Fetma

Definition

Fetma är en term som används för att beskriva kroppsvikt som är mycket större än vad som anses hälsosamt. Om du är feta, har du en mycket större mängd kroppsfett än vad som är hälsosamt eller önskvärt.

Vuxna med ett body mass index (BMI, beräknat som vikt i kilogram dividerat med längden i kvadrat meter) är större än 25 kg/m2 men mindre än 30 kg/m2 anses överviktiga.

Vuxna med ett BMI större än 30 kg/m2 anses vara överviktiga.

Någon som är mer än 100 pounds övervikt eller som har ett BMI större än 40 kg/m2 anses sjuklig fetma.

Alternativa namn

Sjuklig fetma, fett - feta.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Förbrukar mer kalorier än du förbränner leder till övervikt och slutligen fetma. kroppen lagrar oanvända kalorier som fett. fetma kan vara resultatet av:

 • äta mer mat än kroppen kan använda
 • Dricka för mycket alkohol
 • Inte få tillräckligt med motion

En låg sköldkörtelfunktion (hypotyreos) kan leda till viktökning, men vanligtvis bara 5 - 10 pounds av vikt. vissa antidepressiva och antipsykotiska läkemedel kan också bidra till viktökning och fetma. genetiska faktorer spelar en viss roll för utvecklingen av fetma - barn till överviktiga föräldrar är 10 gånger större risk att bli överviktiga än barn med föräldrar med normal vikt.

Människor som löper större risk för fetma är:

 • Låginkomstgrupper
 • Tidigare rökare
 • Personer med kroniska psykiska sjukdomar
 • Personer med funktionshinder
 • Personer med en stillasittande livsstil

Tecken och tester

Vårdgivaren kommer att utföra en fysisk undersökning och ställa frågor om din sjukdomshistoria, matvanor och motion rutin.

Hudveck mätningar kan tas för att kontrollera din kropp tjock delen.

Blodprover kan göras för att leta efter sköldkörteln eller endokrina problem, vilket kan leda till viktökning.

Behandling

Diet.

En kombination av diet och motion (när du håller dig till det) tycks fungera bättre än antingen ensam. hålla sig till en viktminskning program är svårt och kräver mycket stöd från familj och vänner.

I samband med bantning, bör ditt främsta mål vara att lära sig nya, hälsosamma sätt att äta och göra dem till en del av din dagliga rutin. arbeta med din läkare och dietist för att sätta realistiska, säkra dagliga kalori räknas som garanterar både viktminskning och god näring. kom ihåg att om du släpper pounds långsamt och stadigt, det är mer troligt att hålla dem. din dietist kan lära dig om hälsosamma val av livsmedel, lämpliga portionsstorlekar och nya sätt att laga mat.

även en blygsam viktminskning kan förbättra din hälsa. de flesta kan gå ner i vikt genom att äta en hälsosammare kost, motionerar mer, och anta nya beteenden såsom att hålla en matdagbok, undvika mat triggers, och tänka positivt.

Beslutet att hålla sig i form kräver ett livslångt åtagande av tid och ansträngning. tålamod är viktigt.

Se även: sötningsmedel.

Flera enkla beteendeförändringar kan ha en inverkan på din viktminskning framgång:

 • äter bara vid bordet. ingen småätande framför tv, i sängen, under körning eller när man står framför den öppna kylskåpet.
 • Lära sig om lämpliga portionsstorlekar.
 • Välj kalorifattig snacks, till exempel råa grönsaker.
 • överväga att lära meditation eller yoga som ett sätt att hantera stress, snarare än småätande.
 • Hitta sätt att umgås och njuta av dina vänner och familj som inte innebär en måltid eller dessert.
 • överväga att hålla en diet och motion tidskrift. Detta kan hjälpa dig att identifiera hetsätande triggers i ditt liv.
 • Hitta en stödgrupp eller överväga psykoterapi för att stödja dig i den svåra men värdigt mål för viktminskning.

övning.

Motion är en viktig humör lyftare, ett bra sätt att bränna energi och ett sätt att stärka skelettet. motion kan också hjälpa dig att hantera högt blodtryck, hjärtsjukdom eller diabetes.

Undvika en stillasittande livsstil genom att öka din aktivitetsnivå.

 • Utföra aerob träning i minst 30 minuter om dagen, tre gånger i veckan.
 • öka din fysiska aktivitet genom att gå, snarare än att köra.
 • Gå i trappor istället för att använda en hiss eller rulltrappa.
 • Alltid tala med din läkare innan du börjar ett träningsprogram.

Läkemedel och naturläkemedel.

Det finns många over-the-counter diet produkter. de flesta fungerar inte och en del kan vara farligt. innan du använder någon av dessa produkter, tala med din vårdgivare.

Flera receptbelagda viktminskning läkemedel finns tillgängliga. sådana läkemedel är subutramine (meridia) och orlistat (Xenical). Fråga din läkare om dessa är rätt för dig.

Vanligtvis kan du förlora mellan 5 och 10 pounds genom att ta dessa läkemedel. människor att återfå oftast vikt när de slutar ta medicinen, om de inte har gjort bestående livsstilsförändringar.

Kirurgi.

Viktminskning kirurgi kan vara ett alternativ om du är mycket feta och har inte kunnat gå ner i vikt genom kost och motion. Men dessa operationer är inte en "quick fix" för fetma. Du måste fortfarande vara fast besluten att kost och motion efter surgery.talk med din läkare för att lära sig om detta är ett bra alternativ för dig.

De två vanligaste viktminskning operationer är:

 • Laparoskopisk gastric banding - kirurgen lägger ett band runt den övre delen av magen, vilket skapar en liten påse för att hålla mat. bandet begränsar mängden mat du kan äta genom att du känner dig full efter att ha ätit små mängder mat.
 • Gastric bypass - hjälper dig gå ner i vikt genom att ändra hur din mage och tunntarm hantera maten du äter. efter operationen, kommer du inte kunna äta lika mycket som tidigare, och din kropp kommer inte absorberar alla kalorier och andra näringsämnen från maten du äter.

Stödgrupper

Många tycker det är lättare att följa en diet och träningsprogram om de ansluter sig en grupp människor med liknande problem.

Se: ätstörningar - stödgrupp.

Komplikationer

Fetma är ett betydande hot mot hälsan. den extra vikt lägger ytterligare belastning på alla delar av kroppen.

Medicinska problem ofta till följd av obehandlad fetma och sjuklig fetma är:

 • Typ 2 diabetes och metabola syndromet
 • Högt blodtryck, hjärtsjukdomar och stroke
 • Obstruktiv sömnapné och andra sömnstörningar
 • Vissa cancerformer, inklusive bröst-och tjocktarmscancer
 • Depression
 • Artros

Extrem fetma kan leda till en gradvis sänkning av syre i blodet, ett tillstånd som kallas hypoxemi. sänkt blod syrenivåer och sömnapné kan orsaka en person att känna sig sömnig under dagen. dessa tillstånd kan också leda till högt blodtryck och pulmonell hypertension. i extremfall, särskilt när den inte behandlas, kan detta leda till högersidig hjärtsvikt och slutligen döden.

Ringer din vårdgivare

Boka en tid med din vårdgivare om du eller ditt barn är överviktiga eller ökar i vikt på en mycket snabb takt. kom ihåg att fånga problemet tidigt är mycket enklare än att försöka fixa det efter det att personen har fått alltför mycket vikt.