Blöjeksem

Definition

Dermatit i skinkorna, könsorgan, nedre delen av magen, eller veck låret av ett spädbarn eller småbarn kallas blöjeksem. det yttre lagret av huden bildar normalt en skyddande barriär som hindrar infektionen, då barriären misslyckas, kan barnet får utslag i det område som omfattas av blöjan. blöja utslag uppträder lika med tygblöjor och engångsblöjor.

Beskrivning

Blöja dermatit resultat från långvarig kontakt med irriterande ämnen såsom fukt, kemiska ämnen, och friktion. urin ammoniak, som bildas från den fördelning av urea genom avföring bakterier, är irriterande för känslig hud spädbarn. ammoniak i sig orsakar inte hudskador. bara hud som skadats av en gles blöja förändringar och ständiga urin och avföring kontakt är benägna att skada av ammoniak i urinen. otillräckligt vätskeintag, värme och rengöringsmedel i blöjor förvärra tillståndet. anfall av diarré kan snabbt orsaka utslag i de flesta barn. blöjeksem börjar med rodnad i perianala regionen. lämnas obehandlad kan det område excoriate snabbt och framsteg macules och papler, som utgör erosioner och skorpa. Under vissa omständigheter (hos spädbarn under sex månaders ålder, småbarn som varit på antibiotika, och nedsatt immunförsvar barn) får blöja dermatit bli sekundärt infekterade med Candida ablicans. ibland allvarliga blöja dermatit blir super-infekterade med bakterier (streptokocker eller stafylokocker).

Demografi

Blöja utslag uppträder i blöjan-bär åldersgrupp (födseln till tre års ålder). blöja hudutslag förekommer hos cirka 10 procent av spädbarn och är vanligast i åldrarna sju och nio månader. vissa barn verkar predisponerade för blöja dermatit. dessa barn har så känslig hud som blöja dermatit är ett problem från de första dagarna av livet.

Orsaker och symptom

När föräldrar och vårdnadshavare inte ändra barnens blöjor ofta är avföring i kontakt med huden och irritation uppstår i perianala området. urin kvar i blöjor för länge bryts ner till ammoniak, en kemikalie som är irriterande för spädbarn huden. ammoniak dermatit av denna typ är ett problem i andra halvan av det första levnadsåret då barnet producerar en större mängd urin.

När blöjområdet har långvarig hudkontakt med väta de naturliga oljor är skalat bort, är det yttre lagret av hud som skadats, och det finns en ökad känslighet för infektioner av bakterier eller jäst.

Ofta en plan, röda utslag till följd av skavsår på blöjan mot anbud huden orsakar friktion utslag. Detta utslag är inte i hudveck. Det kan vara mer bestämd runt kanterna av blöjan, i midjan och ben band. barnet verkar inte uppleva mycket obehag.

Ibland kemikalier i rengöringsmedel bidrar till kontakteksem. dessa utslag bör klara upp så snart de kemikalier tas bort. ignorerar tillstånd kan leda till en sekundär infektion som är svårare att lösa.

Annan infektiösa orsaken till blöjeksem är impetigo. denna bakterieinfektion kännetecknas av blåsor som sekret och skorpa.

När att ringa doktorn

Föräldrar ska ringa barnets vårdgivaren av följande skäl:

  • Nyfödda med utslag ser ut eller agerar sjuk eller har feber
  • Utslag ser infekterat ut (finnar, blåsor, bölder, vätskande sår, gul skorpor, röda strimmor)
  • Utslag är inte bättre på tre dagar efter behandling för jäst
  • Hudutslag klarröda peeling sedan av i ark eller rå och blödning
  • Utslag utanför blöjområdet
  • Utslag smärtsam och inte svarar på vård i hemmet

Diagnos

Diagnosen ställs genom att undersöka blöjområdet och med historien om uppkomsten och varaktigheten av lesioner.

Förekomst av hudlesioner innebär att barnet har blöjeksem. Det finns dock flera typer av utslag som kan behöva särskild behandling för att läka. är det bra att kunna urskilja dem genom deras utseende och orsaker.

Ett barn med ett utslag som inte klara upp inom två till tre dagar eller utslag med blåsor eller blödning bör få en utvärdering och vård av sjukvårdspersonal.

Behandling

Antibiotika förskrivs för hudutslag som orsakas av bakterier och impetigo. Detta kan vara en aktuell eller muntlig formel, beroende på storleken av det berörda området och graden av infektion.

Over-the-counter svampdödande krämer är ofta används för att behandla utslag till följd av jäst. om lokal behandling inte är effektiv, är en oral antimykotisk ordinerats. behandling av blöja Candida hos unga spädbarn bör omfatta orala droppar för att behandla en Candida i munnen och tarmen för att undvika återinfektion.

Mild steroid krämer, t.ex. som 0,5 till 1 procent hydrokortison kan användas för att behandla seborroiskt eksem och intertrigo. receptbelagda styrka krämer behövs för korttidsbehandling av envisa fall. intertrigo kan behandlas med en kombination av hydrokortison och anti-svamp krämer.

Komplikation

De viktigaste komplikation är sekundär infektion av jäst eller bakterier.

Hemvård

Vad barnet äter kan göra en skillnad i avföring frekvens och syra. Normalt ammas har mindre problem med utslag. när ett nytt livsmedel i kosten, bör barnet följas noggrant för att se om utslag visas runt barnets mun eller anus. om de gör det, bör den nya livsmedel undvikas tillfälligt.

Barn som tar antibiotika är mer benägna att få utslag på grund av jäst. att bidra till den goda bakterietal tillbaka till det normala, Lactobacillus bifidus kan läggas till kosten. Den finns i pulverform från de flesta hälsokostbutiker.

Naturläkemedel

Vissa naturläkemedel som kan vara användbara för blöjeksem. Calendula minskar inflammation, stramar vävnader och desinficerar. Det rekommenderas för seborroiskt eksem samt för allmän inflammation i huden. salvan bör tillämpas vid varje blöjbyte. skogsstjärna salva kan också lugna irriterad hud när det tillämpas en eller två gånger dagligen.

Prognos

Med rätt behandling dessa utslag är oftast bättre i tre dagar om det inte finns något underliggande hälsoproblem eller hudsjukdom. om utslagen inte förbättras med behandling då barnet har förmodligen en svampinfektion. I det fallet blir utslag klarröda och rå, täcker ett stort område, och är omgiven av röda prickar. för svampinfektion, behöver barnet en speciell kräm.

Förebyggande

ändra blöja omedelbart och bra rengöring är de bästa åtgärden en förälder kan vidta för att förhindra blöjeksem. blöja utslag uppträder lika med tygblöjor och engångsblöjor. vissa barn kommer att få en utslag från vissa märken engångsblöjor eller känslighet för vissa tvål används i tygblöjor. om tygblöjor används alltid tvätta dem separat från andra kläder och lägga blekmedel till tvål. efter tvätt, bör blöjor sköljas grundligt.

Föräldrarnas oro

Blöjbyte. Det finns två alternativ, trasa eller disponibel. Föräldrarna måste bestämma vad som fungerar bäst för deras barn och livsstil.

I händelse av misstänkt jäst, kan en matsked äppelcidervinäger i en kopp varmt vatten fungerar som en blöja område tvätt. detta späds nog att det inte ska brinna, men försurar huden pH tillräckligt för att hämma jästen tillväxt.

Barriär salvor kan vara värdefull för att behandla utslag. de som innehåller zinkoxid är särskilt effektiva. dessa krämer och salvor skydda redan irriterad hud. majsstärkelse pulver är lugnande att utslag fuktiga, såsom impetigo.

Nyckelbegrepp

Dermatit-inflammation i huden.

Blöja dermatit (utslag)-en inflammatorisk reaktion på irriterande i blöjan området.

Impetigo-en bakteriell infektion i huden som kännetecknas av blåsor på huden.

Lactobacillus bifidus-en fastighet av bröstmjölk som stör tillväxten av patogena bakterier i mage och tarm av spädbarn, minska förekomsten av diarré. Lactobacillus bifidus kan tillsättas modersmjölksersättning för att kontrollera diarré.

Böcker

Middlemiss, Prisca. vad är det utslag: hur att identifiera och behandla barndom utslag. London: Hamlyn, 2002.

Webbplatser

Kazzi, Amin, och Khoa Nguyen. "Pediatrics: blöjeksem." emedicine.com den 1 november 2004. tillgänglig online på(Nås december 15, 2004).

Aliene s. Linwood, RN, DPA, Fache.