Dermatit

Definition

Dermatit är en allmän term som används för att beskriva inflammation i huden.

Beskrivning

De flesta typer av eksem kännetecknas av en kliande rosa eller röda utslag.

Kontaktdermatit är en allergisk reaktion mot något som irriterar huden och manifesteras genom en eller flera rader av röda, svullna, blåsor som kan klia eller rinna. Det verkar oftast inom 48 timmar efter beröring eller snuddar ett ämne som huden är känslig. villkoret är vanligare hos vuxna än hos barn.

Kontaktdermatit kan förekomma på någon del av kroppen, men det brukar påverkar händer, fötter och ljumske. kontaktdermatit brukar inte spridas från en person till en annan, inte heller spridit sig utanför området utsätts för irriterande om inte drabbade huden kommer i kontakt med en annan del av kroppen. När det gäller vissa irriterande, såsom Poison Ivy, kan kontaktdermatit skickas till en annan person eller till en annan del av kroppen.

Stas dermatit kännetecknas av fjällande, fet hud på underbenen och runt vristerna. stas dermatit är mest benägen att påverka insidan av vaden.

Nummular dermatit, som också kallas nummular eksem eksem eller nummular eksem, generellt påverkar händer, armar, ben och skinkor av män och kvinnor äldre än 55 år. denna envisa inflammerade utslag former runda, ibland klåda, patchar och kännetecknas av facklor och perioder av inaktivitet.

Atopisk dermatit karaktäriseras av klåda, fjällning, svullnad och ibland blåsbildning. i den tidiga barndomen kallas det infantil eksem och kännetecknas av rodnad, vätskande, och skorpbildning. Det brukar finnas i ansiktet, innanför armbågarna, och bakom knäna.

Seborroiskt eksem kan vara torr eller fuktig och kännetecknas av fet fjäll och gulaktiga skorpor i hårbotten, ögonlock, ansikte, yttre ytor öron, armhålor, bröst och ljumske. hos spädbarn kallas "mjölkskorv".

Orsaker och symptom

Allergiska reaktioner är genetiskt betingade, och olika ämnen orsaka kontakteksem att utvecklas i olika människor. en reaktion mot kåda som produceras av Poison Ivy, Poison Oak, eller gift sumak är den vanligaste källan till symptom. Det är i själva verket den vanligaste allergi i det här landet, som påverkar ett per två personer i USA.

Blommor, örter och grönsaker kan också påverka huden på vissa människor. brännskador och solsveda öka risken för hudirritationer utveckla, och irriterande kemikalie som kan orsaka tillståndet är:

 • Klor
 • Rengöringsmedel
 • Tvättmedel och tvålar
 • Sköljmedel
 • Lim som används på konstgjorda naglar
 • Parfymer
 • Utvärtes läkemedel

Kontakteksem kan utvecklas när den första kontakten sker eller efter år av användning eller exponering.

Stasis dermatit, en följd av dålig blodcirkulation, uppstår när benet vener inte längre kan återvända blod till hjärtat så effektivt som de en gång gjorde. När det händer, samlar vätska i underbenen och får dem att svälla. stas dermatit kan också resultera i ett utslag som kan brytas ned till sår som kallas stasis sår.

Orsaken till nummular dermatit är inte känt, men det sker oftast i kallt väder och är vanligast hos personer som har torr hud. varmt väder och stress kan förvärra detta tillstånd, som kan följande:

 • Allergier
 • Sköljmedel
 • Tvål och rengöringsmedel
 • Ullkläder
 • Bad mer än en gång om dagen

Atopisk dermatit kan orsakas av allergi, astma, eller stress, och det verkar finnas en genetisk predisposition för atopiskt villkor. Det är ibland orsakas av en allergi mot nickel i smycken.

Seborroiskt eksem (för vilka det kan också vara en genetisk predisposition) orsakas oftast av överproduktion av olja körtlar. hos vuxna kan vara associerad med diabetes mellitus eller guld allergi. hos spädbarn och vuxna kan det bero på biotinbrist.

Diagnos

Diagnosen dermatit görs på grundval av hur utslag ser ut och dess placering. Läkaren kan skrapa bort en liten bit påverkas huden för mikroskopisk undersökning eller direkt patienten att sluta använda eventuella irriterande som nyligen har kommit i kontakt med det drabbade området. två veckor efter det utslag försvinner, kan patienten återuppta användningen av ämnen, ett i taget, tills tillståndet återkommer. eliminera ämnet senast tillagda bör undanröja irritation.

Om ursprunget till irritation har ännu inte identifierats, kan en hudläkare genomföra en eller flera lapptest. Detta innebär dutta en liten mängd av en misstänkt irriterande på huden på patientens rygg. Om ingen irritation uppstår inom några dagar, är en annan patch test som utförs. processen fortsätter tills patienten får en allergisk reaktion på den plats där irriterande tillämpades.

Behandling

Behandling av kontaktdermatit börjar med att undanröja eller undvika källan till irritation. receptbelagda eller över disk kortikosteroid krämer kan minska inflammation och lindra irritation. kräm, lotion eller salvor inte specifikt utformade för dermatit kan intensifiera irritation. orala antihistaminer rekommenderas ibland för att lindra klåda och antibiotika förskrivs om utslagen blir infekterade. läkemedel tas genom munnen för att lindra symptom på dermatit kan göra huden röd och fjällande och orsaka håravfall.

Patienter som har en historia av eksem bör ta bort sina ringar innan tvätta händerna. De bör använda badoljor eller glycerin tvålar och bada i ljummet saltvatten.

Klappa istället för att gnugga huden efter bad och grundligt massera smörjande lotion eller receptfria krämer kortison i fortfarande-fuktig hud kan lindra röd och irriterad nummular dermatit. starkt koncentrerad kortisonpreparat bör inte tillämpas i ansiktet, armhålor, ljumskar, eller ändtarmen området. periodisk medicinsk övervakning är nödvändig för att upptäcka biverkningar hos patienter som använder sådana preparat på utslag som täcker stora delar av kroppen.

Stenkolstjära salvor kan lindra symptom på nummular dermatit som inte har svarat på andra behandlingar, men dessa salvor har en obehaglig lukt och fläckar kläder.

Patienter som har brunpigmentering av huden bör lyfta benen så ofta som möjligt och sova med en kudde mellan underbenen.

Tjära eller zinkpasta kan också användas för att behandla stasis dermatit. eftersom dessa föreningar skall förbli i beröring med utslag så länge som två veckor, måste pasta och bandage tillämpas av en sjuksköterska eller läkare.

Stenkolstjära schampo kan användas för seborroiskt eksem som sker i hårbotten. solexponering efter användning av dessa schampon bör undvikas eftersom risken för solbränna i hårbotten ökar.

Alternativ behandling

Vissa växtbaserade behandlingar kan vara användbara för hudsjukdomar. bland de örter som oftast rekommenderas är:

 • Kardborre rot (Arctium lappa)
 • Calendula (calendula officinalis) salva
 • Kamomill (Matricaria recutita) salva
 • Köttyxor (Galium SSP.)
 • Jättenattljusolja (Oenothera biennis)
 • Nässlor (Urtica dioica)

Kontaktdermatit kan behandlas botaniskt och homeopathically. grindelia (grindelia spp.) och sassafras (sassafras albidum) kan hjälpa när de appliceras lokalt. att fastställa källan till problemet och eliminera det är viktigt. havregrynsgröt bad är mycket hjälp för att lindra klådan. bentonitlera förpackningar eller lerinpackning drar ut vätskan, och hjälper torrlägga lesioner. kortison krämer rekommenderas inte.

Stas dermatit bör behandlas av en utbildad läkare. detta villkor svarar bra på aktuella örtterapier måste dock orsaken också tas upp. selen-baserat schampo, aktuella tillämpningar av lin olja och / eller olivolja, och biotin tillskott är bland de behandlingar som rekommenderas för seborroiskt eksem.

Prognos

Dermatit är ofta kronisk, men symptomen kan i allmänhet kontrolleras.

Förebyggande

Kontaktdermatit kan förhindras genom att undvika en källa till irritation. Om irriterande inte kan undvikas helt, ska patienten använda handskar och andra skyddskläder när exponeringen är sannolikt.

Omedelbart tvätta det utsatta området med tvål och vatten kan hejda allergiska reaktioner på Poison Ivy, gift ek eller gift sumak, men eftersom tvål kan torka huden, bör patienter som är mottagliga för dermatit bara använda dem i ansiktet, fötter, könsorgan, och underarmar .

Kläder bör löst sittande och 100% bomull. nya kläder bör tvättas i färg-fri, oparfymerat tvättmedel innan de slitna.

Skada i underbenet kan orsaka dermatit stasis till sår (formulär öppna sår). om stasis sår utvecklas, bör en läkare omedelbart anmälas.

Yoga och andra avslappningstekniker kan hjälpa till att förebygga atopiskt eksem som orsakats av stress.

Undvikande av svettning får stöd i att förebygga seborroiskt eksem.

En patient som har eksem bör också anmäla en läkare om något av följande inträffar:

 • Feber utvecklar
 • Hud andas eller andra tecken på infektion uppstår
 • Symptom inte börjar att avta efter sju dagars behandling
 • Han / hon kommer i kontakt med någon som har en vårta, munsår eller andra virala hudinfektion

Böcker

Redaktörerna för Time-Life böcker. den medicinska rådgivare: den kompletta guiden till alternativa och konventionella behandlingar. Alexandria, VA: Time Life, Inc, 1996..

Nya val i naturlig läkning. ed. räkningen Gottlieb, et al. Emmaus, pa: rodale Press, 1995.

Andra

"Allergiskt kontakteksem." den hudyta. 10 april 1998.

"Dermatit, kontakt." thriveonline. 10 april 1998.

"Nummular dermatit." den hudyta. 7 april 1998.

"Poison Ivy, ek, sumak." thriveonline. 10 april 1998.

"Stasis dermatit." den hudyta. 7 april 1998.

Maureen Hägglund.

Nyckelbegrepp

Allergisk reaktion en olämplig eller överdriven genetiskt bestämd reaktion på en kemikalie som förekommer bara på andra eller efterföljande exponeringar mot den felande ombud, och efter den första kontakten har sensibiliserade kroppen.

Corticosteriod-en grupp av syntetiska hormoner som används för att förhindra eller minska inflammation. toxiska effekter kan uppstå snabbt tillbakadragande efter längre tids användning eller från fortsatt användning av stora doser.

Patch test-ett hudtest som görs för att identifiera allergener. en misstänkt ämnet appliceras på huden. efter 24-48 timmar, om området är röd och svullen, är testet positivt för ämnet. Om ingen reaktion uppstår, är ett annat ämne tillämpas. Detta fortsätter tills patienten får en allergisk reaktion där irriterande var appliceras på huden.

Utslag-en prickig, rosa eller röda hudutslag som kan åtföljas av klåda och orsakas av sjukdom, kontakt med ett allergen, mat intag, eller läkemedelsreaktioner.

Sår-ett öppet sår på huden, till följd av vävnadsskador, som vanligtvis åtföljs av rodnad, smärta eller infektion.