Laktosintolerans

Definition

Laktosintolerans är oförmågan att smälta laktos (en typ av socker som finns i mjölk och andra mjölkprodukter).

Alternativa namn

Laktasbrist, mjölk intolerans, disaccharidase brist; mejeriprodukt intolerans.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Laktosintolerans händer när tunntarmen inte producerar tillräckligt av enzymet laktas. spädbarn "organ göra detta enzym så att de kan smälta mjölk, inklusive bröstmjölk. innan människan blev mjölkbönder, har de flesta människor fortsätter att inte dricka mjölk, så deras kroppar inte gjorde laktas efter tidig barndom.

Laktosintolerans är vanligare i Asien, Afrika, afroamerikanska, Native American, och i Medelhavsområdet än det är bland norra och västra Europa.

Laktosintolerans kan börja vid olika tidpunkter i livet. i kaukasier, börjar det oftast för att påverka barn äldre än 5 år. i afro-amerikaner, inträffar laktosintolerans ofta så tidigt som år 2.

Laktosintolerans är mycket vanligt hos vuxna och är inte farlig. cirka 30 miljoner vuxna amerikaner har en viss mängd laktos intolerans efter ålder 20.

Laktosintolerans är ibland ses hos för tidigt födda barn. barn som fötts i fullgången i allmänhet inte visar några tecken på laktosintolerans tills de är minst 3 år gamla.

Att inte ha tillräckligt med laktas (laktasbrist) kan också uppstå som en följd av intestinal sjukdomar som celiaki glutenintolerans och gastroenterit, eller efter tarm kirurgi. tillfällig laktasbrist kan uppstå virus-och bakterieinfektioner, särskilt hos barn, när de celler som kantar tarmen skadas.

Symptom

  • Buken uppblåsthet
  • Kramper i buken
  • Diarré
  • Flytande avföring
  • Illaluktande avföring
  • Gas (flatulens)
  • Undernäring
  • Illamående
  • Långsam tillväxt
  • Viktminskning

Symptom uppträder ofta efter du äter eller dricker mjölkprodukter, och ofta lindras genom att inte äta eller dricka mjölkprodukter. stora doser av mjölkprodukter kan orsaka värre symptom.

Tecken och tester

  • Enteroscopy
  • Laktos-väte utandningstest
  • Laktos tolerans test
  • Test för pall-reducerande ämnen

Behandling

Ta bort mjölkprodukter från kosten brukar förbättrar symptomen. dock inte ha mjölk i kosten kan leda till brist på kalcium, vitamin D, riboflavin, och protein. lägga till andra källor av kalcium i kosten om du tar bort mjölkprodukter.

De flesta människor med låga laktas nivåer kan tolerera 2 till 4 uns av mjölk på en gång (upp till en halv kopp). större (8 oz.) portioner kan orsaka problem för personer med en viss mängd mjölk intolerans.

Dessa mjölkprodukter kan vara lättare att smälta:

  • Kärnmjölk och ost (de har mindre laktos än mjölk)
  • Fermenterade mjölkprodukter, såsom yoghurt
  • Getmjölk (men dricker det med måltider, och se till att den kompletteras med essentiella aminosyror och vitaminer om du ger det till barn)
  • Glass, milkshakes och äldre eller hårdost
  • Laktosfri mjölk och mjölkprodukter
  • Laktas som behandlats komjölk för äldre barn och vuxna
  • Soja formler till spädbarn yngre än 2 år
  • Soja eller ris mjölk för småbarn

Du kan lägga laktas enzymer för vanlig mjölk eller ta dem i kapsel eller tuggtablett form.

Du kan behöva hitta nya sätt att få kalcium i din kost (du behöver 1.200 - 1.500 mg kalcium per dag):

  • Ta kalciumtillskott
  • äta mat som har mer kalcium (bladgrönsaker, ostron, sardiner, konserverade lax, räkor och broccoli)
  • Dricka apelsinjuice som innehåller kalcium

Läsa livsmedelsmärkningen. laktos finns också i vissa icke-mjölkprodukter - inklusive några öl.

Förväntningar (prognos)

Symptom försvinner vanligtvis när mjölkprodukter tas bort från kosten.

Komplikationer

Viktminskning och undernäring är möjliga komplikationer.

Ringer din vårdgivare

Kontakta din läkare om:

  • Du eller ditt barn har symptom på laktosintolerans och du behöver information om mat substitut.
  • Dina symptom blir värre eller inte förbättras med behandling, eller du utvecklar nya symptom.

Förebyggande

Det finns ingen känd sätt att förhindra laktosintolerans.

Om du har sjukdomen, undvika eller begränsa mängden mjölkprodukter i kosten kan minska eller förebygga symptom.