Förhårdnader och liktornar

Definition

liktornar och förhårdnader är förtjockad lager av hud orsakad av upprepade tryck eller friktion.

Alternativa namn

Förhårdnader och liktornar.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Liktornar och förhårdnader orsakas av tryck eller friktion på huden. en liktorn är förtjockad hud på toppen eller sidan av en tå, oftast från skor som inte passar ordentligt. en valk är förtjockad hud på händerna eller fotsulorna.

Förtjockning av huden är en skyddande reaktion. till exempel få jordbrukare och roddare callused händer som hindrar dem från att få smärtsamma blåsor. personer med bunions utvecklar ofta en valk över liktorn eftersom den gnids mot skon.

Varken liktornar eller förhårdnader är allvarliga tillstånd.

Symptom

  • Huden är tjock och härdad.
  • Huden kan vara flagig och torr.
  • Härdad, tjock hud områden finns på händer, fötter, eller andra områden som kan gnuggas eller pressade.

Tecken och tester

Din vårdgivare kommer att ställa diagnosen efter att ha observerat huden. i de flesta fall försök inte är nödvändiga.

Behandling

Vanligtvis, förebygga friktion är den enda behandling som behövs. Om en majs är resultatet av en dålig passande sko, byta till skor som passar ordentligt kommer vanligtvis eliminera majs inom ett par veckor. Fram till dess att skydda huden med donut-formade majs kuddar, finns på apoteket. om så önskas, använd en pimpsten för att försiktigt bryta ned den majs.

Förhårdnader på händer kan behandlas genom att bära handskar vid aktiviteter som orsakar friktion, såsom trädgårdsarbete och styrketräning.

Om en infektion eller sår inträffar i ett område i en valk eller majs, kanske ohälsosamt vävnad måste avlägsnas genom en vårdgivare och behandling med antibiotika kan krävas.

Förhårdnader avspeglar ofta onödig press placeras på huden på grund av ett underliggande problem så asa bunions. korrekt behandling av någon bakomliggande sjukdom bör hindra förhårdnader från att återvända.

Förväntningar (prognos)

Liktornar och förhårdnader är sällan allvarliga. om de behandlas på rätt sätt, bör de förbättra utan att orsaka problem på lång sikt.

Komplikationer

Komplikationer av liktornar och förhårdnader är sällsynta. personer med diabetes är benägna att sår och infektioner och bör regelbundet undersöka sina fötter för att identifiera eventuella problem direkt. sådana fotskador behöver läkarvård.

Ringer din vårdgivare

Mycket noga kontrollera dina fötter om du har diabetes eller domningar i fötter eller tår. om du har diabetes och märker problem med fötterna, kontakta din läkare.

Annars helt enkelt ändra till bättre passande skor eller handskar bör lösa de flesta problem med liktornar och förhårdnader.

Om du misstänker att din säd eller förhårdnader är infekterad eller inte blir bättre trots behandling, kontakta din vårdgivare. också ringa din läkare om du har fortsatt symptom på smärta, rodnad, värme, eller dränering.