasc haematol disord (mars 2004): 53-63.

Lägret, hs "tiazolidindioner i diabetes. nuvarande status och framtidsutsikter" curr yttran utredningsskyldigheter droger (april 2003): 406-11.

Last, dm "sambandet mellan rökning, insulinresistens och betacellfunktion i nordvästra första nationen." diabet Med (februari 2004): 188-93.

Dzien, A., C. Dzien-bischinger, f. hoppichler, och M. lechleitner. "Det metabola syndromet som en länk mellan rökning och hjärt-kärlsjukdomar." diabetes Obes metab (mars 2004): 127-32.

Nelson, MR "hantera" metabola syndromet "och flera riskfaktorer." Aust fam läkare (april 2004): 201-5. Osei, k, s. rhinesmith, t. Gaillard, och D. Schuster. "Positiva metabola effekter av kronisk glipizid i feta afroamerikaner med nedsatt glukostolerans. Konsekvenser för primärprevention av typ 2-diabetes" metabolism (april 2004): 414-22.

Scheen, J. "Nuvarande strategier för hantering av samexisterar diabetes mellitus och fetma." droger (2003): 1165-1184.

Yamamoto, Y., i. sogawa, a. Nishina, s. Saeki, n. Ichikawa, och S. iibata. "Förbättrad hypolipidemic effekterna av xantangummi-galaktomannan blandningar i råttor." biosci bioteknik Biochem (oktober 2000): 2165-71.

Organisationer

American Association of kliniska endokrinologer (Aace). 1000 riverside avenue, svit 205, Jacksonville, FL 32204.

Nationella organisationen för sällsynta sjukdomar. 55 kenosia Avenue, PO Box 1968, Danbury, CT 06.813-1.968.

Samuel uretsky, pharm.d.