Ärr i huden

Du kanske tror att de är fula, men ärr tjäna ett syfte. de visar att kroppen har reparerat ett sår. Men medan du är healing, kan du bidra till att minska ärrbildning.

ärr form efter en skada, operation eller långvarig kronisk sjukdom som akne. "Många människor utvecklar ärr som en del av den normala läkningsprocessen, säger Diane madfes, MD, en dermatolog i New York och en medlem av American Academy of Dermatology (AAD).

Tätning ett sår

ärr börjar bildas när kroppen gör extra kollagen för att täta ett sår. fibrer av proteinet kollagen stärka normalt lagret av huden som ligger strax under ytan. men de extra kollagen på ett sår är tjockare än vanligt, och att tjockleken orsakar ärr.

över tid, ersätter kroppen den tjocka kollagen med normal kollagen, så ärret kan blekna och till och med försvinna. vanligen, men fortfarande några ärr.

För att minska ärrbildning, föreslår aad medlem Christopher Harmon, MD, en dermatologi instruktör vid University of Alabama i Birmingham, du:

 • Massera området för tre till fyra veckor efter din skada eller operation, fyra gånger om dagen i fem minuter. vänta tills ny hud har växt över såret. "Detta kommer att bryta upp kollagen bildas och bidra till att påskynda läkning," Dr. Harmon säger.

 • Hålla ärr från solen. ultravioletta strålar kan förmörka ditt ärr, vilket gör det mer märkbart.

  Studier visar silikongel ark tejpade runt ett ärr kraftigt minska risken ärret kommer att tjockna, Dr. Harmon tillägger. Även gamla ärr kan mjukna efter att ha använt lakan. Du kan köpa dessa skivor på drugstore utan recept. Du kan också försöka aktuell geler med silikon bas.

  Keloider fortsätta växa

  En typ av ärr, en så kallad keloid, "fortsätter att växa och utvecklas utöver den ursprungliga gränser såret," Dr. Harmon säger. keloider är vanligare hos afro-amerikaner och asiater.

  Om ett ärr stör dig, be din läkare om borttagning alternativ som inkluderar kirurgiska och icke-kirurgisk behandling.

  Behandlingar som erbjuds i en läkarmottagning omfatta djup kemisk peeling, dermabrasion och laserkirurgi. dr. Harmon uppskattar den genomsnittliga kostnaden för ärr avlägsnande är $ 500. eftersom sådan behandling anses vanligen kosmetisk, sjukförsäkring och Medicare täcker inte det.

  "Kom ihåg att inga ärr kan tas bort helt, säger Dr. madfes. "Målet för ärr avlägsnande behandling är att förbättra utseendet på ärr."

Innehåll:
 1. Tätning ett sår
 2. Keloider fortsätta växa

Symptom

Ärr i huden


På engelska

Skin Scars


Sjukdomar med symptomet