Blåmärken i ansiktet

Blåmärken är en del av livet. Om du använder din kropp, det kommer att få blåmärken vid något tillfälle. med den tid du märker ett blåmärke, men, det redan börjat läka.

Ett blåmärke, även kallad en kontusion, är inget annat än blödning som sker under huden eller i den mjuka vävnaden under den, säger Nemours foundation (NF). blödningen beror trauma för kroppen har orsakat blodkärl att bryta. blodet har ingenstans att gå och fastnar under huden.

överväga en blåtira, till exempel. Det är inte en "svart" öga alls, men mörkt lila och grönt. dessa är färgerna i blodet och dess nedbrytningsprodukter under huden. huden runt ögat tenderar att vara löst och öppet. detta gör att färgen ska ses som en sann "Shiner."

Som ett blåmärke läker, ändrar den färg tills den försvinner. blåmärken förändring typiskt färg i en övergång från en rödaktig rouge till en gradvis mörkare blå eller lila, följt av grönt och slutligen gul-brun.

Denna färgen ändras eftersom vita blodkropparna tar bort skämda blodprodukter lite i taget, säger NF. olika delar av blodet har olika färger, och dessa färger i sin tur låna färg till blåmärke. grönt, till exempel, är en komponent som kallas biliverdin. gulbrun representerar bilirubin.

Om du har ett blåmärke som är en gulaktig färg eller en gul-grön, det är en gammal blåmärke - förmodligen flera dagar gammal. färgen förändring börjar antingen på utsidan av blåmärken eller i centrum, beroende på hur blåmärke uppstod.

Mer om blåmärken

Ju närmare de trasiga blodkärl är till ytan verkar ju förr blåmärke och mer intensiva dess färger kommer att bli.

De flesta små blåmärken försvinner inom sju dagar, och större försvinna inom två veckor. blåmärken kan ta längre tid hos äldre vuxna, men eftersom begränsad omsättning fördröjer avskaffandet av ruttnande blodkomponenter. Detta kan vara särskilt sant i benen, där omsättning får begränsas på grund av tilltäppta artärer.

Huruvida ett blåmärke bildas beror på vinkeln och längden på effekten, liksom storlek, form och vikt på objektet som träffar kroppen. den viktigaste faktorn är dock hastigheten på konsekvenserna - snabbare slag är mer benägna att skapa ett blåmärke.

Vissa människor får blåmärken lättare än andra. du är mer sannolikt att vara svart-blå om du regelbundet tar antikoagulantia eller acetylsalicylsyra, vilka båda stör koagulering. om blodet inte koagulerar ordentligt kommer mer av det läcker ut under huden när traumat inträffar.

Blåmärke grunderna

Att behandla ett blåmärke, är det första steget att tillämpa is, men inte för mer än 15 minuter åt gången. is bedövar smärtan och saktar ner blödning. efter två dagar kan du börja gälla värme. Detta snabbar återhämtning genom att öka cirkulationen i det drabbade området. Om du kan, höja område som är blåslagen.

När kräver ett blåmärke läkarvård?

  • Om du har ett blåmärke, men du minns inte bli slagna eller skadade där blåmärke visas.

  • Om smärtan är i proportion till vad man kan förvänta sig från skadan.

  • Om blåmärke är större än vad du förväntar dig från skadan.

  • Om smärtan förvärras, smärtan bör minska med tiden.

    Blödarsjuka, liksom de som tar antikoagulantia bör nog prata med vårdleverantör om de får ett blåmärke. och om du verkar få blåmärken i samband med ditt normala arbete, utan en ökning i Falls eller gupp, också kontrollera med din leverantör.

Innehåll:
  1. Mer om blåmärken
  2. Blåmärke grunderna

Symptom

Blåmärken i ansiktet


På engelska

Facial Bruising


Sjukdomar med symptomet