Ihållande kräkningar

Definition

Illamående är känslan av att vara på väg att kräkas. kräkningar eller kräkning, är att utvisa av osmält mat genom munnen.

Beskrivning

Illamående är en reaktion på ett antal orsaker som inkluderar matmissbruk, infektion eller irritation i halsen eller magslemhinnan. ihållande eller återkommande illamående och kräkningar bör kontrolleras av en läkare.

Läkare bör kallas vid illamående och kräkningar uppträda:

 • Efter att ha ätit rika eller skämd mat eller ta en ny medicin
 • Upprepade gånger eller under 48 timmar eller längre
 • Efter intensiva yrsel

Det är viktigt att se en läkare om illamående och kräkningar åtföljs av:

 • Gulfärgning av hud och ögonvitor
 • Smärta i bröstet eller nedre delen av magen
 • Problem med att svälja eller urinering
 • Uttorkning eller extrem törst
 • Dåsighet eller förvirring
 • Konstant, svår buksmärta
 • Fruktig andedräkt.

Läkare bör anmälas om kräkningar är tung och / eller blodig, om kräkningen ser ut avföring, eller om patienten inte har kunnat behålla maten i 24 timmar.

En ambulans eller räddningsinsatser antal bör kallas omedelbart om:

 • Diabetiker chock misstänks
 • Illamående och kräkningar fortsätter efter andra symptom på virusinfektion har avtagit
 • Patienten har en allvarlig headach.
 • Patienten svettas och har ont i bröstet och andningssvårigheter
 • Illamående, kräkningar och andningssvårigheter uppstå efter exponering för en känd allergen.

Orsaker och symptom

Ihållande, oförklarlig, eller återkommande illamående och kräkningar kan vara symptom på en rad olika allvarliga sjukdomar. Det kan bero på att helt enkelt över-äter eller dricker för mycket alkohol. Det kan bero på stress, medicinering eller sjukdom. graviditetsillamående är en följd av graviditetsrelaterade hormonförändringar. åksjuka kan framkallas av färdas i ett fordon, flyg, eller på en båt. Många patienter upplever illamående efter att ha ätit dålig mat eller livsmedel som de är allergiska. patienter som lider migrän upplever ofta illamående. cancerpatienter på kemoterapi illamående. gallsten, gastroenterit och magsår kan orsaka illamående och kräkningar. dessa symptom bör undersökas av läkare.

Diagnos

Diagnosen bygger på svårighetsgraden, frekvens och varaktighet av kliniska symptom, och andra faktorer som kan indikera förekomst av en allvarlig sjukdom.

Behandling

Att få en nypa frisk luft eller komma bort från vad som orsakar illamående kan lösa problemet. äta oliver eller kex eller suger på en citron kan lugna magen genom att absorbera syra och överflödig vätska. koks sirap är en annan beprövad lösning.

Kräkningar lindrar illamående direkt men kan orsaka uttorkning. smuttar klar juice, svagt te, och några sportdrycker hjälpa ersätta förlorad vätska och mineraler utan att irritera magen. livsmedel bör återinföras successivt, med början i små mängder torr, mild mat som kex och rostat bröd.

Meclizine (bonine), en medicin för åksjuka, också minskar känslan av illamående i magen. dimenhydrinat (Dramamine), är en annan åksjuka drogen, inte effektivt på andra typer av illamående och kan orsaka dåsighet.

Alternativ behandling

Förespråkare för alternativa behandlingar tyder biofeedback, akupressur och användningen av örter för att lugna magen. biofeedback använder motion och djup avslappning för att kontrollera illamående. akupressur (ett tryck på specifika områden av kroppen) kan tillämpas genom att bära en särskild armband eller genom stadigt tryck till:

 • Baksidan av käkbenet
 • Bandet mellan tummen och pekfingret
 • Toppen av foten
 • Insidan av handleden
 • Basen av bröstkorgen

Kamomill (Matricaria recutita) eller citronmeliss (Melissa officinalis) te kan lindra symptomen. ingefära (Zingiber officinale), en annan naturlig lösning, kan drickas som te eller tas som godis eller drivs kapslar.

Förebyggande

Massage, meditation, yoga och andra avslappningsövningar kan bidra till att förhindra stress-inducerad illamående. antinausea läkemedel som tas innan du reser kan förebygga åksjuka. sitter i framsätet, med fokus på horisonten, och reser när det är mörkt kan också minimera symptom.

Livsmedel bör vara färska, väl förberedda, och äts långsamt. överätande, åtsittande kläder och ansträngande aktivitet direkt efter en måltid bör undvikas.

Böcker

Läkarna bok huskurer. Emmaus, pa: rodale press, 1990.

Redaktörerna för Time-Life böcker. den medicinska rådgivare: den kompletta guiden till alternativa och konventionella behandlingar. Alexandria, VA: Time Life, Inc, 1996..

Andra

"Näring tips för att hantera illamående och kräkningar." Mayo Clinic online. 5 mars 1998.

Maureen Hägglund.

Nyckelbegrepp

Uttorkning-förlust av vätska och mineraler följande kräkningar, långvarig diarré, eller överdriven svettning.

Diabeteskoma-sänkt medvetandegrad som kräver omedelbar läkarvård.

Innehåll:
 1. Definition
 2. Beskrivning
 3. Orsaker och symptom
 4. Diagnos
 5. Behandling
 6. Alternativ behandling
 7. Förebyggande
 8. Böcker
 9. Andra
 10. Nyckelbegrepp

Symptom

Ihållande kräkningar


På engelska

Persistent Vomiting


Sjukdomar med symptomet