Darrning

Definition

Tremor en ofrivillig (ofrivillig) rytmiska alternerande rörelse som kan påverka musklerna i någon del av kroppen. tremor orsakas av den snabba alternerande sammandragning och avslappning av muskler och är ett vanligt symptom på sjukdomar i nervsystemet (neurologisk sjukdom).

Beskrivning

Enstaka tremor upplevs av nästan alla, oftast som en följd av rädsla eller upphetsning. Dock är okontrollerbar darrningar eller skakningar ett vanligt symptom på störningar som förstör nervvävnad som Parkinsons sjukdom eller multipel skleros. tremor kan uppträda efter stroke eller skallskada. andra darrningar visas utan underliggande sjukdom.

Orsaker och symptom

Tremor kan vara ett symptom på en bakomliggande sjukdom, och det kan orsakas av läkemedel. Det kan också förekomma som enda symptom (essentiell tremor).

Bakomliggande sjukdom

Vissa typer av tremor finns tecken på en underliggande sjukdom. ungefär en och en halv miljon amerikaner har Parkinsons sjukdom, en sjukdom som förstör nervceller. svår att skaka är det mest uppenbara symptom på Parkinsons sjukdom. denna grova tremor funktioner 04:56 muskelrörelser per sekund. dessa rörelser är tydliga på vila men sjunker eller försvinner under förflyttning.

Andra sjukdomar som orsakar tremor är multipel skleros, Wilsons sjukdom, kvicksilverförgiftning, tyreotoxikos, och lever encefalopati.

En darrning som blir värre under kroppsrörelse kallas en avsikt tremor. denna typ av tremor är ett tecken på att något är galet i lillhjärnan, en region av hjärnan som berörs främst med rörelse, balans och koordination.

Essentiell tremor

Många människor har vad som kallas essentiell tremor, där tremor är det enda symptomet. denna typ av skakningar påverkar mellan tre och fyra miljoner amerikaner.

Orsaken till essentiell tremor är inte känt, även om det är en ärftlig problem i mer än hälften av alla fall. den genetiska tillstånd har en autosomalt dominant ärftlig, vilket innebär att alla barn av en förälder som drabbats kommer att ha en 50% chans att utveckla sjukdomen.

Essentiell tremor oftast visas när händerna används, medan en person med Parkinsons sjukdom kommer oftast ha en tremor när hon gick eller när händerna vilar. personer med essentiell tremor har vanligtvis skakar huvud och händer, men tremor kan innebära andra delar av kroppen. det skakar ofta börjar i dominanta handen och kan spridas till andra sidan stör äta och skriva. vissa personer utvecklar också en darrande röst.

Essentiell tremor drabbar män och kvinnor lika. skakningarna ofta uppträder då 45 års ålder, även om sjukdomen faktiskt kan börja i tonåren eller tidig vuxen ålder. essentiell tremor som börjar mycket sent i livet ibland kallas senil tremor.

Droger och tremor

Flera olika klasser av läkemedel kan orsaka tremor som en bieffekt. dessa läkemedel är amfetamin, antidepressiva läkemedel, antipsykotiska läkemedel, koffein, och litium. tremor kan också vara ett tecken på tillbakadragande från alkohol eller droger gatan.

Diagnos

Uppmärksam på var och hur tremor visas kan bidra till att ge en korrekt diagnos av orsaken till att skaka. källan till tremor kan diagnostiseras när bakomliggande sjukdom hittas. diagnostiska tekniker som gör bilder av hjärnan, exempelvis datortomografi (CT) eller magnetisk resonanstomografi (MRT), kan hjälpa bilda en diagnos av multipel skleros eller andra tremor orsakas av sjukdomar i det centrala nervsystemet. blodprover kan utesluta metabola orsaker såsom sköldkörtelsjukdom. en släkthistoria kan hjälpa till att avgöra huruvida tremor ärvs.

Behandling

Varken tremor eller de flesta av de underliggande orsakerna kan botas. de flesta människor med essentiell tremor svarar på läkemedelsbehandling, vilket kan inbegripa propranolol,-primi gjort, eller en bensodiazepin. personer med Parkinsons sjukdom kan svara på levodopa eller andra Parkinsons droger.

Forskning har visat att ca 70% av patienterna som behandlades med botulinumtoxin A (Botox) har en viss förbättring i tremor i huvud, hand och röst. botulinum kommer från bakterien Clostridium botulinum. denna bakterie orsakar botulism, en form av matförgiftning. Det är giftig eftersom det försvagar musklerna. en mycket svag lösning av toxinet används i fall av tremor och förlamning att tvinga musklerna att slappna av. Men vissa patienter upplever obehagliga biverkningar med detta läkemedel och kan inte tolerera effektiv dos. för andra patienter, blir drogen mindre effektiva över tiden. ungefär hälften av patienterna inte får lindring av tremor från mediciner alls.

Tremor Control terapi

Tremor Control terapi är en typ av behandling med hjälp av svaga elektriska signaler för att stimulera hjärnan. Dessa pulser blockera hjärnans signaler som utlöser tremor. den här tekniken, kirurgen implantat en elektrod i en stor oval yta av grå substans i hjärnan som fungerar som en relä centrum för nervimpulser och är engagerad i att skapa rörelse (thalamus). elektroden är ansluten till en elektrisk tråd som löper genom hjärnan och lämnar skallen där den är ansluten till en förlängning tråd. anknytningen är kopplad till en generator som liknar en pacemaker. generatorn implanteras under huden i bröstet, och förlängningen är tunnlar under huden från skallen till generatorn. patienten kan kontrollera sitt tremor genom att vrida generatorn på med en handhållen magnet för att leverera en elektronisk puls till hjärnan.

Vissa patienter uppleva fullständig lindring med denna teknik, men för andra är det ingen nytta alls. ungefär 5% av patienterna upplever komplikationer från operationen, inklusive blödning i hjärnan. förfarandet orsakar ett visst obehag, eftersom patienter måste vara vaken när implantatet placeras. batterier måste ersättas av kirurgiskt ingrepp vart tredje till femte år.

Andra kirurgiska behandlingar

En patient med extremt handikappande tremor kan finna lättnad med en kirurgisk teknik som kallas thalamotomy, där kirurgen förstör en del av thalamus. Men är det förfarande kompliceras av domningar, balansproblem, eller problem tal i ett stort antal fall.

Pallidotomy är en annan typ av kirurgiskt ingrepp som ibland används för att minska skakningar från Parkinsons sjukdom. den här tekniken, förstör kirurgen del av en liten struktur i hjärnan som kallas Globus pallidus internus. den Globus är en del av de basala ganglierna, en annan del av hjärnan som hjälper till att kontrollera rörelser. den kirurgiska tekniken medför också risken för invalidiserande bestående biverkningar.

Fostervävnad transplantation (kallas även nigral implantat) är en kontroversiell experimentell metod för att behandla Parkinsons sjukdom symptom. denna metod implantat fostrets hjärna vävnad in i patientens hjärna för att ersätta dåligt fungerande nerver. olösta frågor är hur man skörda fostervävnad och moraliska konsekvenserna bakom att använda sådan vävnad, faran för avstötning, och hur mycket vävnad kan krävas. trots att inledande studier med denna teknik såg lovande ut, har det varit svårt att konsekvent återgivning positiva resultat.

Små mängder alkohol kan tillfälligt (ibland dramatiskt) underlätta skakning. Vissa experter rekommenderar att en liten mängd alkohol (i synnerhet innan middagen). de eventuella fördelarna naturligtvis måste vägas mot riskerna med alkoholmissbruk.

Prognos

Essentiell tremor och tremor som orsakats av neurologisk sjukdom (inklusive Parkinsons sjukdom) får långsamt sämre och kan störa en persons dagliga liv. medan tillståndet är inte livshotande, kan det störa allvarligt en persons vardagliga erfarenheter.

Förebyggande

Essentiell tremor och tremor orsakad av en sjukdom i centrala nervsystemet inte kan förhindras. undvika användning av stimulantia som koffein och amfetamin kan förhindra tremor som uppstår som en bieffekt av narkotikabruk.

Böcker

Greenberg, David A., et al. klinisk neurologi. 2nd ed. Norwalk: Appleton & Lange, 1993.

Weiner, William J., och Christopher Goetz. "Essentiell tremor". i neurologi för icke-neurolog. Philadelphia: JB Lippincott, 1994.

Organisationer

American Academy of Neurology. 1080 Montreal ave., St. Paul, MN 55116. (612) 695-1940..

American Parkinsons sjukdom förening. 60 Bay Street, svit 401, Staten Island, NY 10301. (800) 223-2732..

Internationella tremor stiftelse. 7046 väster 105. St., Overland Park, KS 66212. (913) 341-3880.

Nationella Parkinsons stiftelse. 1501 NW 9. Ave., Miami, FL 33136-1494. (800) 327-4545..

Carol A. Turkington.