Avsaknad av smak

Beskrivning

Smakförändringar hänvisar till en minskning av förmågan att smaka mat (hypogeusia), förändringar i hur maten smakar (dysgeusi) eller total förlust av förmågan att smaka mat (ageusi). Man hänvisar också till förekomsten av ett metalliskt eller medicin-liknande smak i munnen. smakförändring kan uppstå som en följd av cancerbehandling, infektion i munnen, eller själva cancern.

Smakförändringar kan ha en betydande effekt på nutritionsstatus hos en cancerpatient. patienter med smakförändringar kan undvika vissa livsmedel, förlorar sin aptit (anorexi), och gå ner i vikt. äta kan vara en knepig whenthe patienten även har en torr mun (muntorrhet) eller en mun infektion, såsom torsk.

Orsaker

Människor har förmågan att smaken bitter, salt, surt och söta smaker med smaklökarna. smaklökarna på tungan, bakre delen av gommen (mjuka gommen) och baksidan av halsen. smaklökarna består av smak celler. smak celler har små hår (mikrovilli) som tar upp mikroskopiska partiklar av mat i munnen. smakförändringar uppstår när smaklökarna skadas av cancer terapi eller som ett symptom på muntorrhet eller infektion.

Smakförändringar kan orsakas av själva cancern. invasion av munnen av tumören kan förändra smaken. mellan 88% och 93% av patienterna med huvud och hals tumörer har smakförändring. cancer kan leda till att patienten bli brist på näringsämnen som koppar, niacin, nickel, vitamin A och zink, vilket kan leda till smakförändring. Dessutom tror man att cancer-relaterade kemikalier i blodet kan påverka smaken.

Smakförändringar kan uppstå hos patienter som får strålbehandling av huvud, hals, bröst och hals. smaklökarna är mycket känsliga för strålning och smakförändringar kan förekomma inom de första två veckorna av strålterapi. också kan strålbehandling leda till minskningar i produktionen av saliv, som kan förändra smaken. minskade mängder saliv kan ändra smaken av salt och bittert livsmedel.

Patienter som genomgår kemoterapi kan uppleva smakförändring. kemoterapi droger skada smak cellerna. den resulterande förändringar i smak är olika men de vanligaste klagomålen är: en metallisk smak, förbättrad smak av bittra smaker (såsom nötkött, fläsk, kaffe, choklad), och minskade smak av söta smaker. mellan 36% och 71% av patienter som genomgår kemoterapi förändringar erfarenhet smak. antibiotika kan smärtstillande (analgetika), antidepressiva läkemedel, och många andra droger påverkar också smaken. kemoterapi läkemedel som ofta är förknippade med smak förändringarna är:

 • Karboplatin
 • Cisplatin
 • Cyklofosfamid
 • Dacarbazin
 • Doxorubicin
 • Fluorouracil
 • Levamisol
 • Metotrexat
 • Kväve senap
 • Vinkristin

Kirurgi mot huvudet eller nacken kan också orsaka smakförändringar. metalliska eller medicin-liknande smak kan orsakas av en zinkbrist eller genom ökade nivåer av kalcium eller laktat.

Smakförändringar är vanligtvis ett tillfälligt tillstånd, även om det kan ta några månader för smak för att återgå till det normala. kan dock operation av gommen (hårda gommen), tunga eller svalg eller högdos strålbehandling ge bestående smakförändringar.

Behandlingar

Det finns ingen bot eller behandling för smakförändringar. patienter med detta tillstånd är rådde på metoder för att övervinna effekten av smakförändringar på att äta. dock har vissa studier visat att zink-tillskott, ges vid första tecken på smakförändringar, kan minska strålningsinducerad smaken förändras.

Patientens tänder bör borstas och flossed innan de äter för att avlägsna gamla smaker och fräscha i munnen. skölja munnen med saltat vatten, vatten som innehåller bakpulver, te eller ginger ale innan man äter kan vara till hjälp. tandborstning och tandtråd bör utföras noggrant för att förhindra skador på försvagade munnen vävnader.

Det finns en rad olika åtgärder som kan vidtas för att göra maten mer smakfull och mindre kränkande. kostrekommendationer inkluderar:

 • äta mat som är cool eller i rumstemperatur
 • Lägga tårta smaker i livsmedel såsom citron, citrus, och vinäger, såvida munsår är närvarande
 • Med myntverk, tuggummi, eller citron droppar att ta bort dålig smak efter att ha ätit
 • Lägga mer socker i livsmedel för att minska salt, syra, eller bittra smaker
 • Med barbequesås, basilika, KETCHUP, chilipulver, vitlök, mynta, senap, lök, oregano, rosmarin, dragon eller för att ge smak på livsmedel
 • äta frysta frukter som vindruvor, meloner, eller apelsiner
 • äta färska grönsaker, som kan smaka bättre än fryst eller konserverad sådana

Alternativa och kompletterande behandlingsmetoder

Smakförändringar i samband med en zinkbrist kan behandlas genom tillägg av zink i kosten. zinkbrist kan lindras genom att ta kosttillskott zink picolinate. livsmedel som är rika källor till zink inkluderar ostron, krabba, nötkött, griskött, ägg, nötter, yoghurt och fullkornsprodukter.

Se även Sjà ¶ gren syndrom.

Belinda Rowland, Ph.D.

Ageusi

-The fullständig förlust av förmågan att smaka mat.

Dysgeusi

-Förändringar i vad maten smakar normalt gillar.

Hypogeusia

-The minskad förmåga att smaka mat.

Smaklökar

-Små knölar som ligger i flera delar av munnen som gör en att smaka mat.

Smak celler

-De celler som bildar smaklökar.