Blyghet

Definition

Blyghet är ett psykologiskt tillstånd som orsakar en person att känna obehag i sociala situationer på ett sätt som stör njutning eller som orsakar undvikande av sociala kontakter helt och hållet.

Beskrivning

Blyghet kan variera från mild känslor till måttligt obekväm i sociala omständigheter försvagande nivåer av ångest som stör hos barn med processen för socialisering (social tillbakadragenhet). blyghet är ett personlighetsdrag som påverkar ett barns temperament. vissa barn föds blyg och mer känsliga. Några av dem är tysta när nya människor in i ett rum. en blyg baby kan sjunka in huvudet i sin mors axel, medan en bebis som är utåtriktad kan le eller skrika av förtjusning när någon ny besök. En del barn kan känna sig blyg i vissa situationer, som när träffa nya människor. andra barn kan lära sig att vara blyg på grund av upplevelser i skolan eller hemma. och med 2004, tenderade forskningen att skilja blyghet från inåtvändhet. introverta föredrar att helt enkelt ensam till sociala aktiviteter, men är inte rädda för sociala möten som blyg människor gör, medan extroverts föredrar sociala till ensamma aktiviteter.

Tyder på en genetisk komponent till blyghet. undersökningar av den biologiska grund av blyghet har visat att blyghet hos vuxna ofta kan spåras så långt tillbaka som tre års ålder. en Harvard studie av två-åringar visade att även vid denna ålder kan mycket olika personlighetstyper erkännas ungefär 25 procent av barnen är fet, sällskaplig och spontan oavsett hur ny den situationen, medan 20 procent är blyg och återhållsamma i nya situationer. resterande 55 procent av nyfödda faller mellan ytterligheterna blyghet och djärvhet. dessa två grundläggande temperament var också redovisats i studier som undersöker barn så unga som fyra månader gammal. när barn växer, tenderar deras blyg temperament att visa sig på förutsägbart sätt, t.ex. i spel grupper vid sju års ålder, blyg barnen leka av sig, medan mer utåtriktade barn försöker spela tillsammans i grupp. bevis för en genetisk predisposition för blyghet finns i och morföräldrar blyg spädbarn som rapporterar barndom blyghet oftare än anhöriga till barn som inte blyg. ytterligare bevis för en medfödd länk till blyghet finns i studier som visar att identiska tvillingar (som har identiska gener) är mer sannolikt att vara blyg än tvåäggstvillingar (som inte är mer lika än andra syskon).

Forskning visar dock att 25 procent av tiden genetiska anlag för blyghet inte utvecklas till blyghet. Vissa forskare tror att en blyg temperament kan kräva miljö-triggers, såsom otrygghet för fastsättning i form av svåra relationer med föräldrar, familj konflikt eller kaos, ofta kritik, en dominerande äldre syskon, eller en stressande skolmiljö.

Forskningen har också identifierat en stark kulturell länk till blyghet. i USA, blyghet undersökningar visar typiskt att blyghet är störst bland asiatiska amerikaner och lägst bland judiska amerikaner. använda kulturellt känsliga anpassningar av Stanford blyghet inventering, forskare i åtta länder administreras inventeringen till grupper mellan 18 och 21-åringar. Resultaten visade att en stor andel av deltagarna i alla kulturer rapporterade upplever blyghet i hög grad, från 31 procent i Israel till 57 procent i Japan och 55 procent i Taiwan. i Mexiko, Tyskland, Indien och Kanada, var blyghet nivåer nära oss siffran 40 procent. i alla länder, är blyghet uppfattas som mer negativ än positiv, med 60 procent eller mer överväger blyghet som ett problem. Det finns ingen könsskillnad i redovisade blyghet, men hanar tenderar att dölja sin blyghet, eftersom det anses vara en feminin egenskap i de flesta länder. till exempel i Mexiko, män rapport blyghet mindre ofta än kvinnor gör.

Gemensamma problem

När blyghet är intensiv, kan det ofta leder till social fobi eller undvikande personlighetsstörning, både som kännetecknas av undvikande av mellanmänskliga kontakter åtföljts av betydande rädslan för att skämmas i social interaktion. Enligt den senaste statistiken, som de nationella komorbiditet undersökning-utförs i 1994-cirka 40 procent av amerikanerna rapport konsekvent sedan början av 1970-talet att de är blyg i den mån att betrakta det som ett problem i deras liv. senare forskning har visat att andelen problem med anknytning blyghet successivt ökat under 1990-talet till nästan 50 procent. den nationella komorbiditet undersökningsresultat var också ett tecken på en livstidsprevalensen för social ångest med 13,3 procent, vilket gör den tredje mest förekommande psykisk störning i USA.

överdriven blyghet leder oftast till social tillbakadragenhet. om det bygger på social rädsla och ångest trots en önskan att interagera socialt, t.ex. hos barn som är olyckliga eftersom de är oförmögna att få vänner, kallas det "strider blyghet", om den grundar sig på avsaknaden av en stark motivation att engagera sig i social interaktion, kallas den "sociala ointresse." båda typerna upptäcks vid en tidig ålder. de stora beteendemässiga komponenter av överdriven blyghet hos barn är följande:

  • Svårt att prata, stammande, stammande, rodnande, skakningar, svettningar händer när bland andra människor
  • Svårigheter att tänka på saker att säga till människor
  • Avsaknad av utgående manér som god ögonkontakt eller ett lätt leende
  • Ovilja att leka med andra barn, att gå i skolan, för att besöka släktingar och grannar

Föräldrarnas oro

Föräldrar kan oroa sig för om deras blyg spädbarn, barn eller tonåring har socialisering problem. föräldrar bör veta att ett barn som verkar milt orolig eller lugn under vissa tider kan vara blyg. Det bästa de kan göra är att hjälpa barnet känner sig bekväm med att vara blyg, genom att förklara att blyghet kan vara en normal del av att växa upp. retas eller vara kritisk kan göra en blyg barnet ännu mer rädd för att vara ute bland folk. ibland, bara uppmuntra ett lugnt barn att leka med andra hjälper barnet att övervinna blyg känslor. Även om många barn som är blyg förbli blyg hela sitt liv, många andra övervinna den i tid som de utveckla sociala färdigheter. många barn övervinna blyghet själva, vissa genom umgås med yngre barn, vilket ger dem möjlighet att visa ledarskap beteende, ytterligare andra genom kontakt med andra sällskaplig barn. ingenting hjälper övervinna blyghet mer än upplever sociala framgångar, som när ett barn tar den första risken för att delta i vissa sociala aktivitet som belönas, till exempel med att framgångsrikt utveckla vänskap.

Användningen av videospel, CD-ROM spel, webbsurfning, och andra datorrelaterade underverk störa alla med den tid som behövs för att söka direkt kontakt med andra på skoj och vänskap. allt är social tid ersätts med den anonyma utbyte av information inom ett externt påtvingade medium som effektivt främjar blyghet hos unga människor. Medan vissa blyg barn kan vinna på att använda anonymitet och strukturella drag kontroll av cyberrymden, är det risk att för många andra virtuella on-line verklighet kan bli ett substitut för verkligheten i nära mänskliga relationer. många föräldrar är oroade för att deras barn föredrar "chat tid" på sina datorer mer än att faktiskt prata ansikte mot ansikte med andra barn, så dessa barn inte umgås så mycket hemma hos grannar och vänner.

När att ringa doktorn

När ett barn är överdrivet blyg, när blyghet är långlivade och leder till höga nivåer av ångest i sociala sammanhang och leder till socialt tillbakadragande och föräldrar känner att deras barn är olycklig att vara blyg, bör de söka professionell hjälp. Det är mycket viktigt att avgöra om det finns en social fobi, och i så fall, vad kan behandling som på bästa hjälpa barnet att övervinna blyghet. barn och ungdomar psykiatriker är utbildade för att hjälpa föräldrarna att reda ut om deras barns nivå av blyghet är normalt inåtvändhet eller tecken på en sjukdom.

Se även förälder-barn, personlig utveckling, personlighetsstörningar.

Böcker

Antony, Martin M. 10 enkla lösningar för att blyghet: hur man ska övervinna blyghet, social ångest och rädsla för att tala inför publik. Oakland, CA: New Harbinger Publications, 2004.

Carducci, Bernardo. den blyghet genombrott: en no-stress plan för att hjälpa ditt barn blyg värma upp, öppna upp, och njuta av det roliga. Emmaus, pa: rodale Press, 2003.

Hillard, Erika B., et al. leva fullt ut med blyghet och social ångest: handledning för att hantera social ångest och få social förtroende. New York: Avalon Publishing Group, 2005.

Svälja, Ward k. den blyga barnet: att hjälpa barn triumf över blyghet. New York: Warner Books, 2000.

Tidskrifter

Battaglia, M., et al. "Barns diskriminering av uttryck för känslor:. Relation med index av social ångest och blyghet" Journal of American Academy of Child & ungdomspsykiatri 43, no. 3 (mars 2004): 358-65.

Coplan, RJ, et al. "Vill du" vill "spela? Skilja mellan konflikt blyghet och social ointresse i den tidiga barndomen." utvecklingspsykologi 40, no. 2 (mars 2004): 244-58.

Eley, TC, et al. "En tvillingstudie av ångestrelaterade beteenden i förskolan barn." tidning barnpsykologi & psykiatri 44, no. 7 (oktober 2003): 945-60.

Henderson, ha, et al. "Psykofysiologiska och beteendemässiga bevis för olika former och funktioner nonsocial beteende i förskolebarn." barns utveckling 75, no. 1 (januari-februari 2004): 251-63.

Jefferson, JW "social fobi. mer än bara lite blyghet" primärvården följeslagare: Journal of Clinical Psychiatry 3, nr. 1 (februari 2001): 4-9.

Yuen, CN, och MJ Lavin. "Internet beroende i den kollegiala befolkning: betydelsen av blyghet." cyberpsychology beteende 7, nr. 4 (augusti 2004): 379-83.

Zimmermann, lk, och K. Stansbury. "Påverkan av känslor reglering, nivå av blyghet, och tillvänjning på neuroendokrina svar på tre-åriga barn." psychoneuroendocrinology 29, nej. 8 (september 2004): 973-82.

Organisationer

American Academy of Child & ungdomspsykiatrin (aacap). 3615 Wisconsin Ave. NW, Washington, DC 20016-3007. webbplats:.

American Psychological Association (APA). 750 första gatan, ne, Washington, DC 20002-4242. webbplats:.

ångestsyndrom Association of America (ADAA). 8730 georgia avenue, svit 600, Silver Spring, MD 20910. webbplats:.

Den blyghet institutet. 2000 Williams st., Palo Alto, CA 94306. webbplats:.

Webbplatser

"Blyghet". kidshealth. tillgänglig online på(Nås november 5, 2004).

Den blyghet hemsida. tillgänglig online på(Nås november 5, 2004).

Monique Laberge, Ph.D.

Nyckelbegrepp

Undvikande personlighetsstörning-kroniska och långvariga rädsla för negativ utvärdering och tendens att undvika sociala situationer utan en garanti för acceptans och stöd, åtföljd av betydande rädslan för att skämmas och skam i social interaktion.

Extroversion-en personlig preferens för socialt engagerande aktiviteter och inställningar.

Extrovert-en person som är utåtriktad och fungerar väl socialt.

Inåtvändhet-en personlig preferens för ensamma, icke-sociala aktiviteter och inställningar.

Personlighet-organiserade mönster av beteenden och attityder som gör en människa särskiljningsförmåga. personlighet formas av den pågående interaktionen mellan temperament, karaktär och miljö.

Social fobi-persistent undvikande och / eller obehag i sociala situationer som väsentligt stör fungerar.

Socialt tillbakadragande-undvikande av sociala kontakter.

Socialisering-processen genom vilken nya medlemmar i en social grupp är integrerade i gruppen.

Temperament-en persons naturliga anlag eller medfödda kombination av mentala och emotionella egenskaper.