Handmissbildningar

Handmissbildningar kan vara antingen medfödda eller förvärvade.

Dupuytrens kontraktur

, Dupuytrens kontraktur även kallat vikingasjukan, innebär att bindvävsplattan som finns i handflatan förkortas och blir tjockare, något som sker under lång tid. Normalt leder inte detta till några påtagliga besvär, men för en del kan ett eller flera fingrar bli böjda och svåra att sträcka helt. Man brukar inte ha ont när man har Dupuytrens kontraktur. Dupuytrens kontraktur är vanligast hos män i 50-årsåldern och hos personer som har diabetes eller epilepsi. Symtom

Behandling Dupuytrens kontraktur

Om du inte har några särskilda besvär, behöver du oftast ingen behandling. Men om du får svårt att använda handen kan man behandla dupuytren's kontraktur genom kirurgi. Det är inte ett botemedel, symptomen kan återkomma om några år. Men kirurgi hjälper många patienter att återfå rörligheten i fingrarna. I behandlingen ingår också att träna handen efteråt.

Kirurgin tar bort en del av bindvävsplattan i handen (palmar fascia). Operationen kan ta några timmar. Du kan vara vaken, men smärtlindrad under operationen eller så kan du vara sövd. När operationen är klar lämnas en del av snittet öppet för att hjälpa till med dräneringen. Du kommer troligen kunna gå hem på operationsdagen.

Risker och komplikationer

Mmöjliga risker och komplikationer av kirurgin kan innefatta.

  • Stela fingrar.

  • Tjocka ärr på handflatan.

  • Domningar i handen.

  • Svullnad runt fingerlederna.

  • Nedsatt blodflöde till handen.

  • Långvarig smärta i handen (sällsynt)

    Efter operation

    Under de första dagarna, hålla handen högt för att minska svullnad. Om du blir ombedd att använda is, följ din läkares råd. Efter ungefär en vecka kommer stygnen tas bort. Snart börjar du med handövningar som kan hjälpa dig med rörelsen och läkningsprocessen.